Ernst LubitschKamera:
George BarnesHudba:
Werner R. HeymannHrají:
Merle Oberon, Melvyn Douglas, Burgess Meredith, Alan Mowbray, Harry Davenport, Sig Ruman, Eve Arden, Richard Carle, Rolfe Sedan, Bess Flowers (více)Obsahy(1)
Komedii o mladé ženě, kterou nespokojenost se svým postavením v manželství přivede do náruče nekonvenčního klavíristy, vytvořil Lubitsch podle francouzské divadelní hry Divorcons Victoriena Sardoua a Emila de Najaca. Třebaže se jedná o námět datovaný rokem 1880, děj filmu se odehrává v době jeho natáčení. Lubitsch tím měl příležitost zpestřit obvyklé situace manželského trojúhelníku a komické postřehy o rozdílnostech v uvažování muže a ženy ještě o sarkastický komentář na tehdejší současnost, kdy se v Americe psychoanalýza stávala módní záležitostí. Nejisté city natočil Lubitsch coby nezávislý, s finančním krytím producenta na volné noze Sola Lestera. Brzy však zjistil, že postrádá atmosféru i možnosti velkého studia. Tato nekonvenční a mnohovrstevná veselohra se dostala i do oscarových nominací. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (6)
Postava toho "fuj" pošuka mi prostě neseděla. # [no sub] ()
Lubitsch mal v oblube Madarsko, sam neviem preco, asi ho nejak fascinovalo. Kazdopadne rezisersky na urovni, ale pan reziser ma aj lepsie filmy, dialogy sa v strede filmu podla mna jaxi zasekli, rovnako aj tempo : 79 % ()
Trochu naprázdno užvaněné, jen trochu zábavné, tento humor notně zestárl.(max.50%) ()
Šance, že bych si někdy oblíbila Merle Oberonovou, je nulová, ale přes veškerý můj počáteční odstup přiznávám, že "Nejisté city" jsou fajn společenská komedie. Ona dobře vypadá a příběh zdobí a Melvyn Douglas je naštěstí herecky stejně přesvědčivý jako v předchozí spolupráci s Lubitschem, a ten navrch neztrácel smysl pro humor. A i když film nedisponuje noblesou "Anděla" nebo satirickými šlehy "Ninočky", obsahuje několik výborných scén: třeba takoví Maďaři jsou vážně bezchybní. ()
Oscar 1 nominace: Hudba ()