Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor Millard Wyman vyšle potápěčský zvon do neprobádaných mořských hlubin. Spojovací lano s lodí se však přetrhne. Čtyřčlenná posádka sice nehodu přežije, ale zůstane uvězněna v hlubinách. Na zpáteční cestu na hladinu nemají dostatek vzduchu. Naštěstí objeví podmořskou jeskyni, přes kterou by se mohli dostat zpátky na zemský povrch. (farfalla)

(více)

Recenze (5)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: ZŘETE…..TERROR V CENTRU ZEMĚ! JESKYNĚ ZAPOMENUTÝCH LIDÍ! PŘÍŠERY! ZEMĚTŘESENÍ! VAŘÍCÍ SOPKY!___Dost často platilo v 50.letech, že čím exaltovanější a vzrušenější název a reklamní nápisy, tím nudnější a zbytečnější film. Tady to platí bezezbytku. Na rozdíl od předchozího a nadpozemsky blbého MAN BEAST tady uvidím určitý posun kupředu ve tvorbě Jerry Warrena (zámořskými kritiky a fandy B-kinematografie 50.-60.let považovaný za druhého Eda Wooda Jr.). Nadpozemsky blbé je to stále, porušují se tu veškerá pravidla logiky, všech myslitelných fyzikálních zákonů, včetně toho Archimedova, ale to jsem tak nějak u Warrena čekal. V rámci zachování povinné minimálně hodinové stopáže tu nechybí počáteční desetiminutový voiceover o mořském životě, doprovázený dokumentárními záběry nastříhanými z jiných filmů, pak se chvilku potápíme na dno mořské s potapěčským zvonem, který havaruje a scenáristická demence může vypuknou naplno. Potapěči v kilometrové hloubce vycházejí a vcházejí VRCHEM ze zvonu, jak je libo, aniž by to nějak poznamenalo klima uvnitř, na dně mořském najdou krápníkovou jeskyni, ve které je světlo jak za jasného dne, není v ní ani kapka mořské vody, naopak co nechybí je studánka čisté pitné vody (!) a jeden ztroskotanec s vizáží bezďáka z Havláku. Ten, dle jeho vlastních slov, tam „pobývá již 14 let“, poté co klesl se svojí lodí na dno mořské, občas si „dojde z jeskyně ulovit čerstvou rybu“ a prahne po jedné z vědkyň, kterou si namlouvá se slovy „Všechny je zabiju a zůstaneme tady sami.“ – „Co to povídáte, nechte mě být!“(žena) – „Tak zabiju tebe!“. Ano, dementnější scenář aby člověk pohledal. Na druhé straně, vše se točilo v exteriérech, takže jistou snahu Warrenovi upřít nemohu a pokud se neploužíme v jeskyni, plká se tu na souši nudným, ale aspoň mozek neurážejícím způsobem o vysvobození potápěčů, takže bych výsledný dojem shrnul souslovím „neškodná nudná blbina“. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Neškodná blbina, která je hodně levná a špatná ale celkem je i zábavná. Film má tolik logických děr až je to neuvěřitelné že si toho tvůrci nevšimli, nebo je to prostě nezajímalo. Mohlo to být o dost lepší ale levnost filmu je tu vidět na každém krokul Téměř žádná akce a spíše jen keci. A ten dědek co žil v jeskyni několik let... To byla docela síla. Nicméně čekal jsem to daleko horší . Sem tam zábavnost a délka filmu i pomohla. Ale nic extra se nekoná. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Naprostý úlet. Milosrdně krátká, ale o to pitomější nesmyslnost popírající snad všechny zákony (nejen fyzikální, ale i filmové a další), na které si jen lze vzpomenout. Lima se o nich rozepsal víc, tak se nebudu opakovat, za sebe jen dodám, že mě konsternoval dokument hned na začátku, aby bylo asi jasný, oč jde (přestože evidentně šlo jen o snahu, jak natáhnout čas). Dost zarážející byla účast i Johna Carradinea (ale čemu se divím, po pár slušných filmech ve 40. letech později už dost paběrkoval v podobných hrůzách). Ale ze všeho nejvíc "šokantní" (když mi odpustíte ten výraz) byl houmlesácký dědeček, dávný trosečník, kterého výprava v jeskyni objeví. Já jen zíral, smál se dialogům a zíral. Myslím, že se Jerryho Warrena zaměřím. Cítím tu talent, jakých je málo. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Prof. Millard Wyman nastrká své 4 kolegy (2 muže a 2 ženy) do potápěčského zvonu, aby se v něm mohli podívat do dosud neprobádaných hloubek oceánu. Neb v nich mohou přežívat dosud neznámí živočichové, jak hned na začátku filmu vysvětlí hlas vypravěče a pro větší efekt je hned puštěn záběr z archivu – souboj chobotnice se žralokem. Jenže výprava to nemá vůbec lehké – přetrhne se lano od zvonu a ten pomalu klesne až na dno oceánu. Nenásleduje nic jiného nežli boj posádky o život, přičemž její členové zažijí nejedno překvapivé dobrodružství___. Bohužel, film není tak zábavný, jak by se z popisu mohlo zdát:) Pomalé tempo, žádné napětí. Překvapivě kladně naopak hodnotím dost šílený scénář a spoustu nelogičností, se kterými si režisér hlavu vůbec nelámal. Může být několik km pod hladinou oceánu světlo? Je možné se pod vodou dostat z potápěčského zvonu, projít se po dně a poté se vrátit zpět do zvonu, aniž by se do něj dostala i voda? ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Černobílý sci-fi film je zjevně inspirovaný Julesem Vernem. Zkamenělým světem je míněna jeskyně. Já jsem očekávala něco dobrodružnějšího a byla jsem zklamána. Profesor Millard Wyman (John Carradine, jinak otec Davida Carradine), ani posádka pod mořem, dvě ženy a dva muži, nemají zvláštní důraz. Režisér se soustředil na samotný příběh. Nejde však do podrobností, např. odkud se v jeskyni bere světlo. Film je dost krátký, a tak scény skokově zobrazují vývoj příběhu. Profesor je i vypravěčem a propojuje jednotlivé situace. Scény v jeskyni byly nafilmovány u Tucsonu v Arizoně. ()

Reklama

Reklama