Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ty Japonce to nepochybně baví. Biomechanická nákaza, nekompromisní přeměna a ženská nenasytnost ve všech formách. Vynikající hudba se prolíná s těžkou, nicméně výbornou experimentální režií a stejně těžkou linií příběhu. Tsukamoto mi přijde jako takový japonský Švankmajer, který si to ovšem dělá hooodně po svém. Atmosféra i nekontrolovatelná situace proměny stále skvěle graduje. Nelehká ovšem velmi kvalitní podívaná. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Skrúcanie sa niekde v epicentre industriálneho beztvarého Chaosu. Je veľkým pôžitom vstrebávať všetky tie hlboké surrealistické vŕtance priamo do temena, podfarbené jasnou surovou kritikou pohlcovania sveta všetkým mechanickým, kovovým - industriálnym na úkor všetkého pôvodného prírodného (najtrhnutejšia metafora je "vŕtačka-penis", alebo ako to nazvať). Kultový kusisko v rýchlom slede sa mrviacej a korodujúcej industrializácie sveta. "SPOLU NECHÁME ZHRDZAVIEŤ CELÝ SVET!" ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velmi podivný audiovizuální fetiš nad kusem kovu, který si lze interpretovat opravdu mnoha způsoby. Některé druhy filmového umění mají velmi zvláštní podobu a zřejmě každý filmový odborník či vědec si bude u Tetsua užívat každé políčko do posledního detailu. Pro laika je to však zběsilá jízda bez nějaké podstatnější dějové kostry, která stojí a padá na benevolenci každého jednotlivce, jak se postaví k této bizarní šílenosti, která je svým způsobem i zajímavá a „zábavná“ (asi prvních deset minut), ale bohužel se utopila ve vlastní monotónnosti těkavé kamery, rychlého střihu a ambientní zvukové stopy. Pozérský výstřelek, který si však jistě „svou“ diváckou sortu najde. V rámci cyberpunku lze sáhnout po mnohem působivějších a srozumitelnějších kouscích ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Japonské psycho Tetsuo zaujme především obrovskou fantazií, nápaditostí a originalitou. Sází na výbornou zvukovou a hudební stránku, které jsou v dokonalém propojení, dále pak na masky, triky a superrychlý střih. Směrem ke konci sice už pomalu začíná ztrácet šťávu a závěrečný souboj je poněkud zdlouhavý, ale nic to nemění na tom, že jako celek diváka baví po většinu své stopáže. Má navíc mnoho zapamatování hodných scén, jako jsou třeba diskotéka, telefonní rozhovor, dostaveníčko na toaletách, taneček hadicové ženy (nezaměňovat s hadí), stolování, erekce či společná projížďka (vše v uvozovkách). Tetsuo jako bonus nabízí pro někoho možná trochu nečekaně i romantiku (vražednou lásku až za kov), žhavou erotiku (přefiknutí je zde nahrazeno provrtáním) a humor, který vzniká díky kumulaci těch nejabsurdnějších scén (všechny 3 atributy poněkud zvrhlým způsobem…no vlastně hodně úchylným). A samozřejmě je třeba brát na zřetel, že to zároveň rozhodně není film pro každého (spíš naopak) a někteří u něj dost možná budou cítit znechucení či nudu (neustálé opakování určitých pasáží může diváka přestat bavit). Ode mě to budou každopádně solidní 4*. „Co třeba změnit celý svět na kov?!“ ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Absolútna šialenosť o človeku ktorý sa začne meniť v kov...Zaujímavý avangardno-industriálny experiment, ktorý je ešte aj podfarbený zbesilým industriálom a elektronikou...Maximálna industriálna brutalita a to doslova!!! Keby to malo pol hodinku tak je to parádička, takto to postupom času stráca na intenzite, škoda...Tí ktorí si myslia, že už videli všetko a nevideli Tetsuo, nevideli nič!:))) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel s většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Kyberpunkový horor natočil Cukamoto na 16mm černobílý materiál a původně putoval pouze na videotrh. Postupně se z něj ovšem stala kultovní záležitost a v roce 1992 pronikl dokonce na plátna amerických artových kin. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Významný spisovatel a filmový kritik Stephen Holden z New York Times popsal film jako snímek s hyperkinetickým tempem a divoce zkresleným herectvím, rovněž se zvráceným smyslem pro humor. Dospěl k závěru, že tento film je pouze pro milovníky podivných filmových žánrů a klasické obecenstvo může hodně pobouřit. (Emo-haunter)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama