Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Japonské psycho Tetsuo zaujme především obrovskou fantazií, nápaditostí a originalitou. Sází na výbornou zvukovou a hudební stránku, které jsou v dokonalém propojení, dále pak na masky, triky a superrychlý střih. Směrem ke konci sice už pomalu začíná ztrácet šťávu a závěrečný souboj je poněkud zdlouhavý, ale nic to nemění na tom, že jako celek diváka baví po většinu své stopáže. Má navíc mnoho zapamatování hodných scén, jako jsou třeba diskotéka, telefonní rozhovor, dostaveníčko na toaletách, taneček hadicové ženy (nezaměňovat s hadí), stolování, erekce či společná projížďka (vše v uvozovkách). Tetsuo jako bonus nabízí pro někoho možná trochu nečekaně i romantiku (vražednou lásku až za kov), žhavou erotiku (přefiknutí je zde nahrazeno provrtáním) a humor, který vzniká díky kumulaci těch nejabsurdnějších scén (všechny 3 atributy poněkud zvrhlým způsobem…no vlastně hodně úchylným). A samozřejmě je třeba brát na zřetel, že to zároveň rozhodně není film pro každého (spíš naopak) a někteří u něj dost možná budou cítit znechucení či nudu (neustálé opakování určitých pasáží může diváka přestat bavit). Ode mě to budou každopádně solidní 4*. „Co třeba změnit celý svět na kov?!“ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hodně bizarní surrealistická groteska o proměně člověka v chodící šrot se jistými prvkami dotýká i sci-fi a horroru a oplývá originální, nezaměnitelnou atmosférou, která plyne z temné černobílé atmosféry, industrialního prostředí, kakofonické hudby a experimentálního střihu. Jen si nejsem jist, když jsem se u mnoha scén hlasitě smál jako u komedie, zda to tvůrci chtěli, ale u té nečekaně groteskní až absurdní akce se spoustou přibývajícího zhoubného šrotu to prostě nešlo jinak a dá se říct, že jsem se skutečně svérázně bavil. Bohužel zdaleka ne po celou dobu – i vzhledem ke chabě rozvinutému ději (přestože jistá gradace stále více ab absurdum tu je) mi totiž 67 minut připadalo zdlouhavých a poslední třetina už hůře stravitelná. Nedivím se, že je Tetsuo ve své oblasti tak slavný, ale protože takřka okamžitě začne vybalovat před divákem svou hlavní zápletku, nějaké větší pohlcení do děje se znalostí pozadí a bližším seznámením se s postavami tu nefunguje a pro mě zdaleka nedosahuje zážitek např. z Cronenbergovy Mouchy (taky s nečekanou proměnou člověka). Sledovat víc než hodinu jednu samoúčelně a izolovaně rozvinutou bizarní zápletku, byť obohacenou o sbírku pár dalších absurdních nápadů, mě ke konci už dvakrát nebralo a k větší než jednorázové trojhvězdičkové spokojenosti nestačilo. [60%] ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

_Hehe, takže co to vlastně bylo? 1. film, který vypadá jako by ho natočil Švankmajer spolu s H.R.Gigerem na černobílý film, který našli na skládce kamerou, kterou našli na skládce, na skládce 2. horečnatá noční můra člověka se šroubama v noze 3. nevkusná slátanina začínajícího umělce 4. bible industriálního cyberpunku 5. pokus o několikanásobné překonání Lynchovy Mazací hlavy 6. vymývárna mozků / vyháněč diváků z kin 7. umění pro umění ??? Každopádně Tetsuo není špatný film, jen by potřebovál o pár metrů drátu zkrátit a nechat během něj diváka chvíli i odpočinout. Nu ale originalita se cení, jsem rád, že jsem konečně viděl nějaký hardcore cyberpunk (tohle je možná ovšem trošku extrém), jsem rád, že jsem narazil na ještě úchylnější film (ne, nelibuju si v tom) než je Mazací hlava, jsem rád, že jsem Tetsuo neviděl v kině. Nejsem rád, že jsem tento výtvor téměř nepochopil, nejsem rád, že mě v polovině začal trochu nudit a nejsem rád, že nemám chuť se na něj v budoucnu podívat znova. PS: Tohle mohou natočit jedině v Japonsku. PPS: a vyndejte si ty kovové tyče ze stehen, nebo dopadnete špatně! 10.8.2006 po zralé úvaze zvyšuju hodnocení na **** - Tetsuo by mělo být bráno spíš jako umělecká výpověď než "klasický" film - 7/10 ()

zputnik

všechny recenze uživatele

Po 15 minutách jsem to vypl... proto bez hodnocení. Film, který mi definoval to, na co se už nechci dívat. Ne že bych nebyl schopný na "to" dokoukat; jednoduše jsem to dokoukat nechtěl. Zvrácené, divné, úchylné... ultra-úchylárna, navíc nejvyššího kalibru, vedle které je i Lynchova MAZACÍ HLAVA jen slabým odvárkem. Shrnuto a podtrženo: Nemusím vidět, slyšet a zažít všechno... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Japonská bizardnost.Takzvaný kyberpunk.Jen do toho,jak je libo.Pokud vás zajímá přeměna dvou týpků na beztvaré hroudy kovu.Není to špatný a je v tom i pořádnej kus umění ale pro mě taky spoustu nekoukatelnejch a zbytečnejch scén.Ještě kratší stopáž by nebyla na škodu.Rozhodně stojí za vidění.Aspoń jednou.Co všechno ty 'Japka' nevymyslí.A pak že je železo zdraví prospěšný :-D ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Film odkazuje na společnost, která více a více využívá elektroniku, jenž ji mentálně ničí. (Emo-haunter)
  • Kyberpunkový horor natočil Cukamoto na 16mm černobílý materiál a původně putoval pouze na videotrh. Postupně se z něj ovšem stala kultovní záležitost a v roce 1992 pronikl dokonce na plátna amerických artových kin. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Významný spisovatel a filmový kritik Stephen Holden z New York Times popsal film jako snímek s hyperkinetickým tempem a divoce zkresleným herectvím, rovněž se zvráceným smyslem pro humor. Dospěl k závěru, že tento film je pouze pro milovníky podivných filmových žánrů a klasické obecenstvo může hodně pobouřit. (Emo-haunter)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama