Reklama

Reklama

Cirkus Rwanda

  • Slovensko Cirkus Rwanda (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2018, 75 min

Obsahy(1)

Dokument o unikátní spolupráci pražského novocirkusového ansámblu La Putyka a rwandského souboru Future Vision Acrobat, jehož vznik v zemi rozvrácené genocidou inspiroval obdiv k tvorbě Cirque du Soleil... Principál souboru La Putyka se rozhodl, že vyhoví zájmu rwandského akrobatického souboru a společně s jeho členy vytvoří jedinečné představení, které Rwanďanům umožní být konkurenceschopní nejen v jejich domovině, ale i na evropském poli moderního cirkusu. Eliseé jako dítě přežil rwandskou genocidu. Dnes ve své zemi, jejíž rozpočet ze 40% závisí na mezinárodní pomoci, vede akrobatickou skupinu složenou z osiřelých dětí. Eliseé věří, že děti ulice najdou v činnosti souboru smysl života a na chvíli budou šťastné. Většina Rwanďanů žije v představě, že všichni Evropané jsou pohádkově bohatí. Mnoho Evropanů má zase dojem, že Afričanům je třeba ve všem pomáhat. Co se stane, když se tyto dva odlišné světy propojí při tvorbě společného představení? Kdo komu vlastně víc prospěje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Mohl to být super dokument, ale Novák ho zabil tím, že jej zaměřil jen na sebe. Z počátku dokumentu mě osobně vadil jeho trochu přezíravý až ignorantský pohled na Rwandu a její obyvatele, takové to typické čecháčkování, které nenávidím. Co mělo být posláním dokumentu, co chtěl Novák říci a ukázat? To, že dobrá práce stojí námahu nebo že cizí kulturu je potřeba zesměšňovat? Chápu i tu tvrdost, kterou jako perfekcionista je potřeba mít, pokud chci podat špičkový výkon. V tom Nováka chápu. Ale někdy je lepší neukazovat na sebe a své ego, ale na práci a lidi, kteří jsou její součástí. Proto 1-2* za promarněný můj čas ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, zda záměrem byl dokument o rwandských akrobatech nebo o Rosťovi Novákovi, ale ono na tom nesejde. Ve výsledku tady máme výborně zdokumentovaný vznik jednoho představení. Spousta scén je totiž natolik upřímných, že to snad museli natáčet skrytou kamerou (a nemyslím tím jen Rwanďany, ale i Rosťu Nováka). Možná je škoda, že zbytek ansámblu La Putyky tu hraje jen kompars, ale jinak velmi zajímavý dokument. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedna česká lidová, společně s černošským křepčením. Zdánlivý nesoulad mi nakonec zněl skvěle, mělo to rytmus, čistě se doplňovali a nenásilně propojili své kultury skrze svobodné umění. I málo stačí k tomu, aby si nepředpojatý divák domů odnesl trochu toho míru, než se zase naštve. Po stránce režijní se možná nejedná o žádný zázrak, pár povedených záběrů a střih, jinak vše jede ve stylu home videa s jediným protagonistou a lidmi kolem. Každopádně akrobat Eliseé má v dokumentu také svůj prostor, stejně jako ostatní ze skupiny, rozhovory, osobní příběhy i vlastní pohledy na přípravu vystoupení, které je nakonec skvělým závěrem. I když snad s povahou principála, dnes už ze zásady, nesouzním a že se nám ukázal kua naostro, misím přiznat, že tato akce se mu povedla a já přidávám jednu navíc a respekt...smysl v tom vidím. [Filmový klub Citadela - Litvínov] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trochu mi naskakovala husí kůže z toho množství lidí úplně všude v nejpřelidněnější africké zemí Rwandě. Ve vzduchu viselo, kdy moderátor rádia zase vydá povel "vezměte krumpáče a jděte na své sousedy". Dokument se mi zdá dobře dramaturgicky vystavěn. Trochu mi chybělo vidět podle čeho a kde ve Rwandě byli artisté ve Rwandě vybíráni. Nadšení pro cirkus je ve filmu nakažlivé. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Každopádně zajímavý film. Jenom zapomněli říct, že je to hlavně film o Novákovi. Neskutečná sebestřednost z filmu přímo tryská. Novák ve středním věku zjišťuje, co ví každý školák, že při cestě do Afriky je třeba se naočkovat. Do Afriky jede nepřipravený a vystrašený. Zatímco na straně Rwanďanů se dovíme, co si myslí a jak se připravují na své artistické výkony, z české strany jsou zprostředkovány pouze názory a pocity Nováka. Nikdo jiný ze štábu nemá šanci se do filmu prosadit. Dokonce ani Novákův táta, který se jen mihne na začátku filmu. A to mne docela mrzí. A tak vidíme, jak s Novákem cloumají emoce, jak se dojímá, jak se snaží rwandské akrobaty připravit, jak je nervózní, aby všechno dobře dopadlo. Ano, film ukazuje ve vyprávěních, v jakých podmínkách se ve Rwandě žije, jak je těžké se prosadit, ukazuje neskutečnou chudobu, na každém kroku číhající nebezpečí, ale šlo to natočit líp. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Před českou premiérou proběhla premiéra 1. července 2018 na Karlovarském IFF. (Varan)

Reklama

Reklama