Reklama

Reklama

Jugoslávie: Pohled z druhé strany

(TV film)
  • Francie La Yougoslavie : De l'autre côté du miroir (více)
Francie, 2016, 2x52 min

Hrají:

Josip Broz Tito (a.z.)

Obsahy(1)

Dvoudílný francouzský dokumentární film o vzniku a rozpadu evropského státu - Jugoslávie. První část mapuje období 1918-1980, druhá pokrývá roky 1980-2001. V první části se tvůrci věnují vývoji mnohonárodnostního státu od roku 1918 do roku 1980, kdy zemřel prezident Josip Broz Tito. Zkoumají okolnosti vzniku Jugoslávie a léta jednoty pod Titovou diktaturou. Druhá část mapuje období 1980-2001 a zabývá se okolnostmi tragického konce federace, která se zhroutila během krvavé občanské války a zanikla v pěti bratrovražedných konfliktech (1991-2001)... Francouzský dokument vypráví o naději jihoslovanských národů žít společně ve společném státě. V 90. letech 20. století toto přání skončilo krvavým konfliktem na Balkáně. Různé státní formy - od Království Jugoslávie Alexandra I. (1918-1941) přes Socialistickou federativní republiku Jugoslávie založenou Titem (1945-1992) až po Svazovou republiku Jugoslávii pod vládou Slobodana Miloševiče (1992-2003) - měly vždy jen krátké trvání. Nikdy nebylo dosaženo trvalé institucionální, politické a sociální stability. Dvoudílný dokumentární film analyzuje vnitřní dynamiku, která stojí za tímto opakovaným selháním, a poskytuje vhled do politického, hospodářského a sociálního vývoje balkánských států. (CS Mystery)

(více)

Recenze (12)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro mne velmi zajímavý dokument. 1)  Vůbec jsem v osmdesátých létech netušil, co se v Jugoslávii děje. Inu, vnímali jsme spíš naše vlastní problémy._____ 2)  K dokonalému dojmu mi chybí lepší logická posloupnost děje a podrobnější zaměření na příčiny národnostních rozporů, na období druhé světové války, na následnou vládní politiku, zejména s ohledem na SSSR, kdy Tito se svými odpůrci, tedy stalinisty, zacházel podobně jako Stalin se svými. Rovněž mi chybí názory menších národností - Makedonců, Černohorců, Albánců. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Dokument podává základní informace o problému Jugoslávie. Je zaměřený především na vnitřní aspekty rozpadu státu. Pro jiný pohled obohacený o vnější aspekty je dobré doplnit o Váhu řetězu (The Weight Of Chains). Existuje i druhý díl (zatím bez cz titulek). Dobrý je i dokument o Titovy (12 dílů): Tito - Poslední svědci testamentu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z mé strany naprostá spokojenost, takhle si představuju profesionálně udělaný dokument plný informací bez zbytečné vaty, se spoustou obrazového materiálu a vstupy kvalifikovaných expertů, kteří dané téma jsou schopni zpracovat ze všech úhlů pohledu. Pro někoho, kdo chce pochopit moderní dějiny Balkánu a příčiny krvavého rozpadu Jugoslávie, je to trefa do černého. Celkový dojem: 90 %. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitne a detailne rozobraná chronológia udalostí, ktoré viedli k vojnám a k rozpadu krajiny, no nemôžem súhlasiť s tým, čo sa tu podsúvalo a to, že nie je možná jednota rôznych etník v spoločnom štáte akou bola Juhoslávia. Tiež to má všetko svoje dôvody a národné štáty nie sú nejakou skalou, ktorá sa aj tak vždy ukáže. Určite odporúčam pozrieť, no rozobranie príčin ma ozaj neuspokojilo. Skôr išlo o často opakované informácie, ktoré ale nie sú koreňom problémov. ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý dokument, ktorý celkom podrobne mapuje zložitú históriu Juhoslávie, v ktorej vlastne po celý čas tleli národnostné trenice. Mínusom je, že z veľkej časti je venovaný najmä zo srbského pohľadu, ostatné národy či etniká dostali menej priestoru (snáď s výnimkou Chorvátska). Ďalším mínusom bolo, že vôbec nebol spomenutý osudný futbalový zápas medzi Dinamom Záhreb a Crvenou Zvezdou Belehrad z 13. mája 1990, ktorý sa považuje za jednu z rozbušiek občianskej vojny. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama