Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film byl natočen podle románu Gerharta Hauptmanna. Z lásky k mladé tanečnici cestuje lékař von Kammacher zaoceánským parníkem do Spojených států. Po srážce s vrakem dojde k potopení lodi. Von Kammacher, jeho přítelkyně Ingigerd a několik dalších cestujících se na člunu zachrání. Po příjezdu do New Yorku se von Kammacher pokouší žít společenským životem, je však rozčarován Ingigerdinou povrchností. V důsledku prožité katastrofy propadá stále častěji depresím. Po obdržení zprávy o smrti duševně nemocné manželky vážně onemocní. (wero1000)

(více)

Recenze (4)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Suchý realistický román G. Hauptmanna vyšel v témže roce, kdy dostal Nobelovu cenu za literaturu. Nikdy jste o něm neslyšeli? Život měl rozhodně zajímavý, a kopanců v něm také dost. Například, rok poté, co se hned po rozvodu oženil s dámou, se kterou měl v té době tříleté dítě, pořídil si jako milenku Idu Orloff, herečku hlavní role v tomto filmu, když jí bylo sotva 16 a jemu 3x tolik (a od té doby hrála v jeho filmech). Film měl viditelně mohutný rozpočet, krom spektakulární scény potopení lodě se točilo v Berlíně a New Yorku (což tehdy rozhodně nebylo samozřejmé). Tedy, neznamená to, že tam nutně byli kromě kameramana i herci, ale i tak mělo dílo atmosféru globálního velkofilmu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Romanca z ktorej si zoberiete, teda ak ste filmový znalec a zanietenec, jedine jeho technickú dokonalosť, podporenú modernými filmovými prostriedkami. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z dánské produkce nabízí jednoduchý příběh muže, jehož manželka byla umístěna do blázince pro duševní poruchu, a tak doma nechal tři děti a vydal se si odpočinout. Cestou potkal umělkyni, která ne vzhledem, ale zálibou ve zvířatech a koketerii připomínala Saru Bernhardt, s níž nakonec ztroskotal cestou lodí do New Yorku. Když konečně pochopil, že jeho přítelkyně jej nebude brát vážně, odebral se do hor, kde konečně "našel" tu pravou. Více než příběhem však příběh zaujme vynikající technickou stránkou, hlavně snímáním exteriéru, lodi, New Yorku. Zajímavé jsou i návštěvy ateliérů, představení bezrukého muže a opravdu pobavil alternativní konec vytvořený pro ruský trh. Nejvíc se mi líbilo, jak plno komparzistů a vedlejších postav neustále pokukuje do kamery, zatímco herci nikdy. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Na rok svého vzniku se jedná o vskutku rozmáchlou a ambiciózní produkci. Životními strastmi ztrápený doktor nechá děti a nemocnou ženu doma a vydá se courat po světě. A vy můžete courat s ním. Jako náhled do doby dávno zašlé časem film funguje na jedničku. Navštívíte Berlín, New York a další místa. Projedete se kdejakým dopravním prostředkem. Včetně a především zaoceánskou lodí, která vám dá vzpomenout na tehdejší tragédii Titaniku. Zajímavé je to, že už i tenkrát velkoprodukce trpěly stejným neduhem jako ty dnešní. Jsou tak okouzleny samy sebou, že často zapomínají v první řadě vyprávět příběh. Proto vám ve finále bude nejspíš úplně jedno, který ze dvou alternativních konců nakonec uvidíte. ()

Zajímavosti (2)

  • Film je zajímavý tím, že byl uváděn také s alternativním koncem. Oficiální verze má optimistický závěr. Naproti tomu ruský trh, kam společnost Nordisk Film před 1. světovou válkou vyvážela velké množství filmů, požadoval tragický konec. (wero1000)
  • Stejnojmenný román německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny Gerharta Hauptmanna, podle kterého je natočen tento film, vyšel v roce 1912 a předpověděl s děsivou jasnozřivostí zkázu Titanicu, ke které došlo o čtyři týdny později. (wero1000)

Reklama

Reklama