Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jde o povedený studentský film, který má dobrý nápad, ale to je asi tak všechno. O nějaké výpravě, obsazení či hereckých výkonech nemůže být ani řeči. Pravda, o to tady ani nešlo, ale přeci jen se ve mně ozval slabý záchvěv snahy o objektivní hodnocení a vzhledem k ostatním filmům tomu nelze dát více než lehký nadprůměr tří hvězdy. Což pro mě osobně ovšem znamená – výborná práce. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nádherná mystifikace, na které bych asi nejvíce pochválil komentář vypravěče. Je tak přesvědčivý, že by slabší nátura nejradši uvěřila. Film sice uchvacuje i dnes, ale i tak celkem zaráží rok vzniku, netipoval bych jej. Je to trochu nefér srovnávat s režisérovou pozdější celovečerní tvorbou, i přesto bych tento film viděl asi jako Svěrákův nejlepší (ohrozit by to teoreticky mohla akorát jeho variace na Vesmírnou odysseu). A propos, co takhle natočit volné pokračování, zajímalo by mě, jak to s ropáky vypadá dnes, přece jen, už po dvou letech měly být všechny cesty průchodné... ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Znám mnoho absolventských filmů studentů FAMU a bohužel musím konstatovat, že jejich stylové i tematické tápání je občas až nesnesitelné. Všechny filmy jsou si podobné, jsou velmi ,,alternativní", roztřesené, manýristické, plné zbytečných zpomalovaček a efektů, přitom 90% z nich vypráví pouze příběh o tom, jak se potká kluk s holkou a pak se zase rozejdou, či něco podobného. Jan Svěrák přitom dal skvělý příklad, jak se dá natočit zcela low-budgetový studentský film; jednoduchý, ale originální, angažovaný, ale zábavný. Vyjadřující jasný názor, poselství, přitom ale neupadající do mentorství; film nesamožerný - natočený s velkým nadhledem. Navíc osobně jsem velmi rád, že Svěrák nešel v otcových šlépějích a objekt mystifikace nám nakonec ukázal. Loutkoví ropáci jsou rozkošnou třešničkou na dortu... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradných pět hvězdiček. Zasloužený studentský Oscar. Já naprosto chápu světový ohlas a i to, že se našli v cizině lidé, kteří Janovi skočili na špek a ropáky mu uvěřili. Našinec věděl přesně, našinec má smysl pro humo, vyrostl na jinačích srandičkách, ale venku to musela být tehdy solidní show. :) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Protože se jedná o studentský film, tak nemůže dostat menší hodnocení než 5*. Skvělý nápad zpracovaný jako dokument a la Cimrman, takže je tam vidět velký vliv otce režiséra. Ale důležité je, že měl odvahu udělat ekologickou agitku naruby i za socíku a kupodivu to prošlo. A Oskara si určitě zasloužil. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Ropák je dielom výtvarníčky Barbary Šalamounové a štúdia Jiřího Trnky. (Raccoon.city)
  • Točilo se u elektrárny Tušimice a v exteriérech Severočeských dolů. (sator)
  • Prvý Ropáci, ktorých Barbara Šalamounová navrhla, vyzerali skôr ako Marťania. Jan Svěrák ale chcel, aby pôsobili autenticky, a preto sa museli prerobiť. (Raccoon.city)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno