Reklama

Reklama

VOD (1)

Mírumilovný Steven Grant zjistí, že je nejen prodavač, ale i žoldák a dost možná i superhrdina. (Disney+)

Recenze (78)

Trešlson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně svěží začátek originu, u kterého se dá očekávat, že se časem překlopí do klasického marveláckého produktu (jak rád bych se pletl a nedočkal se dalšího finále alá WandaVision), ale nemůžu upřít snahu vymanit se právě tomuhle. Nebýt trochu otravných voiceoverů alá Venom, asi bych sáhnul i po vyšším hodnocení, těch ale v prvním díle zas tolik není. Pilot každopádně funguje tak jak má a je fajn zas vidět něco malinko jiného v rámci tohoto univerza. ()

RobinPM100 

všechny recenze uživatele

Musim říct, pokud si to v dalších dílech udrží kvality prvního dílu, pak za mě zatim zdaleka nejlepší Marvel seriál, doposud to byla jedna sračka za druhou, Winter soldier, Hawkeye, Loki, samej shit, Wandavision byl koukatelnej počin, ale tohle bylo vyloženě cool. Isaac hraje lůzra, vedeného podivným vnitřním hlasem, zmateného, co je sen, co je realita, jaký je den nebo, kdo vlastně je on sám. Skarab v kapse, egyptský muzeum, trocha závanu Mumie, to celé v poutavém hereckém výkonu, minimum akce, přesto vše šlape a baví, jsem zvědav, zdali si to udrží kvalitu nadále. I vizuál Moon knighta je hodně dobrej, prostě o dost jinačí hrdina, než např příliš přímočarý Avengers, 5/5. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Chlapci, když se vykašlete na to CGI dřevo a pozadí, uděláte dobře. Kazíte si totiž fantastickou epizodu, která je opravdu jiná a díky Isaacovi perfektně šlape. Kola mytologie se rozjíždí na plné obrátky a Ethan Hawke má potenciál na velmi charismatického záporáka. Střih mi sedl na první dobrou a rád bych podotkl, že tu "akci za oponou" jsem ještě vidět nepotřeboval. Ono je celkem osvěžující, když tvůrci nevytáhnou všechny karty na stůl hned v prvním díle. Potyček a brutality si určitě užijeme ještě v dalších epizodách. Není třeba spěchat. Až na zbytečný digitál je to za mě prozatím naprostá lahoda. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

Taková Night At The Museum a Jumanji dohromady s nádechem Londonova Tuláka po hvězdách. CGI naprostá klasika, kterou jsme již viděli. Příšera (z Egyptského šera) se odráží od zdí a stropů v milisekundách, ale pak mine svůj cíl, když se on 3 sekundy snaží převrátit policový díl do její cesty. (cringe)🤦‍♂️ Na to jak to začínalo civilně a realisticky v moderním Londýně, (a v Alpské vesnici plné sektářských magorů), se to ke konci vyvinulo v Marvelovskou tuctovku s digi efekty již milionkrát viděnými, jako přes kopírák. Příšera (z muzejního šera) by se mi bývala víc líbila, kdyby to byl normálně, realisticky naanimovaný psí démon co hlídá Osirisovo podsvětí, či co, ale choval by se jako reálná šelma, ne jako za vlasy přitažená potvora z nějaké video hry! Kdyby si jej divák mohl v klidu prohlídnout jak se plíží a blíží, a ne jen záblesky čehosi digitálně vytvořeného... Jinak samozřejmě celkový rozjezd i efekty při autohoňce dobrý. Vyzdvihl bych skvělou hororovou scénu která mě dost filmařsky zaujala, kdy se u sebe v mansardě (BTW prodavač suvenýrů má luxusních cca 150 m2 podkroví v centru Londýna, jako WTF!?) kouká sám na sebe do zrcadla a vidí jen nehybný černý stín své vlastní siluety. Z toho mi šel fakt mráz po zádech. Jako navnazovadlo (od slova navnadit) mě tento solidní pilot zaujal na velmi slušných 90% ()

SamVimes

všechny recenze uživatele

Tvůrci správně chápou, že při současné saturaci komiksových adaptací se už nikdo nechce dívat na generický první akt, který představí normální život budoucího hrdiny, incident poskytující schopnosti a první osahávání si tajné identity. A tak protagonistu potkáváme ve chvíli, kdy už je spojen s egyptským bohem Khonshu, jenž z něj dělá Moon Knighta. Jen Steven o tom zatím neví. Oscar Isaac si prý dal záležet na rozdílném ztvárnění jednotlivých osobností i jejich odlišných přízvuků, v první epizodě k tomu však ještě nedostane šanci. Ethan Hawke se zatím představí jen v krátkém prologu a dvou scénách, jeho náboženský fanatik Arthur Harrow ale už teď působí dostatečně děsivě a přitom charismaticky. Na definitivní soudy je ještě příliš brzy, minimálně první dojmy ale rozhodně ukazují na castingovou trefu v obou případech.   Po formální stránce si epizoda hraje s neskonale vděčnými zrcadly i jinými odrazovými plochami jako vitríny nebo kaluže. Steven ve skle vidí jiné části svého já, Arthur sklo zase rozbíjí a dobrovolně si působí bolest. Moon Knight se snaží oproti jiným komiksovkám působit odlišně, ambiciózněji, v rozjezdu se mu to ovšem daří jen zčásti. Limitující hranice dané sounáležitostí s MCU jsou možná neviditelné, ale pevné. Schizofrenní atmosféru výpadků paměti nebo stihomamu pronásledování vizí egyptského boha zase průběžně narušují snahy o odlehčení. Atmosféru nabourává i výběr písní, který je ve vztahu k ději až neúnosně prvoplánový. Na začátku Stevenova dne třeba hraje A Man Without Love (s opakujícím se "Every day I wake up, then I start to break up"), střídání osobností zase provází skladba Wake Me Up Before You Go-Go. Hlas a projev boha Khonshu ve Stevenově hlavě až nebezpečně připomíná Venoma. A v samém závěru pak epizoda nahodí čistě komiksovou vějičku, v níž i přes její efektnost jasně prosvítá především záměr neztratit zájem nikoho z diváků o pokračování. Moon Knight se rozjíždí solidně, zároveň toho však zatím nenabízí mnoho neokoukaného. Formou i obsahem je výrazně konzervativnější než nejen skutečně experimentální Legion (s nímž sdílí komiksový původ i téma disociativní poruchy) na FX, ale i WandaVision taktéž na Disney+. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (27)

  • Název epizody je odkazem na mýtus, že zlaté rybky mají pouze „třísekundovou“ paměť. Název epizody tak jednak odkazuje na omdlévání Stevena (Oscar Isaac), ale také na další dvě persony, se kterými sdílí tělo. (Kubaaa97)
  • Když si Steve (Oscar Isaac) projíždí zmeškanými hovory, objeví se zde i jméno Duchamp. Jedná se o referenci na Jean-Paula Duchampa, žoldáka a bývalého důstojníka francouzské cizinecké legie, který spolupracuje v komiksech s Markem Spectrem. (Kubaaa97)
  • V automobilové honičce se objevuje české vozidlo Škoda Octavia. (HanzoBureshi)

Reklama

Reklama