Reklama

Reklama

Tylko nie mów nikomu

  • USA Tell No One
Polsko, 2019, 121 min

Obsahy(1)

Dokument investigativního novináře Tomasze Sekielskeho Tylko nie mów nikomu nabízí dvouhodinovou sondáž do světa devíti katolických kněží, kteří se během vykonávání Božího poslání dopustili trestného činu pohlavního zneužívání dětí. Film nabízí rovněž nespočet rozhovorů s oběťmi těchto zrůdností a následné reciproční rozhovory s pachateli z řad Římskokatolického kostela. (Endavour)

(více)

Recenze (36)

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Společensky záslužná činnost, ale forma zůstala hodně dlužná. Sekielski bohužel není režijní talent jako třeba Amy Berg (Zbav nás všeho zlého) a silný námět zbytečně dusí návodnou hudbou a přemírou dronových náletů. Fištrona má ale aspoň marketingového, na YouTube dokument i díky plné titulkové výbavě vidělo za měsíc 22 milionů lidí. 6/10 ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Téma je zásadní, někteří pedofilové si ze služby v církvi udělali rejdiště pro svoje zvrhlý choutky. Ještě zásadnější je poznání, že církev jejich počínání neodsuzuje, že je za to netrestá, že je nevyobcuje, že je dál zaměstnává, navzdory medializaci a dokonce i navzdory pobytům usvědčených pederastů ve vězení. Co si pak může nevěřící člověk o takové organizaci myslet? Jak by asi skončila příkladně instalatérská firma, o které by se vědělo, že ve velkým po nocích zneužívá malé děti? Asi by dlouho nefungovala... Církvi to ale prochází. Horší to bylo se skladbou filmu, s režií a se střihem. Některý věci tu zbytečně zaznívaly duplicitně, začátek zase působil dojmem, že to bude celé jen o té blond paní. Z tohoto úhlu pohledu se mi film moc nelíbil. Jinak to ale byla mrazivá a nadmíru užitečná podívaná. ()

Reklama

desade 

všechny recenze uživatele

Tak som to konečne na tretí raz dopozeral. Obdivujem odvahu obetí postaviť sa pred kameru. Jedna z obetí to tam presne pomenovala. Celá tá cirkevná verchuška (a nie len poľská)... jedna veľká dvojitá morálka. Nepochybujem, že aj u nás je takýchto obetí hodne. Ale mám dojem, že tá naša (teda... moja nie) cirkevná verchuška má ešte dvojitejšiu morálku (viď napr. jalové reči o odluke cirkvi od štátu, kšefty s pozemkami, nedávno hrkútanie si so Šefčovičom, výzva nevoliť Čaputovú, atď, atď...), ale "bohužiaľ" aj obete u nás majú menšiu odvahu. Za tie reči a posmech by im to asi nestálo. A cirkevné súdy? Čo to je? Prežitok zo 17. storočia, ako vyšitý. Len sa do toho každý bojí pichnúť. Vieme prečo. Cirkevné ovečky sú u nás kategória najdisciplinovanejších voličov. P.S.: Film Klér sa mi videl mierne pritiahnutý za vlasy. Po tomto dokumente sa mi už nevidí... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Silná naliehavá výpoveď poľskej spoločnosti o zneužívaní detí duchovnými. Príbeh sugestívnym spôsobom rozpráva o obetiach a títo sami konfrontujú kňazov. Je to emotívne a drásajúce. Tento dokument prispieva k očiste spoločnosti, ale aj kňažského stavu, čo kompetentní kňazi ani ich nadriadení biskupi, ktorí ich chránia, nechápu. Tu je voľné pokračovanie dokumentu. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Nevýhodou tohoto dokumentu je, že není prvním, který na tento problém upozorňuje. Dokáže proto opravdu šokovat jen někoho doposud neznalého, nebo ty, kteří jsou tomu opravdu blízko - tím myslím církví zaslepenou polskou populaci. Pro někoho, kdo o tomto již něco slyšel, nenabízí dokument příliš nových převratných informací a výše by ho asi posunula jen poutavější forma, která by zároveň odhalovala nějakou hlubší podstatu tohoto problému. ()

Zajímavosti (6)

  • Film po dokončení byl zveřejněn na YouTube, kde ho za první dva dny zhlédlo přibližně sedm miliónů diváků, za prvních deset pak více než dvacet a půl miliónů. (JoranProvenzano)
  • Podle autora filmu Tomasze Sekielského název dokumentu odkazuje na větu, kterou pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. [Zdroj: Novinky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama