foto

Ernst Lubitsch

  • nar. 28.1.1892
    Berlín, Německá říše
  • zem. 30.11.1947 (55 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jediný pravý nositel legendárního „Lubitschova doteku“ byl prvním z velkých německých režisérů (s ním Lang a Murnau), který přesídlil do Hollywoodu. Svým citem pro zachycení americké psýché (jakkoli se jeho filmy odehrávaly v evropských či imaginárních zemích) se stal mezi německými emigranty tím nejméně německým a dosáhnul v Americe největšího úspěchu.

Syn berlínského krejčího dal před střední školou přednost divadlu. Zpočátku sice ještě paralelně s účinkováním v kabaretech a music hallech vedl tatíkovi účetnictví, nicméně divadlo definitivně zvítězilo v podobě angažmá ve slavném Deutsches Theater Maxe Reinhardta, kde se ještě náctiletý Lubitsch rychle prosadil jako charakterní herec.

Ve stejné době si začal přivydělávat u filmu: Po učednických letech se stal úspěšným komikem, aby se posléze ujal i režie svých filmů. Od chvíle, kdy s herectvím skončil, začala Lubitschova režisérská hvězda prudce stoupat. Zatímco jeho německou múzou se stala Pola Negri, do Hollywoodu si ho v roce 1923 pro svůj projekt vyžádala jiná kráska Mary Pickfordová.

Lubitschova hollywoodská kariéra byla ve znamení dlouhé šnůry úspěšných filmů, především sofistikovaných komedií, kterým neublížil, ba naopak, ani nástup zvuku. Od roku 1935 si mohl své filmy i produkovat, na přelomu 30. a 40. let natočil svá nejslavnější díla (NINOČKA; THE SHOP AROUND THE CORNER; BÝT, ČI NEBÝT) a jeho chátrajícím zdravím narušenou kariéru uzavřel v roce 1947 čestný Oscar. Téhož roku Lubitsch umírá.

A co tedy bylo na jeho „doteku“ tak kouzelného? Termín implikující lehkost, eleganci a technickou preciznost odkazuje na Lubitschovu mimořádnou „ekonomiku“ výrazu, tj. schopnou komunikovat myšlenku filmu, vztahy mezi postavami, lubitschovskou ironii elementárními nástroji filmové režie (gesty či pohledy herců, jejich rozestavením a pohybem po scéně, kompozicí záběrů atd.). S trochou nadsázky se dá říci, že čím byl pro thriller Hitchcock, znamenal Lubitsch pro komedii.

Ernst Lubitsch přivedl do amerických kin zapomenutý a přitom komplexní svět dobrých mravů a pěstěných zevnějšků. Významný americký kritik Andrew Sarris o něm napsal: „Lubitsch byl posledním z ryzích Evropanů, kterým se dostalo svobody na americkém kontinentě. Druhého, jako byl on, už nikdy nespatříme, protože svět, který oslavoval, zemřel – ještě dřív než on sám. Ten svět už žil pouze v jeho vzpomínkách.“

betelgeuse

Režijní filmografie

Filmy

1948 Dáma v hermelínu
1946 Cluny Brownová
1945 Královský skandál
1943 Láska není hřích
1942 Být, či nebýt
1941 Nejisté city
1940 Obchod za rohem
1939 Ninočka
1938 Osmá žena Modrovousova
1937 Anděl
1935 La veuve joyeuse
1934 Veselá vdova
1933 Láska mezi umělci
1932 Hodinka s tebou
If I Had a Million
Muž, kterého jsem zabil
Une heure près de toi
Útěk z ráje
1931 Kouzlo valčíku
1930 Galas de la Paramount
Monte Carlo
Paramount Revue
The Vagabond King
1929 Eternal Love
Přehlídka lásky
1928 Patriot
1927 Starý Heidelberk
1926 Tak žije Paříž
The Honeymoon Express
1925 Líbej, ach líbej mne dál
Vějíř lady Windermerové
1924 Carevna
Líc a rub manželství
Osmnáctiletá
1923 Plamen
Zpěvačka z ulice
1922 Žena faraonova
1921 Horská kočka
1920 Anna Boleynová
Dcerušky pana Zajíčka
Die Wohnungsnot
Romeo und Julia im Schnee
Sumurun
1919 Käsekönig Holländer
Madame DuBarry
Meine Frau, die Filmschauspielerin
Meyer aus Berlin
Panenka
Rausch
Schwabenmädle, Das
Ústřicová princezna
1918 Carmen
Das Mädel vom Ballet
Der Fall Rosentopf
Fuhrmann Henschel
Muž beze jména
Nechci být mužem
Prinz Sami
Sáňkař-kavalír
1917 Král blůz
Netopýr
Ossis Tagebuch
Sein einziger Patient
Wenn vier dasselbe tun
1916 G.m.b.H. Tenor, Der
Gemischte Frauenchor, Der
Palác obuvi Pinkus
Schönste Geschenk, Das
Wo ist mein Schatz?
neue Nase, Die
1915 Aufs Eis geführt
Blindekuh
Kraftmeier, Der
Letzte Anzug, Der
Zucker und Zimmt
1914 Fräulein Seifenschaum

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace