Reklama

Reklama

Do boje

  • Francie En guerre (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Před dvěma lety automobilová společnost Perrin Industries podepsala dohodu se svými 1100 zaměstnanci – ti přistoupili na citelná platová omezení výměnou za jistotu pracovního místa po dobu následujících pěti let. Navzdory rekordnímu zisku továrny a daným slibům se vedení podniku náhle rozhodlo výrobu ukončit. Zaměstnanci, v čele s mluvčím Laurentem Amédém, však toto rozhodnutí odmítají přijmout a jsou připraveni udělat vše, co je v jejich silách, aby si  práci zachránili. Procedurální rétorické drama Stéphana Brizého s výjimečným Vincentem Lindonem v hlavní roli bylo uvedeno v soutěži festivalu v Cannes 2018. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (13)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Francouzští odboráři vs. nadnárodní koncern s hlavním stanem v Německu. Asi největší devízou filmu je vyváženost. Je sice pravda, že Brizé trochu straní zaměstnancům, ale na druhou stranu člověk pohnutky šéfů chápe a i přes stávající smlouvu do určité míry schvaluje. Parádní byli i herci, kteří nejspíš dostali určitou volnost a o to víc se do svých rolí položili, což platí především pro vynikajícího Lindona. Autenticitu podporovala i ruční kamera či ukřičenost, kterou sice obyčejně moc nemusím, ale k francouzským odborům neodmyslitelně patří. A tak jediné, co mi celkový dojem pokazilo, byl samotný závěr, ke kterému se nijak neschylovalo a působil tu jako pěst na oko. Každopádně výborná věc a už vím, co bude Středulova banda na svých slezinách promítat. 80% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

S Francúzmi je to ako na hojdačke. Raz natočia kvalitnú drámu s neskutočným presahom a inokedy zas priemernú, na ktorú človek rýchlo zabudne. Toto je ten druhý prípad, čo je škoda vzhľadom na samotný námet. Tento snímok bol neskutočne toporný bez akýchkoľvek emócií a dramatizácie deja, v podstate to bola len nudná konverzačka rozoberajúca postoje a záujmy zamestnancov a zamestnávateľa a po pol hodine už mi tie jednotvárne hádky brutálne liezli na nervy. Čakal som od toho podstatne viac. 40 % ()

Reklama

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomínalo Stalo se v Turíně. https://www.csfd.cz/film/25552-stalo-se-v-turine/komentare/ Je pro mě příjemné překvapení, že se i dnes točí takové filmy, kde se ukazuje, že žijeme v "nejlepším ze všech možných světů." A slovy železné lady Thatcherové- není alternativa k politickému systému, přestože žijeme ve "svobodě". Závěr vůbec není přepálený, spíš symbolicky ukazuje nato, čím vším musíme projít, když chceme změnit systém. Nezáleží na člověku, ale jak se člověk- lidský zdroj projevuje ve vztahu k trhu, jak je pro trh užitečný nebo zbytečný ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tak nejak si nedokážem predstaviť, že by podobný film natočil niekto iný ako Francúzi. Každopádne je to BOMBA - a vôbec nerozumiem tomu, prečo to v Prahe premietalo iba jedno kino - aj to v Radotíne - a jediný krát (preto som 21. čo hodnotí a 1. kto komentuje!) DO BOJA! by pritom mal byť POVINNÝ film na školách alebo kde... Konverzačná dráma o štrajku robotníkov z automobilky, ktorú chcú majitelia koncernu zatvoriť kvôli "nekonkurencieschopnosti" - rozumej dividendám akcionárov nižším, než bola ich predstava - s neuveriteľným vnútorným napätím, ktorej správne načasované filmové momenty dávajú strhujúcu silu. Surová realistickosť a ohromujúca civilnosť hereckých prejavov aj dialógov DO BOJA! pôsobí až dojmom dokumentárneho filmu, čo ešte podtrhuje skutočnosť, že mnohé postavy hrajú akosi samy seba. Ukazuje, že pevným postojom a jednotou je možné niečoho dosiahnuť aj drvivú skutočnosť, že proti nenásytným oligarchom, ktorí na svojich zlatých lodiach zdivočelého kapitalizmu ženú svet do záhuby, aj tak tých 99 % menej šťastných, "obyčajných" ľudí, zmôže iba málo. Obidva póly sú zázračne vyvážené a na konci sa môžete rozhodnúť, ktorému z nich sa chcete prikloniť. Osobne som zostal nerozhodný - tak bojovať alebo je to márne, zabojovať trošku, symbolicky a potom ustúpiť, dohodnúť sa, poddať, kým sú na nás dobrí ? Takýto otvorený prístup nútiaci diváka vyliezť z ulity k aktivite, zamysleniu, je veľmi podobný nedávnemu ZJAVENIU, kde takisto plejádu fantastických hercov viedol charizmatický Vincent Lindon. Tohoto francúzskeho Mela Gibsona sledujem odteraz ako ostriež! Inak k celkovému dojmu z filmu okrem prvotriednej filmárčiny, schválne pôsobiacej neučesaným dojmom: Toto je to, čo čaká aj nás, keď skončí konjunktúra. A tá veru rozhodne jedného dňa skončí, milí priatelia - a ten deň už nemôže byť veľmi ďaleko... Preto DO BOJA! - alebo radšej nie ? ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne ladené dielo, s roztrasenou kamerou v dave a s často strihnutými scénami do päťsekundovej čiernej s duniacim hudobným motívom. Divák tuší, že hlavnú postavu z toho porazí, čo sa aj nakoniec stane, a to doslova. Po 20 minútach človek vypne, lebo akosi cíti, že hádky či škriepky medzi zamestnancami či odborármi nikam nebudú viesť. Naprosto zbytočný film. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 15. května 2018 na Cannes FF. (ČSFD)

Reklama

Reklama