Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Školní komedie debutujícího režiséra Zdeňka Trošky s lehkou detektivní zápletkou. Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky, zatímco jeho starší sestra Jolanka bolestně prožívá první dětskou lásku i nespravedlivé obvinění z krádeže luxusních bot. A tak začíná jedno velké pátrání po neznámém zloději obuvi a svršků ze školních šaten. (Magic Box)

(více)

Recenze (331)

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco ve stylu Slunce, boty, panely, kde v rytmu diska znějí Holky z naší školky. To první tam sice není, zato toho druhého tam je bohužel až až, místy film připomíná lobotomii Vágnerem, Hložkem a Kotvaldem. Jenomže to by bylo jako hodnocení velmi nefér, film je pohodová a tak nějak lidská podívaná, kde se dějí drobné neplechy a samozřejmě nakonec vše dobře dopadne. Musí se nechat, že Troška umí, jakkoliv podivně to zní, přirozený dialog. Díky tomu film není zdaleka tak křečovitý, jako některé další dobové filmy pro mladé. Jako odstrašující srovnání lze uvézt například Vlčí boudu. Hlavní hrdinové jsou správní rošťáci se srdcem na pravém místě. Určitě jeden z nejlepších Troškových filmů, který ale snese srovnání i s kouskama mimo jeho tvorbu. :) Zatím za tři, terapie Vágnerem mě trochu ubíjela, ale kdo ví? Třeba to příště bude za 4*. jé, jé, jé, kdepak ty fajn holky jsou..:) ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Film ze školního prostřeí a navíc z roku 1983. Musím se přiznat, že jsem čekal další tuctový komančský propadák ve stylu My všichni šklou povinní, ale pravda je, že jsem se v tomto očekávání solidně seknul. Režisér Troška měl tou dobou ještě docela soudnost a natočil zábavnou komedii, sice bez bláznivých crazy vtípků, ale zato fakt vtipnou a pohodouvou. Prostě pěkný překvapení. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

To ještě Troška neměl pocit, že je scenárista a tak natočil film, za který se nemusí stydět. Pravda je, že režie je nevýrazná, ale dětské herce Troška zvládnul. Je jen dobře, že se neuchýlil k aplikaci režijních nápadů. Scénář je celkem nenáročný, takový ten typ rodinného filmu s několika světlými okamžiky, které obstarává postava Radima. Tento film je rozhodně to nejlepší, co Troška natočil. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Pěkný film pro děti, u kterého se ale pobaví i dospělí. Milá záležitost, lepší průměr. V rámci Troškovy tvorby patří jednoznačně do TOP 5 (Slunce, seno a pár facek, Slunce, seno, erotika, Melichar, Poklad hraběte Chamaré a Jasněnka). Opravdu Z. Troška točil slušné filmy opravdu jen za minulého režimu (s výjimkou Slunce, seno, erotika). ()

enyama 

všechny recenze uživatele

Jak jsem jen mohla dosud neohodnotit tuto perlu české kinematografie:-)) "Vy se doma nepřezouváte, Dochlebo…? – My to doma vedeme ještě postaru… – Jak postaru? – No, z pokoje do kuchyně chodíme přes předsíň, a ne přes náměstí, takže si nenašlapeme a neprší na nás… ":-)) No prostě senza, další kultovní filmík, který pobaví za každého počasí:-) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (15)

  • Architekt školu navrhl školu jako několik pavilonů spojených velkou chodbou. Při stavbě však došly peníze a chodba se nikdy nedostavěla. Problémy s přezouváním, které jsou ve filmu, tak na této škole byly i ve skutečnosti. (Rattus Rattus)
  • V castingu na roli Lamkové zbyly poslední tři uchazečky. Vítězná byla Milada Štýbrová a zbylé dvě byly Veronika Kánská a Petra Pyšová. Ty se o půl roku později objevily ve filmu Slunce, seno, jahody (1983) v rolích Blaženy a Miluny. Režisér Troška tak na tyto postavy již nedělal žádný casting, jen si vzpomněl na poražené finalistky z castingu na film Bota jménem Melichar a rovnou je obsadil do filmu Slunce, seno, jahody. (Lajty)
  • Film získal celkem 19 ocenění, doma i ve světě. (M.B)

Reklama

Reklama