Reklama

Reklama

Elling

(festivalový název)
  • Norsko Elling (více)
Trailer

VOD (1)

Stydlivý a neurotický Elling a jednoduchý Kjell posedlý sexem, kteří strávili nějaký čas na psychiatrii, spolu bydlí v bytě a snaží se nějak zařadit do společnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Osobně mně tentokrát nesedlo to žánrové rozkročení, na komedii je Elling (2001) filmem příliš melancholickým, chladným, občas krutým k hlavním postavám (život každému z hrdinů nakládá těžká břemena, dvojice hlavních a dvojice vedlejších postav jsou typičtí ztroskotanci, kteří na nějaké základní rovině svůj život nezvládají), na drama zase vlastně filmem bezkonfliktním, filmem, v němž reálně nikomu nic nehrozí, harmonickým ve svých kakofoniích, ústící v podivné smíření, happy end unhappy end - možná je tímto jako život sám? Kdoví? Já vím pouze toliko, že pokračování (II. a III.) vynechám. 60 % ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Elling = norská odpověď na otázku "jak zdárně a bez úhony vypořádat se s reálným světem, jež na nás číhá za našimi dveřmi a odhalit latentní krásu života". Dva určitým způsobem psychicky narušení lidé, po dvou letech propuštění z léčebny (ústřední postava zdecimovaná smrtí matky, neschopná kontaktu s lidmi), dostávají díky štědrému státnímu zřízení byt v centru Osla a sami se stávají pod dohledem sociálního pracovníka, svým způsobem, mírně asociálními osly (s nadsázkou řečeno, ctím jejich diagnózu). Vše se však zdá býti na správné cestě k dosažení kýžených výsledků, resp. začlenění do společnosti... Elling je prvoplánový a nudný film. Dost dobře nerozumím oscarové nominaci, nicméně akademiím nerozumím poměrně často, tudíž nemá cenu se nad tím pozastavovat. Vše je podáno kýčovitě a s notnou dávkou idealizace (přeslazeno, Pettere Næssi), což má za následek ztrátu civilnosti. Oba charaktery, dle mého názoru poměrně neefektivně zvolené (prototyp dvojice: malý, inteligentní a velký, dobrosrdečný, intelektuálně omezený), diváka nevedou při konečných titulcích k žádné katarzi, ba možná ani k zamyšlení. Přeceněný snímek, který může na leckoho působit příjemně. Já se na něj díval poněkud kritičtěji, nenechal se strhnout. │50% ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu moc milý, úsměvný film o věcech vážných i nevážně z pohledu dvou přátel z psychiatrického ústavu, kteří dostali novou šanci vykročit do normálního života v novém bytě a o tom, jak to může být pro někoho hrozně těžké.Chvílemi mi Elling připomínal Monka,Milé, inteligentní, vtipné a za čtyři hvězdy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Roztomilá komédia o dvoch chlapoch, ktorí sa snažia začať normálne žiť a popritom niekde zapadnúť. No začiatky nie sú ľahké a sú plné rôznych nepríjemných udalostí, ktoré obom hrdinom pekne strpčujú život. To všetko s príjemnou clivotou v pozadí, ktorá dala základ celkom slušnej atmosfére. A navyše popri všetkom sa tu nájde aj pár humorných scénok. Celkom spokojnosť, na oddych a príjemné rozjímanie ako stvorené. 70/100 ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a věrohodné ztvárnění příběhu 2 chlapíků, kteří jsou každý jiným způsobem mimo a díky tomu se báječně doplňují. Dostanou příležitost žít mimo ústav, na zkoušku, jestli se jim podaří se zapojit do společnosti ostatních tzv. normálních lidí. Nějakou dobu se v tom plácají, ale tím, že je každý úplně jiný, to celkem zvládají (bdí nad nimi pevná ruka sociálního pracovníka) Poté co potkají osamělou těhotnou matku a starého básníka (který si již myslí, že má život za sebou), vytvoří báječnou partu 4 individualit............ ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen na motivy románu norského spisovatele Ingvara Ambjørnsena "Pokrevní bratři" z roku 1996. Kniha je třetí částí Ambjørnsenovy románové tetralogie o Ellingovi. (skudiblik)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama