Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Od dávno zapomenuté marginální repliky z filmu Anděl na horách ,,Ta vyhlídka je ale šumná" se tvůrci tohoto šumného dokumentárního cyklu odrazili k nadčasové ukázce mistrovského propojení geniálně stylizačně usazeného Davida Vávry coby žasnoucího architekta s neoddiskutovatelně zábavnou formou všech podávaných informací, které sami o sobě jsou zábavné asi jako normalizační Televizní noviny. David Vávra spolu s Radovanem Lipusem z nich ale udělali tak lehko vstřebatelnou taškařici, že si mnohdy ani neuvědomíte, jak ,,náročný" naučný pořad sledujete. Tak by měl ale fungovat každý televizní i filmový dokument. Známe to z dokumentů BBC, Šumná města jsou však (alespoň pro mě) ještě lepší... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Populárně-naučný dokument o architektuře, kterým David Vávra dokazuje, že (moderní) architektura není jen čistě technickou disciplínou, ale má také svoji poetiku. Svými originálními výstupy vtipný a energický průvodce přibližuje vedle odborné technické a umělecké stránky staveb také jejich smysl, důvod výstavby či často značně pohnutou historii. Je velmi smutné, kolik nádherných staveb moderní architektury leží v Česku tak říkajíc ladem či které byly zničeny divokým tancem Komančů. Na závěr jedno upozornění: nadšení Davida Vávry pro moderní architekturu je značně nakažlivé. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O architektuře nemáte ani páru a řekli byste, že vás ani trošku nezajímá? Tak vás šumný David Vávrů svou šumně poetickou mluvou vyvede z omylu. Vezme vás sebou na poučnou, chytrou a především zábavnou cestu po městech našich tuzemských lesů, luk i hájů. A to i pokud jste naprosté architektonické bé-hovado. ()

Balet 

všechny recenze uživatele

Je málo věcí, jež se dají doopravdy označit jako "krásné"... Tahle série je jednou z nich. Úžasně citlivé vedení Radovana Lipuse a jako vánek lehké průvodcovství Davida Vávry je geniální a krásná kombinace, kterou nemá žádný jiný pořad, co jsem kdy viděl. Pokud někdo dokáže přivézt k architektuře běžný lid, tak to jsou právě tito dva pánové. Strhující mikropříběhy, ale i takřka renesanční nálada každého dílu je to, co na tomhle pořadu opravdu miluji... ()

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Famózně vymyšlený koncept a skvělá realizace dělají z tohoto, v podstatě naučného, seriálu jeden z vrcholů tvorby České televize v poledních letech. Vávra, klátící se svým nezaměnitelným způsobem (ve chvílích, kdy nepoužívá nějaké přibližovadlo) od domu k domu, aby odborníka i laika poučil o tom, že i moderní architektura může být krásná, je tím nejlepším průvodcem jakého si můžeme přát. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)

Reklama

Reklama