Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární režisér Carlos Saura přidal k dlouhé řadě žánrově rozmanité filmografie také snímek pojednávající o baletním představení s názvem 'Salome'. Všeobecně známý biblický příběh vypráví o krásné tanečnici Salome, která je zamilovaná do Jana Křtitele. Ten její city neopětuje a zhrzená Salome využije svých půvabů k pomstě. Saura vnímá baletní představení nejen jako příběh vyjádřeny pohybem. Performanci je třeba připravit, vybrat tanečníky, navrhnout scénu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdo hlavu nepoužívá k myšlení, ten ji beztak nepotřebuje, i když, pravda, pak mu poněkud prší do krku. Salomé věděla, jak dosáhnout svého, chytrá holka. Ten příběh má koule. A Salomé disponovala nejpůsobivějším poprsím, jaké jsem kdy ve filmu viděla. Nejeden muž by hlavu ztratil ... a tady stačilo nechat useknout nějakou cizí. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v lednu 2023. Salomé Carlose Saury je intenzivní taneční podívanou. Známý a v dějinách umění oblíbený biblický námět je již svou podstatou stvořený pro ztvárnění tancem. V tanečním pohybu je vášeň. Současný, scénický tanec, novodobá variace baletu, která je přístupná a otevřená inovacím a synkretismu s tradičními, novými i znovuobjevenými prvky, má možnost plastického zhmotnění niterných pocitů. Saura si na jedné straně vystačí sice s prostou a věcmi nezatíženou scénou, přesto na druhé straně využívá každičké drobnosti ke znásobení intimních dojmů. A protože na uměleckých projektech nám obvykle není přístupno zákulisí samotného procesu utváření, Saura ho, byť trochu účelově, otevírá veřejnosti. A to s těmi, s kterými spolupracoval. Avšak hlavní atrakcí je taneční vyjádření příběhu, touhy ve flamencovém zabarvení pocitů a znovuposvěcování života. A tak nás Salomé (Aída Gómez) přesvědčuje, že hranice mezi láskou a nenávistí je nestabilní a těkavá, ba dokonce ilusorní a nepředvídatelná. Héródés (Paco Mora) zase, že mužský tělesný pud je hlavním impulsem velkých (zlých i dobrých) skutků. Herodiana (Carmen Villena), že zášť lidí dokáže kout bez zábran. A Jan Křtitel (Javier Toca), že člověk věří, aby žil, a žije, aby věřil. Saurovo zpodobnění sebe (Pere Arquillué) nás do soukolí zasvěcuje. Salomé je působivým tanečním vyjádřením. Možná excentrickým, avšak takový má tanec býti, ať již jde o flamenco, balet či současný tanec. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No, tanec toť esteticky zvládnutý pohyb, jak říká Werich a jak se v naší rodině říká s laskavým despektem. Nicméně španělsky laděné rytmy doprovázející všestranně pohyblivou a patřičnou dekoltáží obdařenou tanečnici, to jsem schopen i přežít, aniž bych ztratil hlavu. Kdyby takováto Salome tančila přede mnou, asi bych ledasco za odměnu přislíbil, byť cizí životy přece my zodpovědní muži ženám nesvěřujeme, ať jsou sebekrásnější a sebeohebnější. Že si musela pro polibek vybrat zrovna toho hocha od Jordánu, kterému by sukni mohla závidět kdekterá princezna, to mi hlava nebere. No aspoň to měl brzo z krku. Zajímavé je, že v Bibli je v tom Salome vlastně nevinně, pouze splní příkaz své matky. Až pozdější tradice z ní učinila femme fatale, která svým přáním odplácí odmítnutí. Choreografie, hudba, přednosti tanečnice v ústřední roli (ten výstřih je vážně výstavní), jo, i já občas něco vrcholně uměleckého zvládnu... :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád balet, ani tanec jako takový, ale chtě nechtě musím konstatovat, že Salomé Carlose Saury měla hodně co do sebe, flamenco je v tomhle podání ve většině filmu nádherné...když je navíc podpořeno opravdu nádhernou choreografií, výpravou i scénou, tou hrou barev, atmosfér a úchvatné hudby, vydržím celých 85 minut bez mrknutí okem... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už při sledování Sněhurky jsem se přesvědčil, že španělé umí emoce vyjádřit bez pomocí dialogů a bylo mě jasný, že v případě Carlose Saury se také dočkám nějakého méně tradičního postupu. Úvod je zasvěcen příprávám na taneční vystoupení ve kterým se každý, kdo nezná příběh Salome dozví základní pointu a poté už následuje samotný tanec. Záměrně říkám tanec, protože balet mě to nepřipomínalo, ale předem upozorňuju, že se v tom hovno. Osobně si myslím, že ten kdo příběh o Salomé nečetl nebo neviděl jiné zpracování může mít trošku problém s obsahovou orientací. Carlosovo zpracování je založeno na souladu pohybu, hudby a barev, které vytvářely moje nálady. Nejvíc se mě líbil tanec Salome před Herodem, byl originalní, dynamický a plný vášně. Celkově považuju tenhel kousek za velmi kvalitní z hlediska uměleckého, ale že by mě dokázal až na zméněnou scénu pohltit, to bohužel ne. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno