Reklama

Reklama

Svůdný měsíc

všechny plakáty
Čína / Hongkong, 1996, 130 min

Obsahy(1)

Rozsáhlý rodinný epos je současně svědectvím rozpadu a krize čínské společnosti na počátku dvacátých let minulého století. Upadající lesk rekonstruované Šanghaje, města čínské dynastie Pang plného lagun, symbolizuje rozpad starých pořádků a zmatek nové doby, zatímco sexuální touha postav vyjadřuje neočekávaný výkřik po osobní svobodě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen je poet. Pritom jeho filmy rozhodne nespadajú do kolónky poetické. Temptress Moon sa dotýkajú života jednej rodiny po revolúcií v 1911 a predstavujú mozaiku úzko spätých vzťahov. Ópium predstavuje dôležitý prvok stagnácie a následne podmieňuje emocionálnu otupenosť hrdinov. U každého sa to ale prejavuje iným spôsobom. Zhaova hudba je podmanivá a skvelo doplňuje nádherné prostredie uličiek Pekingu, Shanghaia a domu Pangovcov. Doylová kamera je zase ekvivalentom toho čo dnes robí tak veľmi oceňovaný Lubezski. Dlhé zábery plynúce priestorom a umocňujúce akúsi burlesknú atmosféru dávnych časov po revolučnom rozmachu, kde ešte dážď hral svoje večné tóny a noci boli plné temných tieňov a štvrte červených lampiónov zase rozkračovali svoju náruč. Chenová meditácia. Herecký koncert Gong Li a Leslie Cheunga. Pre mňa silná katarzia a dôkaz že Chen je veľmi osobitá a silná režisérska osobnosť. Jeho filmy ma vťahujú do starého sveta a vďaka nemu sa tam cítim ako doma. A stále to má príchuť akéhosi melancholického realizmu. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen se v tomto filmu zaměřil na jednu z tradičních věcí, kterou Číně většinou připisujem - opium. Místo dokonalých záběrů a vizuálního hračičkovství, byť jsou zde nápadité záběry a působivé momenty, čekejte zaměření na hlavní postavy příběhu. Mladičká dívka z mandžuské bohaté rodiny se stane dědičkou a začne bez uzradění bořit tradice, což se nelíbí starším. Má na pomoc svého věrného sluhu, který ji miluje. V tom samém domě vyrůstal kdysi její příbuzný, který si z dětství odnesl trauma teď se živí jako gigolo, nebo spíše gigolo, který je součástí party vyděračů... Leslie Cheung v této roli válí, Gong Li pro změnu působivě ztvárňuje naivní a mladou dívku. Samozřejmě důležitou roli v příběhu z Číny dvacátých let má i opium... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Prvotridni cinske umeni. Vizualne uchvatne snove zabery, kdy krome rezisera byla snad i samotna kamera pod vlivem opia, dokonale promakana zvukova slozka preplnena atmosferickych kolazi a paletou vsemoznych sound efektu, ruchu v pozadi, asijskych cinkrlatek a obcas i spravne omamne hudby. K tomu herecka bohyne Li Gong (zde navic i ve znacne sexy scene). Skoda, ze samotna story, ac neni spatna, me nijak zvlast nechytla. 7/10 ()

Reklama

Reklama