Reklama

Reklama

Vzestup Osmanské říše

(seriál)
  • Turecko Rise of Empires: Ottoman (více)
Trailer
Turecko / USA, (2020–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 41–50 min)

Režie:

Emre Şahin

Kamera:

Clint Lealos

Hudba:

Deniz Cuylan

Hrají:

Cem Yiğit Üzümoğlu, Damla Sönmez, Alp Türker İlkman, Çağatay Atasagun, Tuba Büyüküstün, Erdem Akakçe, Özgür Başol, Giovanni Lelli, Tommaso Basili (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osmanský sultán Mehmed II. (Cem Yigit Uzümoglu) se vydá dobýt byzantské hlavní město Konstantinopol a udá tak směr dějin na příštích několik století. (Netflix)

Recenze uživatele Scaevola k tomuto seriálu (2)

Dobytí Konstantinopole (2020) (S01) 

Hned na úvod je potřeba říci, že na to, že se jedná o historické dokudrama, je přes veškerou snahu vyznění mírně tendenční, ale musím dodat, že mne tento fakt při sledování nijak zvlášť nerušil. Vzhledem ke svému žánru jde totiž o počin více než bohatýrsky pojatý a nebýt několika digitálních davových scén, byla by vizuální stránka bezchybná. Jediné, co proto kazí veskrze pozitivní dojem, je přestřelená stopáž, která především v prostřední třetině nemá příliš co vyprávět a neustálé přechytračování a zbytné odbočky mezi prostý lid a sluhy nezabaví. Myslím, že kdyby se tvůrci omezili na nějaké tři či čtyři díly a neposlali ve finále samotného sultána do první linie, byl by výsledek údernější a napínavější, ač stejně všichni vědí, jaký byl výsledek. ()

Mehmed proti Vladovi (2022) (S02) 

Druhá řada pokračuje přesně ve stejném stylu jako ta předchozí. Mírně tendenční vyprávění však tentokrát spoléhá na osobní rovinu a proti supermanovskému Dobyvateli staví psychopatického Naražeče, takže je postaráno o spád i mimo propracované bojové scény. Odlišit historii od dějin však již samozřejmě není možné, takže vzdor dokumentárnímu formátu a hojným promluvám tu povolanějších, tu méně povolaných expertů (průvodkyně z Istanbulu?!) je nutno brát dílo ve stylu hollywoodských velkofilmů. O to víc zamrzí nikam nesměřující zápletka v harému, která vyjma jedné věty nemá absolutně žádný vliv na hlavní linku příběhu... Docela by mne zajímalo, zda se tentokrát dostanou Turci až k Vídni? ()

Reklama

Reklama