Reklama

Reklama

Ročně se na území České republiky zabije 130 milionů zvířat kvůli produkci masa, mléka a vajec. Toto číslo je tak obrovské, že si ho možná ani neumíme představit. A dokážeme si představit, kde a jak takové množství zvířat žije? Dokument Svědectví odhaluje pravdu, jíž živočišný průmysl záměrně tají. Pomocí záběrů ze skrytých kamer proniká za ostnaté ploty a vysoké zdi českých velkochovů, malochovů, ale také domácích chovů, aby ukázal skutečný život zvířat, která jsou degradována na pouhé zboží. Ukazuje konkrétní jedince ukryté za úhlednými balíčky v obchodech a představuje je jako jedinečné bytosti bojující o život do posledního dechu. (Vinca)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (15)

vecnevysmata 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že se jedná o první podobný snímek z českého prostředí, tajně jsem doufala, že též budeme mít své české Earthlings nebo Dominion. Nicméně z pohledu profi zpracování má snímek hodně co dohánět, zápal pro věc nestačí, ostatně i sami autoři přiznávají, že spolupracovníky si vybírali hlavně na základě veganství, a je to leckde poznat. Chtělo by to mnohem lepší dramaturgii a dost možná i výrazné zkrácení. Jednotlivá témata byla podle mě za sebou řazena chaoticky a leckde nenavazovala. ()

Vaštar

všechny recenze uživatele

O zemědělství ví tato skupina lidí málo, spíše nic. Já pracuji v porodně prasnic a napřed jsou zvířata potom dlouho nic a potom teprve zaměstnanci. Prasnicím se podřizuje vše. A na vše dohlíží EU prostřednictvím kontrol wellferu. Tyto a podobné snímky mě iritují. Člověk je všežravec a když je lidí moc, musí se to maso někde brát. . . Neříkám, že všude je to stejné, třeba jsme výjimkou. ()

Reklama

TadashiCZ 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný film s velkou paletou záběrů, ze kterým mnoha lidem bude špatně. Poměrně dobře popisuje procesy masného průmyslu, které jsou v Česku legální. Agitka to určitě je, ale není to příliš, pokud nejste a priori proti veganství. Co mi osobně vadilo, je část o MMA zápasnících, která je příliš dlouhá na to, že jediné její sdělení je "můžu být vegan a přitom aktivně sportovat". Na to stačilo 1/10 času. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Instantní depka, ze které se chce střídavě zvracet a střídavě ronit slzy. Ačkoli jsem měl trochu pocit, že jsem se zde příliš nového nedozvěděl - jednak jsem o skutečné povaze velkochovů nikdy moc iluzí neměl a jednak jsem v poslední době podobné produkce viděl víc (Rotten, Seaspiracy ad.) a téma mě zajímá dlouhodobě, proto se zcela ztotožňuji s perspektivou Vachlerova komentáře slovo od slova (je mi však jasné, že spoustě zaslepených lidí bude bohužel připadat tendenční, viz každý, kdo tento dokument hodnotí jako odpad) - přesto považuji Svědectví za naprosto zásadní počin, obdivuji odvahu, kterou to muselo stát natočit, a přál bych si, abych se to dostalo k co nejvíc lidem a dostatečně to jimi otřáslo, aby se aspoň trochu něco změnilo. V tomto ohledu mě vlastně vznik toho projektu potěšil a podnítil můj odvěký optimismus, že se na velkochovy (a podmínky chovu hospodářských zvířat obecně) bude jednou pohlížet stejně, jako na koncentrační tábory za 2. světové války. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Český Earthlings, ktorý má čo povedať, je pravdivý, áno, vieme, že takto sa narába so zvieratami. Žiaľ, je nás veľa na tejto zemi a ak sa má dostať na každého chute, tak to inak zariadiť nevieme. Hoci ľudskejšie zaobchádzanie by si tie tvory zaslúžili, predsa sú však len určené, čisto na chov a nevyhnutnú smrť, nie je to domáci miláčik. Takže dokument je čistou agitkou a vlastne sa ani na nič iné nehrá. Nalejme si však čistého vína. 90% ľuďom je z takýchto záberov zle a 99% ľudí by nikdy nerobilo na jatkách. Ale ruku na srdce, aj po vzhliadnutí tohto dokumentu si väčšina bez problémov dá kura z KFC alebo pečenú kačicu. A kto nechce, môže si dobrovoľne jesť korienky. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama