Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Naprosto boží feel-good wannabe freestyle hippie buddy-komedie stylizovaná do béčkovýho pseudo-artově-observačního letního road-movie, který hledá krásu [ať už v rámci kamarádství, letní bezstarostnosti a bezčasí, nebo českýho post-revolučního mámvpičismu] v obyčejnosti a v jejich různorodých nuancích – a v tom tkví největší kouzlo filmu Jízda. Dokonalá Svěrákovina s neméně dokonalým devadesátkovým soundtrackem [Buty rules!] a svéráznou poetikou... přitom taková blbost, co? 9 kabrioletů z 10. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj po dlhých rokoch sa oplatí pozrieť znova, je to najlepší road movie z našich končín. A hoci tento žáner veľmi nemusím, tento má niečo do seba. Už len tu vidiecku atmosféru, slnko, dlhé polia a pesničky od Buty. Dejovo nemá nejakú výraznú líniu, ale srší z neho pohoda. Scenár je minimalistický, ale kvalitnejší herci ho potiahli. Rovnako tak aj nehereci, teda obyvatelia dedín, ktorí prinášajú prirodzenosť. V záberoch na krajinu počas pesničiek kraľujú dobré kamerové zábery. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Nic si nekomplikovat, nikam nekvapit, užívat si. Protože ani tahle road-movie nemá cíl. Miniaturní filmový štáb tehdy vyrazil za sluncem, aby zpět přivezl osobitou výpověď, která se líbí i dnes. Příběh byl jednoduchý, zbytek byla improvizace. Rozhodovalo počasí, vlastní zkušenosti, vzpomínky, aktuální nálada lidí za kamerou i před ní. Jedno horké léto, dva kamarádi s károu bez dokladů, jedna stopařka. A zapálený Svěrák. Velmi působivé. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Svěrák si na mém žebříčku potvrdil první místo mezi českými režiséry. Ač mi Aňa vadila opravdu hodně, uchvátilo mě celkové zpracování i pointa filmu. Dva hlavní hrdinové jsou velice sympatičtí a hudba od Buty zkrátka nemá chybu. Velká pohoda a kdyby se celý příběh odehrával jenom v autě (ta chata mě vůbec nebavila), možná hodnotím ještě víc. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si film po dvadsiatich rokoch od nakrútenia je už skôr snaha o dokompletovanie filmografie mladého Svěráka. Nepodarilo sa mi pochopiť dôvod, pre ktorý bol tento film nakrútený. Ale bez problémov chápem, prečo film bol taký lacný. Auto, kamera, filmový materiál, traja herci, dobré počasie to všetko tam bolo. Ale chýbal nápad, idea, niečo, čím by film zaujal. Lebo bez nápadu sa ani dobrý film nepodarí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Honzík (Filip Renč) ve filmu stíhá svou přítelkyni Aňu (Anna Geislerová) ve voze Opel Vectra první generace. (lskala)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 30 664 diváků, což znamenalo tržbu 884 577 Kč. Snímek se tak stal 7. nejnavštěvovanějším filmem a 4. nejnavštěvovanější premiérou měsíce října 1994. (cinema_cz)
  • Filmári uzavreli ústnu dohodu s miestnym kastelánom, že môžu natáčať v kláštore Zlatá Koruna zadarmo pod podmienkou, že ak bude Jazda úspešná, pošlú peniaze dodatočne. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno