Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před padesáti lety, v roce 1947, žila Lenny v Láhauru a bylo jí 8 let. Brtiská nadvláda nad Indií se tehdy začala hroutit. Jenže spolu se zprávami o blížící se nezávislosti země, se šířily také zvěsti o rozdělení Indie na dvě země - Pákistán a Indii. Hindové, muslimové a sikhové, kteří žili po staletí spolu v míru, se náhle začali dožadovat kousku Indie pro sebe. Tyto bouřlivé události sledujeme očima malé Lenny, jejíž rodiče jsou pársové, a jsou tak ušetřeni bezprostředního nebezpečí. Jejich přátelé a blízcí ovšem takové štěstí nemají. (Lyncha)

(více)

Recenze (23)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Strhující kulturně-historický exkurz, který mě nepustil ani minutu, ale nepřednášel pozitivní poselství. Jen jedno jediné - lidi si to všechno dělají sami, neb kde není vůle, není cesty. Jeden z těch nejnepříjemnějších filmů, co jsem viděl. Nemám moc podobné filmy, ač jsou zpravidla skvělé a silné, rád, protože mě vždycky hrozně naserou. Trochu štěstí, že to mírnila opět skvělá Nandita Das. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V konečnom dôsledku to v tomto filme nebolo ani tak o viere ako takej, ale o tom, aký je človek vo svojej podstate. Vždy tu budú dobrí a zlí ... v každej viere. Deepa tu jednoduchým spôsobom rozpovedala príbeh, na pozadí ktorého sa odohrával poriadny kus histórie, smutnej histórie. Koniec bol naozaj krutý a Rahmanova hudba typická jeho, ale fantastická. ()

Reklama

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Film z obdobia delenia Indie, príbeh dievčatka Lenny viacmenej ukazuje jej pohľad na udalosti z tohto obdobia, ako ona vnímala čo sa dialo a ako ona zasiahla do osudov ľudí a ľudia do jej osudu. Ako história určite zaujímavé, aj keď spracovaniu sa dá vytknúť z môjho pohľadu nedostatok emócií, chceli tam byť, ale myslím, že to celkom nevyšlo. Určite to mohlo byť pre diváka emotívnejšie, dramatickejšie a zaujímavejšie. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Nevím, po shlédnutí filmu jsem opět přemýšlela o tom, co je umění a co od něj čekám. Je umění pouhé zobrazení hrůzné skutečnosti? A jak to, že násilí a krev zobrazené ve výtvarném umění nevyvolává tak negativní reakce jako ve filmu? Bosch nám dokonce připadá krásný. Já prostě potřebuji mít ve filmu alespoň naději, že dobro v lidském srdci zvítězí, aby pro mne měl film smysl. V tomto filmu je jen tma, bolest a utrpení. Naděje umřela. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jakmile se mi čerstvě zhlédnutá Earth trochu rozležela v hlavě, moje původní výtky směrem k užívání triviální smyboliky (rozbitý talíř - "rozbitá" Indie) a otřelých prostředků k navození atmosféry (rachot střelby v pozadí) se rozplynuly. Film Deepy Mehty zachycuje malý příběh na pozadí velkých událostí (přičemž tento koncept opravdu zůstává neporušen) a ten se postupně v mysli rozpíjí jako kaňka. Působivěji a poetičtěji už to asi natočit nešlo. (komentář rozpracován) ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Novém Dillí (Indie). (BMW12)

Reklama

Reklama