Reklama

Reklama

Tylko nie mów nikomu

  • USA Tell No One
Polsko, 2019, 121 min

Obsahy(1)

Dokument investigativního novináře Tomasze Sekielskeho Tylko nie mów nikomu nabízí dvouhodinovou sondáž do světa devíti katolických kněží, kteří se během vykonávání Božího poslání dopustili trestného činu pohlavního zneužívání dětí. Film nabízí rovněž nespočet rozhovorů s oběťmi těchto zrůdností a následné reciproční rozhovory s pachateli z řad Římskokatolického kostela. (Endavour)

(více)

Recenze (36)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Nevýhodou tohoto dokumentu je, že není prvním, který na tento problém upozorňuje. Dokáže proto opravdu šokovat jen někoho doposud neznalého, nebo ty, kteří jsou tomu opravdu blízko - tím myslím církví zaslepenou polskou populaci. Pro někoho, kdo o tomto již něco slyšel, nenabízí dokument příliš nových převratných informací a výše by ho asi posunula jen poutavější forma, která by zároveň odhalovala nějakou hlubší podstatu tohoto problému. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na Youtube k dnešku už takmer 11,5 milióna videní, a to za 72 hodín od jeho zavesenia na web: https://www.youtube.com/watch?v=BrUvQ3W3nV4&t=3800s Krásna ukážka toho, čo za hnilobu sa nachádza v katolíckej cirkvi a neviem do kedy to môžu súdy prehliadať. Uvidíte obete, ale aj páchateľov. Len ten prvý a ešte jeden starý dedko ukázal aspoň trochu ľútosti (aj to asi len preto, že sa im už nepostaví). Ostatní sa skrývajú, sú premiestnení a dokonca konajú proti rozhodnutiam súdu, napríklad o zákazu styku s deťmi. Pedofil z poverenia cirkvi naďalej vyučuje deti jedna radosť. Páčilo sa mi, že väčšina obetí neprahla po nejakej extra pomste s krvavými očami. Šli skôr za spravodlivosťou alebo zmierením, hľadajú vnútorný pokoj. Dnes je už moderné pľuvať na cirkev z dôvodov zneužívania detí (čo samozrejme neplatí o všetkých kňazoch) a naozaj na tento problém treba poukazovať, riešiť a trestať. A hlavne nie je prípustné, aby štátna moc prihliadala na trestné činy len preto, že ide o kňazov a v tichosti mlčala. No netreba zabúdať aj na jedno, že väčšinou ide o homosexuálnych pedofilov, štatistika nepustí. To však už slniečkárom a neoliberálom nejak ušlo, pretože homosexualita je podľa nich extrémne pokroková! ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já jsem neskutečně šťastný, že jsem nikdy nebyl nikým sexuálně zneužíván, že jsem nemusel chodit do kostela, dělat ministranta ani lozit do náboženství. Jasně, pedofilové nejsou jen mezi černoprdelníky, ale v jejich řadách je těchhle prasat opravdu neskutečné množství. Ani se moc nedivím, že to papež, biskupství a ty jejich řády tajili – tají a přesouvají hříšníky z jedné štace na druhou. To je jak politici, taky si hlídají korýtka, jeden ví na druhého a hlavně si nechtěli dělat veřejně ostudu – což je samozřejmě špatně a měli by být za to i dodatečně potrestaní (to se však nestane…). Je mi líto těch obětí (zvlášť ta první ženská má moje sympatie, že se s tím starým dobytkem střetla tváří tvář…), nechtěl bych být v jejich kůži. Z některých keců fáterníků se mi chtělo blít a z těch jejich nejrůznějších výhovorek mi vřela krev. Tvůrcům palec nahoru, prasatům onen „boží soud“ a církev nejraději zrušit. Stejně je k hovnu…Ty hvězdy nejsou za dokument, ale pro ty lidi, co si prožili peklo… ()

sator 

všechny recenze uživatele

Už ze závazku a slibu na začátku filmu je mi nevolno...To je upsání se ďáblu.Každá instituce má jediný zájem mocenský a finanční, církev v tom není žádnou vyjímkou...Vnímám pozitivně dobu v které se všechno co bylo ututlané zvolna nasvětluje poznáním...Samozřejmě jsem čekal že pro ovečky to neznamenalo rozloučení s církví, ovečka zůstává ovečkou... A a co když to není nedopatření ale program... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Téma je zásadní, někteří pedofilové si ze služby v církvi udělali rejdiště pro svoje zvrhlý choutky. Ještě zásadnější je poznání, že církev jejich počínání neodsuzuje, že je za to netrestá, že je nevyobcuje, že je dál zaměstnává, navzdory medializaci a dokonce i navzdory pobytům usvědčených pederastů ve vězení. Co si pak může nevěřící člověk o takové organizaci myslet? Jak by asi skončila příkladně instalatérská firma, o které by se vědělo, že ve velkým po nocích zneužívá malé děti? Asi by dlouho nefungovala... Církvi to ale prochází. Horší to bylo se skladbou filmu, s režií a se střihem. Některý věci tu zbytečně zaznívaly duplicitně, začátek zase působil dojmem, že to bude celé jen o té blond paní. Z tohoto úhlu pohledu se mi film moc nelíbil. Jinak to ale byla mrazivá a nadmíru užitečná podívaná. ()

Zajímavosti (6)

  • Peníze na vznik filmu tvůrci získali z veřejné sbírky, a to 450 000 zlotých (2 700 000 korun). (JoranProvenzano)
  • Podle autora filmu Tomasze Sekielského název dokumentu odkazuje na větu, kterou pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. [Zdroj: Novinky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama