foto

František Němec

  • nar. 9.8.1943 (73 let)
    Sezimovo Ústí, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

František Němec se narodil v roce 1943 v Sezimově Ústí. Už během studia na gymnáziu ho přitahovalo divadlo a jako ochotník vystupoval ve studentských souborech. V letech 1960-64 studoval na DAMU. Na profesionální scéně se objevil už v roce 1962 v roli Vilíka Roškota ve Šrámkově Měsíci nad řekou na prknech Divadla S. K. Neumanna. Po ukončení školy získal angažmá v Městských divadlech pražských, kde získal velký prostor a hrál nejrůznější postavy od milovníků po aristokraty ve vážných hrách i konverzačních komediích a detektivkách. K jeho nejvýznamnějším rolím tohoto období patří Orestes ze Sartrovy hry Mouchy nebo Yossarian z Hellerovy Hlavy XXII.

Ve filmu se začal prosazovat už počátkem 60. let během studia DAMU, kdy se objevil v malých rolích v komedii ČERNOBÍLÁ SYLVA a především v Bernychově okupačním dramatu TRANSPORT Z RÁJE. I v následujících letech získával pravidelně drobnější role v zajímavých filmech, definitivně ale prorazil až v roce 1974, kdy ztvárnil dvě výrazné role v televizních seriálech. V oceňovaném seriálu BYL JEDNOU JEDEN DŮM vytvořil postavu německého zběha, který se ukrývá u své milenky. V rozsáhlém normalizačním propagandistickém projektu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA si zahrál šéfa kontrarozvědky.

Vrchol popularity se dostavil ve 2. polovině 70. let, kdy s Marií Poledňákovou natočil úspěšné rodinné komedie JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU a JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY. Byl také obsazen jako doktor Řehoř v seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA. Za tyto role obdržel ocenění Zlatý krokodýl za tvůrčí počin v televizní tvorbě. Velmi často se objevoval v detektivkách (např. ČAS PRACUJE PRO VRAHA), ale zahrál si i v několika válečných filmech (TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK či SVÍTALO CELOU NOC).

Na jaře 1982 dostal nabídku od režiséra Macháčka na titulní roli v Hamletovi do Národního divadla. Díky úspěchu hry se v srpnu téhož roku stal členem souboru Národního divadla a na jeho jevišti ztvárnil desítky významných rolí. K těm nejznámějším patří vikomt de Valmont z Hamptonových Nebezpečných vztahů nebo Göethův Faust. František Němec je obecně považován za vynikajícího charakterního herce schopného zahrát psychologicky komplikované postavy. Má vytříbený cit pro břitký a inteligentní dialog, díky němuž si zahrál ješitného profesora Higginse v Shawově hře Pygmalion.

Z četných dabérských prací vyčnívá jeho dabing intrikánského úředníka sira Humpreye Applebyho ze seriálu JISTĚ, PANE MINISTŘE. Tuto roli si ostatně vyzkoušel i na jevišti Divadla na Vinohradech, kde hostoval. Jeho hlasem v češtině promluvil i konzervativní poslanec Alan Clark v televizním seriálu DENÍK ALANA CLARKA.

František Němec patří k nejobsazovanějším hercům v České televizi. Objevil se v řadě studiových pohádek a televizních inscenací. Patří mezi ně např. hororový příběh TRAVIS nebo inscenace MUŽ V POZADÍ, kde si zahrál Napoleonova ministra tajné policie Josefa Fouché. Z posledních televizních rolí stojí za zmínku sobecký přítel profesorky Svobodové z seriálu DOBRÁ ČTVRŤ. Často se objevuje i v menších filmových rolích, např. ve snímcích SAMOTÁŘI nebo REBELOVÉ.

V roce 1998 obdržel cenu Thálie za roli dirigenta Wilhelma Furtwänglera ve hře Na miskách vah. Další ocenění získal na pražském divadelním festivalu německého jazyka za inscenaci Portrét umělce jako starého muže / Minetti, kde pod režií Otomara Krejči ztvárnil náročnou roli (monolog) neúspěšného starého herce Minettiho. František Němec je dlouhodobě ženatý, má dvě již dospělé dcery.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2017 Kluci z hor
2016 Řachanda - vyp.
Zločin v Polné (TV film)
2014 Piknik (TV film)
2011 Čertova nevěsta
2010 Rodinka
2009 Archiv (TV film)
Post Bellum (TV film)
Rytmus v patách (TV film)
Stínu neutečeš
2008 David a Goliáš aneb Pepička to zařídí (divadelní záznam)
Oběti: Karambol (TV film)
2006 Oběti: Nevlastní bratr (TV film)
O Šípkové Růžence (TV film)
To horké léto v Marienbadu (TV film)
2005 Eden - Zlatá karta (TV film)
Oběti: Hadí tanec (TV film)
Oběti: Živnostník (TV film)
2004 Nadměrné maličkosti: Podle vlastních zásad (TV film)
2003 Bankrotáři (TV film)
Falešné obvinění (TV film)
Oběti: Jiný člověk (TV film)
2002 Brouk v hlavě (TV film)
Černá slečna, slečna Černá (TV film)
Miláček (TV film)
2001 Manželka Ronalda Sheldona (TV film)
Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
Nikdo neměl diabetes (TV film)
Oběti: Svědek (TV film)
Rebelové
2000 Český Robinson (TV film)
Dopisy v krajkách (TV film)
Samotáři
1999 Isabela, vévodkyně Bourbonská (TV film)
Návštěva staré dámy (TV film)
Nenávist (TV film)
Oběti: Přepadení (TV film)
Pan Princ trucuje
Píseň o lítosti (TV film)
Sjezd abiturientů (TV film)
Tom v kozí kůži (TV film)
Všichni moji blízcí
1998 Blumenstein Fernand - Bláznův příběh (studentský film)
Ex offo (TV film)
Genij vlasti (TV film)
Lolinka a kníráč (TV film)
Poklad pana H. (TV film)
1997 Báječný lázeňský život (TV film)
Jak jsme přečetli Čapka (TV film)
První a poslední (TV film)
Travis (TV film)
1996 Ceremoniář
Konto separato
Smrt v zahradě Girardinů (TV film)
1995 Azrael, anděl smrti (TV film)
Generál Eliáš (TV film)
Generálka Jeho Veličenstva (TV film)
Netrpělivost srdce (TV film)
1994 Bludiště (TV film)
Z hříček o královnách: Královnina smečka psů (útržek anglický) (TV film)
1993 Kadeř královny Bereniké (TV film)
Kurýr (TV film)
Mistr Kampanus (TV film)
Modrý pták (TV film)
Noc rozhodnutí (TV film)
1992 Danton čili Saturnália (TV film)
Noc pastýřů (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1991 Honorární konzul (TV film)
Nebezpečné vztahy (divadelní záznam)
Opouštět Petrohrad (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
Wolfgang A. Mozart
1990 Drobné něžnosti (TV film)
Chybná diagnóza (TV film)
Popel a hvězdy (TV film)
Vlci (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
Rubín má barvu krve (TV film)
1988 Bronzová spirála (TV film)
1987 Hauři
Karanténa (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Mladé víno
Velká filmová loupež
1985 Hrabě Luxemburg (TV film)
Muž na drátě
Přezůvky Štěstěny (TV film)
Veronika
1984 Bandité (TV film)
Chytrá princezna (TV film)
Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
1983 Smrt krále Václava IV. (TV film)
Záchvěv strachu
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Bláznivé jaro (TV film)
Hamlet (divadelní záznam)
Plášť Marie Terezie (TV film)
Pouť králů (TV film)
Tři cesty k domovu (TV film)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Buldoci a třešně
Jdi za štěstím (TV film)
Medailónek (TV film)
Netopýr (TV film)
Ta chvíle, ten okamžik
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
Zralé víno
Žebřík ke hvězdám (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Cukrová bouda
Hra o královnu
Svítalo celou noc
1979 Čas pracuje pro vraha
Jablko (TV film)
Koncert na konci léta
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
Obrázek (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
Svatební skandály slečny Juliány (TV film)
Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
Zlaté rybičky (TV film)
1978 Cesta domů (TV film)
Čistá řeka
Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
Past na kachnu
Přitažlivost země (TV film)
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film)
Mílaři (TV film)
Ohnivý kříž (TV film)
Rose Marie (TV film)
Rose Mary (TV film)
Tichý Američan v Praze
1976 Den pro mou lásku
Dobrý den, město
1975 Dívka jako ty (TV film)
Hřiště
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Poslední exil (TV film)
Sarajevský atentát
Tak láska začíná...
Wilfride, Wilfríde! (studentský film)
1974 Hledá se Kurt (TV film)
Králův kalich (TV film)
Muž z Londýna
Poslední ples na rožnovské plovárně
Vrtkavý král (TV film)
1973 Bláznova smrt (TV film)
Projížďka v kočáře (TV film)
1972 Lev je v ulicích (TV film)
Lupič Legenda
Ukradená bitva
1971 Hlavní přelíčení (TV film)
Jeden ze soubojů (TV film)
Tajemství velikého vypravěče
1970 Kruh světla (TV film)
Luk královny Dorotky
Na kolejích čeká vrah
Ucho
1968 Maltézský sokol (TV film)
Ta třetí
1966 Fantom Morrisvillu
1965 Každý mladý muž
Kupon (TV film)
Neviditelný (TV film)
Svatba s podmínkou
7 zabitých
1964 První den mého syna
1963 Okurkový hrdina
1962 Transport z ráje
1961 Černobílá Sylva (studentský film)
Vyvolení (TV film)

TV seriály

2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
2014 České století (TV seriál)
Je to jen rock'n'roll (1976) (E07)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Místo narození (S01E12)
Odlišnost (S01E10)
Kladivo na důchodce (S01E09)
další epizody (4)
2012 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Proces doktorky Kalendové (E07)
Archiv Felixe Burgeta (E06)
Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Jasnovidec (E03)
Rodinka (TV seriál)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Vražda poštovní doručovatelky (E05)
Hřích profesora Sodomky (E02)
Zabijáci doktorky Kalendové (E01)
2009 Ďáblova lest (TV seriál)
Brána nebes (E03)
Vražedný kód (E02)
Noc hadů (E01)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Soukromé pasti (TV seriál)
2006 Poslední sezona (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Eden (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Muž v pozadí (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
další epizody (11)
Rodáci (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
1985 Třetí patro (TV seriál)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
Zatáčka (E10)
Sporák (E09)
Sanitka (TV seriál)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Odečítání (S02E07)
Zánět (S02E03)
Gravidita (S02E02)
další epizody (4)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
Mimikry (S03E09)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Studna (S03E06)
další epizody (6)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Smíření (S01E11)
Nástup (S01E10)
další epizody (10)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Bílé linky (S02E08)
Konec velké šance (S02E04)
další epizody (4)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
Hon na lišku (S01E05)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
další epizody (5)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)

Dokumentární

2013 Radokova Trojská válka (TV film)
2010 Svatý Václav: světec - kníže - legenda (TV film)
1997 Sny a skutečnost Hanzelky a Zikmunda (TV film)
1996 Lapidárium: Příběh Masarykova kina (TV film) - vyp.
1995 Lapidárium: Příběh kamenných bot (TV film) - vyp.

TV pořady

2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2009 Ceny Thálie 2008 (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1979 Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace