Reklama

Reklama

Až zařve lev

  • USA When the Lion Roars
Trailer
Česko, 2022, 100 min (Alternativní 104 min)

Režie:

Jan E. Svatoš

Scénář:

Jan E. Svatoš

Kamera:

Romi Straková

Hrají:

František Němec (vypravěč), Igor Bareš (vypravěč), Daniela Kolářová (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

V bezčasí Dantova očistce se potkávají dvě významné postavy českého středověku: král Přemysl II. Otakar a zapomenutý cestovatel, mnich Odorik, který jako první Evropan spatřil Tibet. Výměnou za popis cesty do východních zemí světa přiměje slavného krále složit účet za svoji vládu plnou úspěchů, ale i proher a křivd. Brzy zjišťuje, že oba mají nečekaně mnoho společného: vždyť jednomu ukradli knihu, druhému království v srdci Evropy... Originální středověká road movie s mistrovským dialogem mezi svědomím krále a Odorikovou zvídavostí vás provede českým královstvím v době největšího územního rozmachu. Film také připomíná, že problémy řešené ve středověku jsou aktuální i v naší době: Ať je to tolerance k odlišným kulturám, plagiátorství nebo fake news. Na základě dlouholetých rešerší a spolupráce s předními českými i zahraničními odborníky se divák seznámí s unikátními a pozapomenutými historickými artefakty připomínající nadčasovost génia přemyslovského rodu. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to strasne utahany a uspavajici. Navic je to doprovazene casto na zabery "jedouci tramvaje, dalnice apod." coz mi tam nejak nepasuje a bylo by mi milejsi videt tam nejake historicke veci, mista, apod. Proste jako audiokniha by to mozna bylo lepsi. Jako film zbytecne. Plusem je pak nekolik novych informaci, ktere jsem nevedel a obcasny prostrih na nejakeho odbornika, ktery tam ma kratkou rec, ukazku nebo vysvetleni. Slabsi prumer. ()

MartinS96 

všechny recenze uživatele

Jan Svatoš dozajista prokázal, že je nadějným filmařem, pro diváky jimž stoprocentně nezáleží na zpracovávaném tématu zvolil ale trochu nešťastný, určitě však nízkým rozpočtem motivovaný styl vyprávění. Celý dokument tak trochu připomíná rozhlasovou hru, v níž jsou divákovi informace sdělovány prostřednictvím dialogů dvou historických postav, jež mají pramálo společného a dokonce pocházejí z jiné doby, což ale filmu nevytýkám. Na pozadí tohoto podcastu režisér ve spolupráci s kameramankou komponují velice líbivé obrazy, jež se někdy tváří dobově a jindy zase až příliš současně, přičemž postavy přitom trochu zvláštně komentují i vymoženosti dneška, jež jim byly v jejich době zapovězené. Občas je pak rozhovor přerušen klasickou reportážní vsuvkou, kdy se ke slovu dostanou historici, či psychologové, což působí na celou strukturu filmu oživně. Hlavní selhání tohoto jinak chvályhodného projektu vidím v tom, že mnohdy zajímavé informace podává ještě o něco méně zábavnější formou, než klasický dokument, u něhož bych měl problém udržet pozornost v případě podobného tématu už tak dost velkou. Na řadu přijdou ale i pasáže, ve kterých se člověk dozví něco, co by mu klasický dokument, nebo historická přednáška dozajista neřekla, což v kombinaci se zasazením do širšího, až symbolického kontextu, vidím jako největší klad celého počinu. Za míru odhodlání a extrémně zodpovědnou rešerši, autorovi i přes nezábavnou strukturu filmu, musím udělit kredit. 6/10  ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Je to na dokument zvláštní formát, skoro jako kdyby někdo zfilmoval audioknihu. Rozhovor mezi Přemyslem Otakarem II. a Odorikem je zajímavý a dobře se poslouchá (Bareš a Němec jsou hlasově opravdu úžasní), ale paradoxně mi přišly rušivé předěly, kdy dokument začal být klasickým dokumentem, ve kterém hovoří odborníci. Skoro bych uvítala jen to vyprávění založené na historických faktech, které je navíc hezky literárně zabalené. 70% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dostanete strach, zda to nebude sebemrskačský dokument ve stylu, co si to ten dobový král dovoluje expandovat, měl držet hubu, chovat ovce a všechno nechat na germánsky mluvících, ambiciózních postavách. Nicméně dialog Přemysl Otokara II. a potulného mnicha Odorika se brzy začne ubírat jinými cestami a daří se mu přiblížit tehdejší dobu, úmysly českého krále a význam, který v dějinách měl, včetně odkazu, který chtěl zanechat a nedošlo k němu (nalezená mince v Izraeli je bomba). Příběh nnicha Odorika z řádu františkánů, takže středověkáři mají stále co objevovat a lépe vysvětlovat historické události. Dokument přes jeho zvláštní dialogovou formu a občasné moderní výklady mohu doporučit. Až se najde ještě více o poslední Přemyslově bitvě a jeho vládě, věřím, že bude na čase vydat novou odbornou monografii, která mu propůjčí právoplatné místo v našich dějinách. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama