Reklama

Reklama

Vzestup Osmanské říše

(seriál)
  • Turecko Rise of Empires: Ottoman (více)
Trailer
Turecko / USA, (2020–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 41–50 min)

Režie:

Emre Şahin

Kamera:

Clint Lealos

Hudba:

Deniz Cuylan

Hrají:

Cem Yiğit Üzümoğlu, Damla Sönmez, Alp Türker İlkman, Çağatay Atasagun, Tuba Büyüküstün, Erdem Akakçe, Özgür Başol, Giovanni Lelli, Tommaso Basili (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osmanský sultán Mehmed II. (Cem Yigit Uzümoglu) se vydá dobýt byzantské hlavní město Konstantinopol a udá tak směr dějin na příštích několik století. (Netflix)

Recenze uživatele Karbos k tomuto seriálu (1)

Vzestup Osmanské říše (2020) 

Další Netflixovská adaptace na hraný dokument. Impérium Romanum očividně neslavilo takový úspěch, jaký si tvůrci z Netflixu přáli a tak vzali úplně stejnou konstrukci a naroubovali ji na Osmanskou říši. Nutno dodat, že turecká verze je mnohem výpravnější a libiveji natočená. Očividně Turek byl ochotný přitlačit větší prachy a je to znát. Navíc točit na rozlehlých pláních a v Konstantinopoli (Istanbul) 15tého století, není tak animačně náročné (drahé), jako snažit se imitovat starověký Řím a jeho svět. Celkově tak série působí mnohem serióznějším a po vizuální stránce věrohodnějším dojem. To že Muhamed vypadá jako norský dřevorubec beru jako úlitbu evropskému publiku. Celkově tak musím tuto tureckou adaptaci na, pro Evropany, nechvalně slavnou éru zhodnotit jako celkem zdařilý počin i když i zde je dost historických nepřesností. Ostatně stačí si uvědomit fakt, že ona mocně proklamovaná Byzantská říše je v časech onoho, tak neohroženého tureckého útoku, vlastně jen Městským státem, jehož říše a moc defakto končila hradbami města samého a jako taková čekala už pěknou řádku let na ránu z milosti. Takže celé to velkolepé turecké pojetí v tomto kontextu působí úsměvně ale tak proč se nepobavit tak hezky natočenou výpravnou pohádkou, já jsem pro! ***. *IDEOLOGICKÉ ZAMĚŘENÍ: 4/10 MÍRA ZÁVADOVOSTI: 3/10 viz profil ()

Reklama

Reklama