Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

Madison 

všechny recenze uživatele

Mrazivá sofistikovaná konverzačka s výrazným minimalistickým pojatím, ktorá začína ako nevinná slovná hra a skončí čoby nebezpečne vyhrotený a šialený thriler. Spočiatku som sa tejto snímky obávala a myslela som si, že nedokážem udržať vyše dvojhodinovú pozornosť pri intelektuálnych dialógoch, navyše má tento film jasný divadelný podtón, pretože sa v ňom objavujú len dvaja herci. Olivier a Caine vystriedajú toľko zaujímavých humorných i vážnych póz, že nedokážu ani sekundu nudiť a vynikajúco sa vzájomne dopĺňajú. Milujem filmy odohrávajúce sa na odľahlých zámkoch (Vražda na večeri), pretože pôsobia sugestívnym morbídnym dojmom, vytvárajú napätie len súhrou hereckého nadania, skvelého scenára a stiesňujúcej atmosféry. Po tejto snímke som bola úplne prikovaná do kresla a bola nadšená po obsahovej, formálnej a rovnako i hereckej stránke. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Když se sejdou ruku v ruce výborná předloha, slušný scénář a více než schopní herci, vyjde z toho neodolatelný mix vtipné konverzačky, komedie, psychologické hry kočky s myší a to vše dovršené ještě velkou porcí napětí. Jedinou připomínku mám k přílišné délce filmu, myslím, že trochu kratší, ale o to více nadupanější stopáž, by mu přeci jen svědčila více. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Ten film trval skoro dvě a půl hodiny, hráli v něm dva herci a od začátku do konce se v něm jen mluvilo, mluvilo a zase mluvilo v jednom sídle? Uteklo to jako voda a od začátku do konce sem nevyšel z úžasu. Ponižování je tak sladké a ještě sladší je hraní si s divákem, kterej až do konce netuší, co si má o ději myslet. O tom se toho ale bohužel moc napsat nedá, pokud nechci spoilerovat. Snad jen to, že je naprosto nepředvídatelnej, na první pohled banální a plnej suchýho anglickýho humoru. Nic byť jen vzdáleně podobnýho sem ještě neviděl. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"A nezapomeň jim hlavně říct, že šlo o pěkně mizernou hru!" Tak v prvé řadě, o komedii jde jen v první půl hodince. To lítají hlášky na všechny strany a předpokládáte, že vás čeká trochu černější kriminální komedie. Laurence přiměje Michaela, aby ukradl šperky z jeho trezoru v převlečení za klauna....... Přijde zlom a z vašeho úsměvu se během okamžiku stane zděšení a budete mít pocit nepříjemné úzkosti, ačkoliv se vše odehrává v docela rozlehlém a příjemně zařízeném interiéru domu. Takových filmů jako Slídil je málo. Více k němu napsat nemohu. Roložil mě jako nic a už kvůli tomu na něj nazapomenu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u kterého jsem nevěděl, co od něj čekat. Nevěděl jsem o něm nic krom faktu, že se drží na IMDb mezi 250 nejlepšími filmy, a že tam hraje Michal Caine. A po jeho zhlédnutí můžu jen říct, že opravdu jsem rád, že mi u tohoto filmu nikdo neprozradil tu geniální pointu a já si tak mohl vychutnat jednu z nejlepších her na kočku a myš, co kdy byla natočena. A proč je tato mezi nejlepšími? Protože často si nejste jisti, kdo je ta kočka a kdo myš a jakmile přijde závěr, vy jen zíráte, jak brilantně to je napsáno… 100 %. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Aristokratickým sídlem, kde se natáčely venkovní scény, je Athelhampton House v hrabství Dorset. Dodnes skvěle zachovalé tudorovské sídlo bylo postaveno v roce 1485. Interiéry se ale natáčely už ve studiu Pinewood nedaleko Londýna. (PhillM.)
  • Ve scéně, kdy Milo Tindle (Michael Caine) otevírá pomocí nože šperkovnici, se na okamžik za jeho pravým ramenem objeví silueta člena štábu. (Chegi)

Reklama

Reklama