Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (120)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za moc pěknou hudbu, která byla asi to nejlepší na tomhle filmu, trošku mi pan Hrůza připomněl Def Leppard. Jinak bohužel, tohle se moc nepovedlo. Záporáka jsem odhalila vzápětí a celkově film nevyzněl tak, jak zřejmě bylo záměrem tvůrců. A proboha, při tom líbání trochu ztlumte to mlaskání! Na druhou stranu, jsou filmy, kterým ani nedám šanci, nedokážu se na ně ani dokoukat. Tento film jsem vydržela, i přerušovaný reklamami, a tak nemůže být tak špatný. A záběry letadel jsou samozřejmě fajn. ()

Romanstekl 

všechny recenze uživatele

Dle traileru jsem očekával že p.Zindulka dostane více prostoru, ale i přes to byl jeho herecký výkon nádherný, poslední role, byl to PAN herec. Film podle skutečných událostí, o to více je to k nas*ání, myslím že film je podhodnocený, samozřejmě se z něj nechalo vytěžit více, ale 17ti letý kluk natočí všechny scény z letadel opravdu v letadlech a ve vzduchu, žádný dron nic, žádné digitální efekty, prostě poctivě. Palec nahoru i za hudbu, neříkám že je to na Oskara, ale za shlédnutí a uznání to prostě stojí :-) ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Zvolit takové téma a takhle ho odfláknout. Chápu, nebyly zkušenosti, nebyly finance, nebyla invence…..ale tak se do toho prostě nepouštím. Narušitel působí amatérsky, těžko se mu věří a celkově si David Balda ukousl krajíc, s kterým se nedokázal vypořádat. Možná kdyby do příběhu nebyl, díky své rodině, osobně zainteresován….možná, kdyby si to nechtěl všechno dělat sám….možná, možná. Každopádně, co tě nezabije, to tě posílí a tak by z této zkušenosti měl mladý filmař vyjít silný jako Hulk. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Český film z prostředí létání inspirovaný skutečným pokusem dědy režiséra o útěk ze socialistického Československa pomocí letadla. Fandil jsem tomu, aby mladý ( nejmladší ) režisér se svým dobovým filmem se skvělým námětem to nandal všem těm Renčům, Vejdělkům a spol. s jejich rádobykomediálními vztahovkami ze současnosti, ale v tomto filmu negunguje skoro nic - logika, poutavost, dialogy a sráží to neskutečné hlouposti, které nejdou tolerancí přehlédnout ( the best of : 1) Zindulka, který se v době normalizace producíruje v uniformě RAF 2) ve starém letadle najde hlavní hrdina zapomenutou složku STB vedenou na mrtvého Zindulku 3) odhalení "pachatele" ) Život v socialismu je vykreslený jako představa desetilétého kluka, kterému o tom vyprávěl Američan z Texasu - nereálné, naivní, neskutečně hloupé. Tenhle film vstoupí do historie jen tím, že to je poslední role pana Zindulky. ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

K Hodnocení použiji název filmu od pana Hřebejka. U MĚ DOBRÝ. Zajimavý scénář, žádné nudné plkání, ale zajimavé dialogy a příběh plný zvratů, výborné obsazení, herci to zahráli věrohodně a velice dobře a Jirka Dvořák je prostě tahoun. I Pan Zindulka v poslední roli byl výborný. Rozhodně nevypadal jako pán, který má rakovinu a měl by za rok zemřít. Hlavně když řešil, jestli má odletět nebo ne tak to zahrál opravdu skvěle. Film je zajimavě natočen, hlavně záběry kamery jsou zajímavé. Jen tak scéna, kdy Otmar zemře, tak to upadnutí letadla a jak jsem pochopil, tak i ten výbuch, tam mohl být vidět. Myslím, že se to povedlo, škoda, že na to přišlo málo lidí v kině, ale myslím, že to nebylo ve všech multikinech, tak se to dá chápat, a budu se těšit na další film. Jen za co mají mínus tak za stárnutí postav, Jirka Dvořák i Neškudla vypadali 20let stejně a plus tvůrci mají za hudbu Michala Hrůzy. Za chyby, které ve filmu jistě jsou, tak snížím hodnocení o 1*, ale zase se to dá brát jako záměr režiséra, že to chtěl natočit víc umělecky. 3* si myslím, že je pěkné hodnocení a David Balda na sebe může být hrdý. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Zdeňkův (Jiří Dvořák) bílý letoun imatrikulace OK-JHC je typ Zlín Z-126 Trenér (výrobní číslo 816). Rodina letounů Trenér patří k nejrozšířenějším československým sportovním letounům, vyrostlo na nich spousta špičkových akrobatů a po několik desítek let sloužily na aeroklubových letištích k výcviku a vlekání větroňů. (Foxhound#1)
  • Film vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vlastní vnuk David Balda. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama