Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

Mikita 

všechny recenze uživatele

Neznám zahraniční film s podobnou nadsázkou, ironií a humorem. To je podle mě naše česká doména. Náš jemný humor, který je mi blízký. To je to, proč bych nemohla žít jinde ve světě. Jan i Zdeněk Svěráci jsou pro mě důvodem, proč jít do kina na český film. Proč být hrdá na naši kinematografii. Proč si zachovat trochu humoru/nadsázky i v těžkých situacích. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák začal velmi dobře. Natočil krátkometrážní, avšak velmi uvěřitelné sci-fi o živočichovi z mostecké uhelné pánve, který si libuje v tom svinstvu, jež nám sice neprospívá, ale k životu jej potřebujeme stejně. Jak jsem napsal, jde o tu uvěřitelnost, protože tým, který film představuje, je složen z vědců a dokumentaristů, takže je to takové fiktivní National Geographic. Genialitu tohoto díla dokazuje fakt, že jsou lidé, kteří si opravdu myslí, že ropáci existují. ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Za vůbec nejlepší český fiktivní dokument považuji Dudkův snímek Byla jednou jedna budoucnost (který ze záhadných důvodů nemůžu najít v databázi ČSFD), poté následuje v mém žebříčku Zelenkův Rok ďábla, a hned za ním Ropáci. Ropáci jsou hravým a vtipným počinem, nicméně by se zde ještě pár věcí dalo dopilovat. Ale postava dědy Nedbala, připomínající Formanovy první neherecké filmy, je úžasná! A ještě by mě zajímalo, jestli teď v roce 2005 už je trasa Louny-Slaný pro ropáky průjezdná - obávám se však, že naše necitlivá ekologická politika posledních let těmto stvořením čím dál více komplikuje život. Až nám emigrují do USA, tak se nedivme! ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

To jsem já - ropák bahnomilný se zuby klimatickými a silou ohromnou. Roztomilý tvor s kůží vrásčitou prdelkou chlupatou a dechem jedovým. Strava skládá se z polyetylenu a dalších pochoutek ropných ftaláty změkčených pro lepší trávení (nedávno ukořistil jsem gumáky v nestřežené chvíli Dvounohému - mňam, to jsem si pošmáknul!). Dobrůtky tyto zapíjím naftou či benzínem oktanovým (ujíždím na kyselině sírové H2SO4 a oxidu uhelnatém CO). Mojí domovinou jsou rozsáhlé pláně povrchových dolů uhelných stále se rozšiřující k radosti mé převeliké. Je to můj ráj vysněný. *** Síly měřím s rypadly obřími a vozím se na pásech jejich. Radosti převeliké užiji si na toboganu rourných výpustí a rochním si v uhelných kalech s náladou bujarou. Zbloudím-li od domoviny, uzdravení z otravy kyslíkem přinesou lázně v kráteru s plyny a inhalátory kouřovými. Na zmírnění šoku pak methanové zábaly bahenní. Jako první pomoc jsou k nezaplacení všudy přítomné výfuky z vehiklů plechových. *** My ropáci máme jistotu, že nikdy se neobjevíme v Červené knize ohrožených druhů. Naše podmínky se budou jenom zlepšovat. Na rozdíl od Dvounohých, co si říkají homo sapiens sapiens (umocnění rozumoví - ty jo!), kteří se snahou převelikou pomohou rozšířit náš ráj (v tom jsou opravdu šikovní) a zlikvidovat se tím navzájem. Pak bude zčernalá planeta s nádhernými jezery sirnými a kalovými celičká naše. Nuž připijme si na skvělou budoucnost bratři ropáci naším šampáňo kyselinou juch! - NA ZDRAVÍ A NA ŽIVOT! UuuuuJíííííHáááChrááááááChlemst ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako úvod do světa filmu je to hodně velká paráda. Dokonce to ve světě vzbudilo velký ohlas a lidi tomu věřili. Já tomu taky věřil, když mi bylo asi deset. V patnácti jsem si říkal, jaká to je sračka. Ve dvaceti a dál je to parádní satira, která si bere na paškál jak životní prostředí, tak stupiditu lidí. 95% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Celým jménem se živočich jmenuje Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostenzis. (sator)
  • Inšpiráciou k natočeniu snímku bola pre režiséra cesta so spolužiakom do Mostu. (Raccoon.city)
  • Když byl Jan Svěrák pozván do USA k převzetí studentského Oscara, byl v prezenční vojenské službě. Už to byl velký problém, který v součinnosti řešili různá ministerstva, zda jej do kapitalistické ciziny pustit. A když přišlo překvapivé ano, přišel rozkaz dostavit s k veliteli pro věci politické.Tam byl proškolen z oblasti špionáže, že nesmí sdělovat nikomu tajné informace o armádě. Když režisér odpověděl, že ale žádné nemá, dostal tedy rozkaz, aby jim řekl co ví, ale po návratu do vlasti musí všechno nahlásit. (sator)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama