foto

Christopher Doyle

  • nar. 2.5.1952 (68 let)
    Sydney, New South Wales, Austrálie

Biografie

Australan léta usazený v Hong Kongu, Christopher Doyle, patří mezi nejuznávanější a nejvlivnější kameramany současného světového filmu. Mezinárodní věhlas mu vynesla spolupráce s hongkongským režisérem Kar-Wai Wongem, jež dala mezi léty 1990–2004 vzniknout sedmi mimořádným filmům s originálním, extrémně vizuálním stylem vyprávění. Snímky jako Chungking Express, Na východě ďábel, na západě jed, Stvořeni pro lásku nebo 2046 získaly kromě pozornosti kritiky také řadu prestižních ocenění a ovlivnily filmaře po celém světě.

Během své dosavadní kariéry se Chris Doyle podílel na desítkách filmů v Asii, Evropě i obou Amerikách. Nechyběly mezi nimi ani projekty dalších výrazných režisérských osobností jakými jsou Gus van Sant, Jim Jarmush, Niel Jordan nebo M. Night Shyamalan. Sám pak režíroval dva celovečerní hrané filmy a segment z povídkového filmu Paříži, miluji tě. V letošním roce dokončil celovečerní dokument Hong Kong Trilogy, který je rozpracovanou verzí jeho předchozího krátkého filmu HK2014 – vzdělání pro všechny.

Festival krátkých filmů Praha

Kameramanská filmografie

Filmy

2019 Barubora
One Way Street
2017 白色女孩
2016 Funny Soccer
HK2014 – vzdělání pro všechny
Poezie bez konce
Wind
2015 Beijing, New York
Fundamentally Happy
Tcha süe sün mej
2014 Jsem tady
Kluk a autobus
Pusong Wazak: Isa Na Namang Kwento Ng Pag-ibig Sa Pagitan Ng Isang Kriminal At Isang Puta
2013 American Dreams in China
Guo jie
Uvnitř mé hlavy
2011 Mo shu wai zhuan
Trápení
Vodnické zpívánky
2010 Krev na křídlech
Nebeský oceán
Yong xin tiao
2009 Hranice ovládání
Ondine
2008 Kdo chce zabít Nancy?
Na východě ďábel, na západě jed
2007 Paranoid Park
2006 Neviditelné vlny
Žena ve vodě
2005 Bílá hraběnka
Ru guo - Ai
2004 2046
Eros
San geng 2
Three Extremes: Dumplings
2003 Lu cha
Poslední život na světě
2002 Hrdina
Rabbit Proof Fence
Saam gaang
Tichý Američan
Volavka
2001 Ranaři
2000 Stvořeni pro lásku
1999 Nespoutaná volnost
San tiao ren
1998 Psycho
1997 Chu chan lian hou de er ren shi jie
Motel Kaktus
Šťastni spolu
1996 Da san yuan
Si mian xia wa
Svůdný měsíc
wkw/tk/1996@7'55''hk.net
1995 Padlí andělé
Wo de mei li yu ai chou
1994 Chungking express
Dong xie xi du
Fei xia a da
Hong mei gui bai mei gui
1992 An lian tao hua yuan
Meng xing shi fen
1990 A Fei zheng zhuan
Zai zhan jiang hu
1989 Sha shou hu die meng
Shou huang de nu ren
1988 Xue zai shao
1986 Lao niang gou sao
Noir et blanc
1983 That Day, on the Beach

Dokumentární

2018 Cuba
2017 Human Flow
2016 Stockholm, má láska
2015 Já jsem Belfast
Xiang gang san bu qu
2002 Following the Rabbit-Proof Fence (TV film)

Hudební videoklipy

2006 Justin Timberlake - SexyBack (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2016 Wind

Host

TV pořady

2007 Evropské filmové ceny 2007 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(76)