foto

Jack Kirby

  • nar. 28.8.1917
    New York City, New York, USA
  • zem. 6.2.1994 (76 let)
    Thousand Oaks, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jack Kirby sa narodil 28. augusta 1917 v New Yorku ako Jacob Kurtzberg a vyrastal v chudobnej časti New Yorku. Do komiksovej branže vstúpil v 30-tych rokoch 20. storočia a spočiatku tvoril pod rôznymi pseudonymami.

Bol to známy americký autor, editor a podľa historikov jeden z najväčších komiksových tvorcov a inovátorov. Najznámejším je pre svoju prácu pre MARVEL a DC, najmä však pre stvorenie hrdinu CAPTAIN AMERICA. Spolu so svojím kolegom Joeom Simonom, neskôr so Stanom Leeom spolupracoval na zrode komiksových ikon ako Hulk, Fantastic Four, X-Men a mnohých iných. 

Jack Kirby bol veteránom 2. svetovej vojny. Oženil sa s Rosalind "Roz" Goldstein v roku 1942. Mali 4 deti a ostali spolu až do jeho smrti na zlyhanie srdca. Zomrel v roku 1994 vo veku 76 rokov vo svojom dome v Thousand Oaks v Kalifornii. Jack Kirby Awards a Jack Kirby Hall of Fame sú pomenované po ňom ako uznanie za jeho celoživotnú prácu.

Da_reba

Spisovatelská filmografie

Filmy

2020 Silver Surfer - komiks
2019 Untitled Avengers Movie - komiks
2018 Avengers: Infinity War - kniha
2017 DC Superhrdinky: Intergalaktické hry - komiks
Liga spravedlivých: Temno - komiks
Liga spravedlnosti - komiks
Thor: Ragnarok - komiks
2016 Captain America: Občanská válka - komiks
DC Super Hero Girls: Hero of the Year - komiks
2015 Ant-Man - kniha
Avengers: Age of Ultron - komiks
Liga spravedlivých: Bohové & monstra - komiks
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera - kniha
2013 Iron Man 3 - kniha
Thor: Temný svět - kniha
2011 Captain America: První Avenger - kniha
Thor - kniha
2010 Iron Man 2 - kniha
2006 Ultimate Avengers 2: Konečná pomsta II - kniha
2005 Fantastická čtyřka - kniha
2003 Hulk - kniha
1994 Fantastic Four, The - kniha
1973 3 dev adam - komiks

TV seriály

2017 The Gifted (TV seriál) - komiks
threat of eXtinction (E08) - komiks
eXtreme measures (E07) - komiks
got your siX (E06) - komiks
další epizody (8)
2016 Justice League Action (TV seriál) - komiks
2011 X-Men (TV seriál) - kniha
2010 Avengers: Nejmocnější hrdinové světa (TV seriál) - kniha
2004 Justice League Unlimited (TV seriál) - komiks
2000 X-men: Začátek (TV seriál) - kniha
1999 Avengers (TV seriál) - kniha
1979 Fred and Barney Meet the Thing (TV seriál) - komiks
1978 The New Fantastic Four (TV seriál) - komiks
1967 Spider-Man (TV seriál) - komiks
The Fantastic Four (TV seriál) - komiks
1966 Captain America (TV seriál) - komiks
Hulk (TV seriál) - komiks
Iron Man (TV seriál) - komiks
Mighty Thor (TV seriál) - komiks

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Nick Fury

Herecká filmografie

TV seriály

1978 The Incredible Hulk (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)

Dokumentární

2013 Superheroes: A Never-Ending Battle (TV seriál)
2012 The Replacement Gods - a.z.
1988 Comic Book Confidential

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace