Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

kareen 

všechny recenze uživatele

Když se sejdou ruku v ruce výborná předloha, slušný scénář a více než schopní herci, vyjde z toho neodolatelný mix vtipné konverzačky, komedie, psychologické hry kočky s myší a to vše dovršené ještě velkou porcí napětí. Jedinou připomínku mám k přílišné délce filmu, myslím, že trochu kratší, ale o to více nadupanější stopáž, by mu přeci jen svědčila více. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdová óda na herectví! Film trvá skoro dvě a půl hodiny a jsou v něm pouze dva herci. Jenže vystřídají tolik poloh, až je to k neuvěření. Konečně chápu, proč je Laurence Olivier herecká legenda, ale Michael Caine mu více než stačil. Ta adaptace divadla je z toho hrozně cítit už vlastně jen zápletkou. Hry, které spolu pánové hrají jsou přece jen poněkud přitažené za vlasy a normální člověk by se asi choval jinak. Jenže v tom je právě ten půvab. Přiznám se, že jsem ve filmu čekal výrazně mrazivější atmosféru. Ovšem zklamán jsem nebyl. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoduše koncert dvou skvělých herců. Musím říct, že mi zde trochu chybělo rychlejší tempo, které jsem cítil z remaku tohoto filmu, kde si Michael Caine pro změnu střihnul staršího z mužů. Laurence Olivier ukazuje savé mistrovství, ale Caine je mu skvělým protějškem až do "zdárného" konce. Pokud máte rádi konverzační dramata, tohle vám sedne, protože té akce je minimum. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u kterého jsem nevěděl, co od něj čekat. Nevěděl jsem o něm nic krom faktu, že se drží na IMDb mezi 250 nejlepšími filmy, a že tam hraje Michal Caine. A po jeho zhlédnutí můžu jen říct, že opravdu jsem rád, že mi u tohoto filmu nikdo neprozradil tu geniální pointu a já si tak mohl vychutnat jednu z nejlepších her na kočku a myš, co kdy byla natočena. A proč je tato mezi nejlepšími? Protože často si nejste jisti, kdo je ta kočka a kdo myš a jakmile přijde závěr, vy jen zíráte, jak brilantně to je napsáno… 100 %. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo!! Po všech stránkách originální, zajímavý a nepředvídatelný snímek, který vás vtáhne do děje a nepustí do poslední minuty. Michael Caine i Laurence Oliviere předvádějí přímo mistrovské herectví a není jim absolutně co vytknout. Kdyby udělili Oscara jednomu z nich, tak zákonitě by jej musel obdržet i ten druhý, tady prostě musel Oscara získat někdo jiný. Další kdo zaslouží maximální uznání je scénárista, který napsal báječný scénář plný převratů a špičkových dialogů. Nechápu jak je možné, že nezískal Oscara. Joseph L. Mankiewicz sice získal dva Oscary za režie, ale dle mého si ho nejvíce zasloužil právě za Slídil, kde svou úlohu zvládl naprosto perfektně. Jedno z děl světové kinematografie, které si nemůže nechat ujít žádný filmový fanoušek. Nemám absolutně co vytknout........ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Když se poprvé setkali představitelé hlavních rolí - Michael Caine a Sir Laurence Olivier - nevěděl Caine, jak Oliviera oslovovat. Olivier mu řekl, že nejdříve by mu měl říkat Lorde Oliviere a poté už ho může oslovat pouze "Larry". (Javert)
  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)

Reklama

Reklama