Reklama

Reklama

Awoken

Horor / Mysteriózní / Thriller
Austrálie, 2019, 88 min

Obsahy(1)

Studentka medicíny Karla (Sara West) se snaží vyléčit svého bratra, který trpí vzácnou spánkovou poruchou (FFI). Jakmile ale spolu se dvěma přáteli zahájí novou experimentální léčbu, Carla zjišťuje, že spánková porucha není to jediné, co je s jejím bratrem v nepořádku. (CharlieSs)

Recenze (57)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, kdy doktor se svýma komplicema tajně léčí lidi s nespavostí, kteří nespí klidně i 3 týdny a na následky vyčerpání umírají. Do toho se rozjede posedlost démonem, snaha o vymítání a dojde i na menší zajímavý zvrat. Prostředí temného suterénu hraje hororu pěkně do karet, stejně tak málo postav a občas i strach ze tmy, ale i tak bych si dovedl představit film více "hororovější" ať už z hlediska démonů či atmosféry. Neurážející jednohubka, která není podle mého ani podle objektivního hodnocení zde na csfd nic extra, ale vyloženě nuda to nebyla. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Australské démonické překvápko, které se objevilo odnikud! Film mě bavil především díky tématu, jelikož démonické horory posledních pár let jsou generické, teen, plné CGI a příběhově vesměs všechny stejné. Awoken se však zaměřuje na pacienty s Fatal Familial Insomnia, což jsou lidé, kteří nespí tak dlouho až vlastně zemřou. Líbila se mi věta z filmu " Pokud někdo nespí déle jak 18 dní, tak nepotřebuje doktora, ale kněze". Film má skvělou atmosféru, dostatek creepy momentů, fungující lekačky, dobré tempo, slušné herce a dokonce se zde i brutálně umírá. Funguje zde vlastně vše, co by v démonickém hororu fungovat mělo a hlavně si nevybavuji dobrý horor s démony dobrých pár let. Takže všichni zbystřit! Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 7.5/10. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ricci.s jsem já tenhle film v hledáčku neměl (naopak jsem o něm slyšel prvně až dneska), takže o to víc jsem mohl být překvapen, jaká poctivá žánrovka se z australského Awoken vyklubala. Námět je relativně okoukaný, démonická posedlost se v posledních letech stala asi nejzprofanovanější hororovou odrůdou, ale tito tvůrci jej dokázali zpracovat tak funkčně, že většina fanoušků bude, hádám, spokojena. Awoken je opravdu "hlavně" funkční jednoduchá žánrovka, s výbornou atmosférou a nepříjemnými creepy momenty. Ne věc, která by obíhala po filmových festivalech a sbírala ceny za umělecký přínos a formální objevnost. Je to "jen" film jako stvořený k půlnoční projekci pěkně o samotě doma se zvukem ohuleným přímo do sluchátek, a jako takový funguje bezmála perfektně. Trošku mě zamrzelo několik scenáristicky líných momentů v závěru (padouchova promluva), u kterého bych mimochodem obdobně jako ricci ocenil aspoň pár minut navíc. Hodnocení pro mě bezpečně na plnotučných čtyřech hvězdách, kéž by se takových kousků objevovalo víc. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Má to super creepy momenty, občas to vykouzlí atmosféru a Iddimu umí trochu postrašit i díky výbornýmu dabingu démona. Jinak je to ale příšerně nasnímaná a režijně úplně tragicky vedená hororová rutinna s příšernými logickými dírami a s naprosto tupým konáním všech postav. Oni sledují tři pacienty a ani evidentně vyděšená pacientka k smrti s nimi nehne a celou dobu se vůbec nepídí, kde že to je ten jejich pan doktor profesor a to ani po sebevraždě tý buchty. Nevím jestli je to jen lenost režisérů, jejich hloupost nebo neum umět odvyprávět příběh tak, aby diváka neiritovali ty příšerný logický kiksy.  Dokonce chybí  jakákoliv démonická či aspoň znepokojivá hudba nebo melodie což je u hororu o démonech strašná chyba, nepomůžou tomu ani doslova 3 Australské kopie slavných herců.....ve filmu se totiž objeví dvojník Roberta Taylora (paradoxně Australan) dvojnice Jessici Alby a Sophie Turner....fakt jsem si chvilku myslel že je to ona (prostě ošklivá, nudná zrzka). Když potom režisér vyšperkuje 3 lekačky stejným zvukovým efektem, který jsme použili v našem hororu (amatérském jako prase) před skoro deseti lety tak už jsem se usmíval a při finálním předčítání pro školáčky, pardon démonky jsem se smál už nahlas. Má to svoje místa, ale celek je naprosto nepovedený debut, ten režisér na to prostě nemá. 40%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kéž by zbylo více z rozpočtu, a dal by se vyšponovat jinak tuctový závěr! Takhle se celý film jen listuje knihou plnou slibů, aby se nakonec zůstalo u stokrát viděného žánrového klišé... škoda! Ale béčko to je fajnový. P.S. Nevěděl jsem, že nespavost se léčí v permanentně osvětleném pokoji za plné síly hned několika zářivek. Dobrou noc! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Jižní Austrálii. (noelcoward73)
  • Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulky. (noelcoward73)

Reklama

Reklama