Reklama

Reklama

200 metrů

všechny plakáty
Trailer 1
Palestina, 2020, 90 min (Alternativní 92 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mustafa a jeho žena Salwa pocházejí ze dvou palestinských vesnic na Západním břehu Jordánu, vzdálených od sebe pouhých 200 metrů, ale oddělených izraelskou separační zdí. Mustafa žije v oblasti kontrolované Palestinci a Salwa s dětmi na izraelské straně. Jednoho dne se Mustafa dočká telefonátu, který si žádný rodič nepřeje: jeho syn měl nehodu a je v nemocnici. Mustafa udělá cokoli, aby se k němu dostal, a poté, co je mu z technických důvodů odepřen přístup přes kontrolní stanoviště, se rozhodne překročit hranice nelegálně. Z dvousetmetrové vzdálenosti se brzy stane dvousetkilometrová odysea. Debutové drama palestinského režiséra Ameena Nayfeha nám v naléhavém příběhu o odporu, důstojnosti, rodině a naději ukazuje trýznivý každodenní život pod okupací. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (15)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hranice Palestína s Izraelom a ich kruté dopady, niekedy pripomínajúce Berlínsky múr. Film je trochu road movie, trochu intímna dráma, ktorá zdôrazňuje, do akej miery sa môže napätie medzi ľuďmi zmeniť na nečakaný, niekedy aj ten najhorší scenár. Každý deň a kedykoľvek. Hranica, ktorá oddeľuje rodiny, a okolo toho vzniká otázka o oprávnenosti existencie takejto hranice. Tak z hľadiska informačno-filozofické dobrý film. Emočne ale neprekvapí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to nevzalo. Náhledy do rodinného života jsou nicneříkající a pokud chtěla režie vykreslit, jak rodina trpí nuceným odloučením, tak se jí to nepovedlo. Stejně tak mě nijak nechytla odyssea, kterou musel hlavní hrdina absolovovat, aby se dostal k zraněnému synovi. Nenašel jsem tu nic dramatického, nic co by mě donutilo hlavnímu hrdinovi alespoň trochu fandit a nic, co by izraelsko-palestinské vztahy ukazovalo ne v jiném, ale alespoň v nějakém světle. Hlavní hrdina zahrál dobře a totéž se dá říct i o ostatních, ale herci jsou po hříchu tím jediným, co tady stojí za řeč. 30% ()

Reklama

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Mustafa byl skvěle zahraný,jen tomu chyběla lepší scénáristická nota,kde ty emoce a větší důraz by byly jen vhod.Zde hodně hraje prim ta zeď a rodina.Jakmile přijde ta nelegální činnost tak začíná být zajímavější,než ta dramatická mezi rodinou.Vlastně se z toho stává menší road trip.Říkám škoda,že Mustafa má synka v nemocnici,tak ho sice ze začátku tlačí bota,ale pak najednou jakoby střihnete a má čas i na jiný.Najednou tempo spíše zvolní,což nebylo na škodu kvůli dalším postavám,ale trochu to ztrácelo vůbec pointu,že ten syn není ani zas tak důležitý.Konec bohužel tomu dost dával dva obrazy.Bohužel zdejší naturel lidí fakt neznám,ale kdyby kvůli rodině měl udělat a ztratit svojí hrdnost,tak by ten konec asi vypadal jinak.Přesto všechno velmi zajímavý debut režisérky,kde už chtělo jen vypilovat více emocí a dramatickou stísněnost. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Road-movie ako sa patrí, dokonca aj z kufra Passatu po cestu krajinou rozdelenou neberlínskym múrom s takmer žiadnou nádejou na jeho pád. Ženský element v aute na takejto ceste to riadne ozvláštňuje a komplikuje, no aspoň zjednodušuje prechádzanie stresujúcich checkpointov. Záver bol dosť narýchlo, akoby im nezostalo dostatok filmovych minút a museli to stihnúť do obligátnej hodiny a pol. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Priamočiara dráma o zložitosti života Palestínčanov, žijúcich na západnom brehu Jordánu. Mustafa je obyčajný robotník. Práca sa však dá zohnať len na izraelskej strane a naviac tam žije jeho žena s deťmi. Ťažkú životnú situáciu mu tak komplikuje okrem zdravotných problém aj každodenná tortúra s povoleniami. To jedného dňa vyústi do nutnosti prekročiť hranicu ilegálne. V prevádzačovom aute sa stretne zaujímavá zmes ľudí, takže dráma otca snažiaceho sa dostať za svojím zraneným synom sa pre niektorých mení na drámu o život. Produkcia síce nie je hollywoodska, ale kvalitná a samotný príbeh má dostatočný náboj. Herci sú prirodzení a veľmi dobre zosobňujú svoje charaktery. 70% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Film bol vybraný ako jordánsky príspevok pre najlepší medzinárodný hraný film na 93. udeľovaní Oscarov, no nominovaný nebol. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v Tulkarme na Západnom brehu Jordánu v roku 2019. (Arsenal83)

Reklama

Reklama