Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (119)

sardon 

všechny recenze uživatele

O čem že to je? O klucích, co si hrajou na vojenské piloty a zasnili se natolik, že si myslí, že jsou dospělí. Tak tomu bych uvěřil a třeba by to i bylo zábavné. Ovšem dospělí, co se chovají jako naivní kluci obklopeni socialismem a návdavkem k tomu jsou ještě sledováni STB ( o čemž v podstatě vědí) a přesto se dál chovají jako pitomí kluci? Vážně to takhle dědeček vyprávěl? Tak to vážně nežeru, ledaže byl dědeček Ezop! Většinu nesmyslností filmu už za mne vyjádřil Enšpígl a tak se jen zmíním o viditelném nestárnutí hlavních postav. Že nebyli herci " zestárnuti " fyzicky bylo patrně dáno omezenými financemi, bohužel především představitel hlavního hrdiny Pavel Neškudla mě ani trochu nepřesvědčil, že během filmu zestárnul o takřka 20 let a stal se otcem 2 synů. Bylo to tak nepřesvědčivé, že i jeho synové působili dospěleji, než on. Dávám 2 * za zajímavý námět, jehož zpracování bylo bohužel tragické a mám podezření, že vysloužilý pilot RAF havaroval zcela úmyslně, aby se nemusel za tento film stydět. ()

amyth odpad!

všechny recenze uživatele

Řeknu to asi takto, z tohoto filmu jasně vidíte jak to vnímají mladí studenti. Proč u nich ve volbách vítězí hruzostrašné strany a kandidáti. Pokud ten mládenec takto vnímá tu dobu, tak se domnívám, že průměrná mzda ve školství by měla spadnout téměř na úroveň minimální mzdy. Jeho film odráží Feriho, Richterovou až je to mrazivé. V životě by mě nenapadlo, že po 40 letech totality ještě může přijít mnohem hlubší morální úpadek. Zatímco Husákovy děti jsou opravdu silná generace nejen počtem, pak ta pravdoláskařská je opravdu elitní.Pád až na dno ()

Reklama

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Aká škoda, že mi už odrástli deti aj vnúčatá a pravnúčatá ešte nemám. Ináč by tento film bol pre nich dobrou rozprávkou. Viem o čom hovorím. Z armády som odišiel v hodnosti plukovníka ako náčelník štábu útvaru brigádneho typu. Slúžil som u všetkých typov útvarov a patril som medzi smutných oficierov Veselého armády (tomu rozumie len borec zo západného okruhu). Sľubujem Vám, že to bol posledný film, ktorý som od Baldu pozeral. Bolo zvykom, keď sa točil film z určitého profesného prostredia tak si režisér priberal odborníkov. V našom prípade z armády, VB ale aj ŠTB a tu to úplne chýbalo. Film na mňa pôsobí miestami trápne, scéna na letisku kedy im dôstojník prezradil svoju stratégiu je v žargóne ŠTB nezmysel, ŠTB nechá vo vraku lietadla podhodený aj spisový materiál a oni im to zožerú aj s navijakom. V scenári úloha bývalého pilota RAF úplne zbytočná, jeho nehoda sa do obrazu nedostala. Piloti s protispoločenskými názormi, ktoré spokojne vyjadrujú verejne, to asi v praxi by iste nefungovalo. Vybavenie pilota v hotovosti a typy lietadiel úplný nezmysel. Takže, aké máme poučenie z tohto filmu, ak chcel David Barta vzdať hold svojmu dedovi, ako armádnemu letcovi, tak si myslím, že to bohato stačilo už v jeho krátkom dokumente „Histórie jednoho letadla“. Ale tento film rozhodne nebude patriť medzi skvosty českého filmového priemyslu. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

David Balda se nám rozjel a dovalil na filmový trh již druhý film v krátké době. A to je možná právě chyba... Opět musím ocenit Davidovu snahu a vůbec to, že se na českém filmovém světě prosazuje... Přesto, že v hodnocení nemůžu opět dát víc než jednu hvězdu za celkovou naivitu a amatérismus, Davidovi věřím, že když vydrží, poučí se z chyb, jednou z něho bude "pan" režisér! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně naivistický snímek. Scénář je dosti neobratný plný klišé a balastu od pustých klipových výplní tréninků, údržby či letů s tklivou písní Michala Hrůzy. Špehové jsou „nenápadní“ tak, že jsem na rozdíl od hrdinů , kteří se po záhadné nehodě diví, jak se mohl o jejich tajném plánu někdo dozvědět, a přitom sami vetřelce zaslechli i zahlédli o pár záběrů dříve, věděl samozřejmě dávno. Manželky se prostě jen tak náhle bez vysvětlení vyskytne. Hlídky proti tzv. narušiteli v sobě mají určité napětí, ale vypadávají z nich samé fráze. Na ukázání tragického pádu letadla asi došly peníze. Chlubná zpověď ústředního padoucha ve finále posouvá téma protikomunistického odboje k nechtěné parodii, nemluvě o banální tečce s chudým listopadem 1989. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Film obsahuje historické nepřesnosti (typy letadel, veřejné nošení uniformy RAF apod). [Zdroj: aktualne.cz] (Mylan)
  • Film z prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů. Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli poctivě ve vzduchu vysoko nad zemí. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Vladislav (Pavel Neškudla) a Zdeněk (Jiří Dvořák) později v civilu létají na letounech Zlín Z-142 a dvouplošníku Aero C-104 (Bücker Jungmann). Před svým zatčením Vladislav přelétá letoun Antonov An-2. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama