Reklama

Reklama

Given

(seriál)
Trailer 1

Epizody(11)

Obsahy(1)

Bylo to v době, kdy si Ritsuka Uenoyama začal pomalu uvědomovat, že hraní na kytaru i hraní basketbalu, dvě věci, které dříve tak miloval, ho začínají pěkně nudit. Tehdy Ritsuka potkal mladého chlapce jménem Mafuyu Sato, který seděl na jeho oblíbeném místě k odpočinku a držel v ruce rozbitou kytaru s nešťastným výrazem. Ritsuka se rozhodl kytaru opravit a díky tomu se na něj Mafuyu doslova upnul, protože se rozhodl, že ho Ritsuka musí naučit na tu kytaru hrát. Mafuyovo dotírání bylo pro Ritsuku nejprve spíše k zlosti, pronásledoval ho opravdu všude, dokonce i na zkoušku Ritsukovy kapely, ale když postřehl chlapcův talent a zápal, tak se Ritsuka rozhodl, že bude Mafuyu učit. Když navíc uslyšel Ritsuka, jak Mafuyu zpívá, tak to v něm zanechalo hluboký dojem a rozhodl, že se musí přidat do jeho kapely... (Jeoffrey)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (8)

cesmine 

všechny recenze uživatele

Tohle byl prostě zážitek! Nádherná hudba, slušná zápletka, překrásný vizuál. Asi třikrát za seriál se objevil jakýsi vypravěč a hodil do placu vtípek, který mi většinou přišel sice solidní, ale moc se mi tam nehodil. Buď to mělo být pravidelnější, nebo to měli vynechat, protože když seriál hraje x dílů v kuse na dramatickou strunu lehčí melancholie a pak tam najednou tvůrci hodí karikaturu, působí to zvláštně. Co se týká chlapecké lásky, tak to však byl přesně můj šálek kávy. Něžná, nenucená, neuspěchaná. Krása. Nebýt toho, že Mafuyu byl občas zpomalený víc než mi bylo milé, nejspíš bych tomu napálila pět hvězd bez rozmýšlení. Moc se mi líbily metafory a nápadité názvy epizod. Devátý díl byl navíc ohromně příjemně tklivý a už dlouho jsem si u žádného anime takhle neužívala opening. Velmi silné a spoko čtyři*. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Jediné anime z letní sezóny, které mě už dopředu zajímalo a těšila jsem se na něj, a zároveň další kousek, který mi strašně připomíná NANA, ale na rozdíl od jarní plytké a uspávající Carole & Tuesday nejen hudební tématikou, ale také celkovou atmosférou, zdárnou kombinací humoru a emocionálních scén, ale hlavně a především úrovní propracovanosti postav a jejich psychiky. Všechny 4 hlavní postavy jsou neskutečně lidské a realistické, mají svoje přednosti i chyby a jejich chování je vždy uvěřitelné a logické, stejně jako jejich velmi přirozeně budované vzájemné vztahy, a já tak díky tomu mám ráda i třeba takového Mafuyu, i když v kterémkoliv jiném anime bych ho nejspíš považovala za otravného. A to se hned tak nevidí. Ono vůbec najít anime, které bere homosexuály jako skutečné lidi a ne jen jako úchyly, vtip nebo fetiš a zároveň v sobě ještě nemá žádné žánrové BL klišé se hned tak nevidí (napadá mě leda Doukyuusei) a ani vám neřeknu, kolik scén a momentů mi vyvolalo vlastní vzpomínky, zkušenosti a bolístky. A jen tak mimochodem, scéna z 9. epizody mi nahání husí kůži i na po sté. Silných a zcela zasloužených 9/10 a opět mi nezbývá než čekat, jestli se jednou dočkám stejně kvalitního GL anime, jenž bude zpracováno s takovým realismem, respektem a citem, ale to mám asi větší šanci potkat na ulici jednorožce. Do té doby si hold musím vystačit s Utenou. ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Keby som sa niekedy v budúcnosti zase vrátil k pravidelnému sledovaniu anime, pravdepodobne by za to mali najväčšiu zásluhu diela ako je práve Given - jednoduché, hrejivé, upokojujúce, prirodzené, citlivé, milé a ľudské. Niečo, čo sa skrátka človeka dotkne aj bez toho, aby to muselo za každú cenu šokovať a dramatizovať, niečo čo sa zaobíde aj bez násilia, zbytočného pátosu alebo prehnanej infantilnosti. Skrátka len citlivo a prirodzene vyrozprávaný príbeh o ľuďoch, o ich emóciách, vývoji, dospievaní, traumách, láskach a snoch. Hneď na začiatku som sa zaľúbil do všetkých postáv, hudby, animácie aj príbehu a na Given budem vždycky rád spomínať; byť je to občas príliš predvídateľné a až veľmi pozitívne a roztomilé. A aj tej hudby tam mohlo byť viac. :') ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Given je přesně tím typem anime, kterého je v současné produkci potřeba jako psa drbání. Velmi civilní, dospělý, šikovně nadávkovaný příběh o jedné kapele, v němž hraje stejně velkou roli hudba i drama a který ženou dopředu především dobře napsané postavy, jimž nemáte problém věřit jejich jednání a hloubku. Vše plyne přirozeně a i tím, jak příběh o kapele a různých generacích drží hezky pohromadě, jsem si nejednou vzpomněl na Sakamiči no Apollon, u nějž jsem zažíval podobné chvíle nadšení. Potud je vše super, ale proč by mělo být podobných anime ještě víc? Především proto, že se jedná o jednu z mála světlých výjimek, kdy se podařilo do příběhu zakomponovat a zobrazit vztah mezi postavami jiné orientace tak, aby působil uvěřitelně, lidsky a nikoli prvoplánovým, laciným dojmem. Když mi totiž někdo řekne, že se v anime takový vztah vyskytuje, tak si na základě zkušeností představím nejčastěji jednoduchou, tupou potravu slizké konzistence pro lačné fudžoši, která má výhradně sloužit k jejich uspokojení prostřednictvím koňské dávky vzdechů, rozkošných pohledů, lísavých chvilek a něžné či tvrdší formy tělesnosti mezi dvěma či více chlapeckými aktéry. Hledat v nich jakékoli vyšší kvality bývává obvykle těžce marné a jednat se o hetero vztah, tak by po takovém anime neštěkl ani pes. Je tedy příjemné zjistit, že Given takovým anime vůbec není. Je sice škoda, že některým klišé se zde tvůrci úplně nevyhnuli – mužské postavy obecně jsou k sobě někdy o něco tělesnější než v jiných anime a zamlklost hlavního hrdiny v kombinaci s jeho přítulnými kecy a pohledy mi zpočátku pily krev –, naštěstí se však postupně odhaluje, že vše má svůj důvod a není to jen fanservis pro ženskou část publika. Solidní 4* a škoda, že instrumentální ending z prvního dílu nebyl ponechán i nadále. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Veľmi pomalé oddychové anime založené na dobrom humore, spoznávaní postáv, a motiváciou za spoločným cieľom. Romantika sa objavovala len ako doplnkový element, bola príjemne zakomponovaná a harmonicky sedela s príbehom. Seriál síce dosiahol perfektný vrchol v deviatej epizóde, ale zvyšné diely si udržali kvalitu a pútavosť. Úvodnú znelku som pozrel každý krát. Som zvedavý ako sa podaril film. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (2)

  • Každá ze čtyř hlavních postav má ve svém jménu znak označující jedno ze čtyř ročních období. Haruki má znak pro jaro (春), Ricuka pro léto (夏), Akihiko pro podzim (秋) a Mafuju pro zimu (冬). (Hromino)
  • Názvy jednotlivých epizod jsou pojmenovány po známých rockových skladbách. Výjimkou je devátá epizoda, která je pojmenována po skladbě, kterou hrdinové sami složili. (Hromino)

Reklama

Reklama