Reklama

Reklama

Luca

Trailer 2

Snímek studií Disney a Pixar Luca, odehrávající se v malebném městečku italské riviéry, vypráví o dospívajícím chlapci, který zažívá nezapomenutelné letní prázdniny plné zmrzliny, těstovin a vyjížděk na mopedu. Prosluněná dobrodružství prožívá Luca se svým novým nejlepším kamarádem, avšak jejich veselí ohrožuje přísně střežené tajemství, neboť oba jsou ve skutečnosti vodní příšeráci z podmořského světa. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (231)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Luca je niečo ako chlapčenská verzia Malej morskej víly a málinko mi to zase pripomenulo nedávny animák o bratoch škriatkoch Onward. Každopádne veľmi pekný film, ktorým sa dajú spríjemniť tieto horúce dni. Také milé a príjemné osvieženie, zaujme to aj menšie deti. Akcie je pomenej, čo mne vyhovuje. Humor nechýba. Nejaká pekná pesnička mohla byť a dala by som plný počet. Animácia prekrásna, farebná a veselá. Príbeh k spokojnosti a na záver viackrát dojme. A Taliani po celom svete sa môžu z neho vytešovať. 4,5*. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zatímco Duše nabídla komplexní film o poměrně vážných tématech,která mohla dětem lehce motat hlavu,Luca je její úplný opak.Luca je primárně dětský film bez hlubších ambicí,který se zaměřuje na klasická témata přátelství,hledání svého místa v životě,první lásky,první (lehce nešikovný) vzdor rodičům atd.Což jsou všechno témata,která se zpracovávala tolikrát a tolikrát ještě budou,že by to mohlo svádět ke klišovité a repetetivní podívané.Ovšem tohle je Pixar a i když Luca není ani zdaleka jeho nejsilnější kousek,dokázal všechny tyhle malá a velká klišé zabalit do zábavné a hravé podívané se skvělou letní atmosférou,která vyvolává vzpomínky na ty nejlepší kousky,které v tomhle "žánru" vznikly.Na konci mi bylo skoro líto,že u dnešních dětí už se tahle hravá zvídavost,touha po objevování a schopnost se nadchnout pro něco pomalu vytrácí a je na nás - rodičích - se pokusit to ukočírovat...75% ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Santa mozzarella!" ______ Legendární animované studio Pixar s hopsající lampičkou uvnitř se díky svým nejnovějším celovečerním počinům zcela zaslouženě etablovalo na absolutní špičku mainstreamový animovaný produkce. To je samozřejmě podmíněno i tím, že Pixar vždy tvořil multigenerační snímky - tedy příběhy, které láskyplně chytnou za srdce prakticky všechny věkový kategorie - starý, mladý, děti, dospělé prožívající krizi středního věku - doslova každýho. Jenže tentokrát je jeho nejnovější celovečerní dílko 'Luca' zaměřeno spíš na dětskou sortu publika - což je rozhodnutí, které bude vonit málokomu.... Laicky řečeno, humor je až moc slapstick. Premisa příběhu je velmi jednoduchá, a nikterak komplexní - zato v samotném jádru organicky konzistentní z hlediska narace, a minimálně o dva levely mimořádnějc poutavá svým příběhovým archem, který aspiruje a kráčí v žánrových šlépějích klasický letní coming of age feel good dramedie, která je zároveň jedinečná díky tomu, s jakou lehkostí operuje s prezencí lidského života a rozmanité italské kultury z atypický perspektivy dvou mořských příšerek. 'Luca' zároveň velmi umně využívá principu genius loci - nebo-li ducha místa - nejen v rámci malebného městečka a zejména pak půvabu italské riviéry.... Co mě ovšem znenadání nakonec přimělo dát pětikvalt je famózní závěrečná katarze, po který nezůstane nejedno oko suchý jak panenská blána - opět mi totiž hlava nebere, jak dokážou tvůrci od Pixaru vždy tak efektivně zadrnkat na emoční strunku, a v závěrečným klimaxu perfektně nakulminovat a využít všechny příběhový peripetie a intenzivně tak atakovat divákovo bezbranný srdíčko.... Ve výsledku je sice animák'Luca' jeden z těch kvalitativně slabších příspěvků pixarovského repertoáru - respektive taková ta klasická animovaná alegorie o síle přátelství, platonický lásce, úskalích minority v zajetí majority, a v závěru tvůrci provokativně zahrají i na kuriózní tóninu předsudků a xenofobie - ale svoje věrný fanoušky si určitě najde. Jednou z mála vad na kráse je tak trochu triviálně koncipovaná animace, s níž nemusí kdekdo sympatizovat. Potitulková scénka ženiální. Jen tak dál lampičko.... // VERDIKT: nemůžu si pomoct, ale uděluju 8,5 vesmírných ančoviček z 10 // 🐳 ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě ta jistota, s jakou to PIXAR tentokrát odehrál. Luca měl slušný potenciál změnit pravidla hry a i ten dopad tak mohl být mnohem silnější. Takhle je to "jen" milá, občas trochu ospalá, letní jednohubka, u které jsem dostal chuť na těstoviny. Mitchellovi zůstávají na vrcholu nejlepších animáků tohoto roku. Ty se do toho šlápnout rozhodně nebáli. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Luca je morský človek, ktorý sa zúfalo snaží vymaniť so stereotypov svojho okolia a spoznáva sa s bezprostredným Albertom, ktorý nemá problém porušovať pravidlá a navštevuje svet ľudí. Chlapci majú spoločný sen, získať bájnu Vespu. Môže im v tom pomôcť triatlon v malom prímorskom mestečku. Pocity: Ako to len Disney vie sú pocity v rámci detských noriem vybičované do maxima. Opäť interakcia priateľstva, rodiny a lásky. Prevedenie: Ja nie som veľkým fanúšikom tejto plastelínovej grafiky. Veľmi ťažko som ju prekusol pri ovečke Shaun a tu to bolo ešte problematickejšie ale nakoniec som si nijako zvykol. Dosť ma bavili niektoré detské gagy ktoré ale z dlhodobého hľadiska vyšumia do prázdna.  Pridaná hodnota: Príjemná oddychová rozprávka, ktorá sa deťom páčila a to je podstatné na mojom názore už potom nezáleží. 70% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (18)

  • Režisér snímku Enrico Casarosa se na Twitteru svěřil, že věta: „Piacere, Girolamo Trombetta,“ kterou ve filmu několikrát pronese Alberto, je žertovný pozdrav, který používají děti na některých místech v Itálii. „Piacere“ znamená „těší mě“, zatímco „Girolamo Trombetta“ může mít více významů. Pokud bychom tuto větu přeložili zcela doslovně, znamenala by: „Těší mě, jsem Jeroným Trumpetka.“ (Ištván87)
  • Jízdenka na vlak, kterou Alberto koupil Lucovi, má označení A113. Toto číslo se objevuje skoro v každém filmu od Pixaru. Jde o číslo učebny, kde se na Kalifornském institutu umění vyučují animace. (T-enter)
  • Ve filmu se objeví i fiktivní postava Elena Rivera z filmu Coco (2017), která sedí na kamenném přístavišti, když Luca s Albertem přichází poprvé na ostrov. (PAULOO)

Související novinky

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Prequel Kingsmanů se odkládá

Prequel Kingsmanů se odkládá

28.08.2020

Studio Disney se rozhodlo odložit premiéru svého nadcházejícího snímku Kingsman: První mise. Z původně plánovaného 18. září tak snímek nyní dorazí až 26. února příštího roku. Studio také stanovilo… (více)

Reklama

Reklama