foto

Tomáš Jirman

  • nar. 17.1.1956 (64 let)
    Trutnov, Československo

Biografie

Společně s Norbertem Lichým patří asi k nejznámějším ostravským hercům. Narodil se 17. ledna 1956 v Trutnově. Vystudoval gymnázium ve Vysokém Mýtě, později DAMU v Praze. Nejprve působil v Olomouci a Šumperku. Od roku 1983 působí a žije v Ostravě.

Je ve stálém angažmá v Národním divadle Moravskoslezském. Občas ovšem hraje také v Komorní scéně Aréna. K jeho přátelům patří herec Vladimír Čech. Mezi jeho koníčky patří jízda na kole, příroda, turistika a posezení s přáteli. Jeho oblíbený citát zní: „ Divadlo se hraje dobře, špatně a v Brně„.

Svoji první velkou roli získal v legendárním televizním seriálu VELKÉ SEDLO. Hostoval v seriálech DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, ČETNICKÉ HUMORESKY a STRÁŽCE DUŠÍ.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2003 Kobova garáž (TV film)
2002 Udělení milosti se zamítá (TV film)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
1997 Průběžná O(s)trava krve
1991 Digitální čas (TV film)
Nález (TV film)
1989 Králíci nemají jména (TV film)
Skrznaskrz (TV film)
V našom meste býva Gulliver (TV film)
1988 Dědeček (TV film)
Vzestup po šikmé ploše (TV film)
Zemřeš, kdy budeme chtít (TV film)
1987 Agras 01 (TV film)
Angelika (TV film)
Experiment (TV film)
Jemné umění obrany
Start do protisměru (TV film)
1986 Hledač pokladu (TV film)
Principálka (TV film)
1985 Balada o naději (TV film)
1984 Figarova svatba (TV film)

TV seriály

2020 Místo zločinu Ostrava (TV seriál)
Tichošlápek (E03)
2018 Specialisté (TV seriál)
Cena za pravdu (S03E08)
2012 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Klára (S03E13)
2008 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Kořeny (S05E12)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Pojistka (S03E10)
2005 Strážce duší (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Modus operandi (S02E03)
U nás doma (TV seriál)
Černá stavba (E07)
Nález (E06)
1989 U nás doma (TV seriál)
Na vlastní riziko (E05)
Ženich hraje na lesní roh (E04)
Kronikář (E03)
1988 U nás doma (TV seriál)
Případ Gertrudy del Galderone (E02)
Výhra (E01)
1986 Velké sedlo (TV seriál)
Povodeň (E09)
Nebezpečí (E08)
Ponor (E07)
další epizody (9)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)

Dokumentární

2016 Moravskoslezská mysteria - vyp.
Rozsudek (TV seriál)
Znásilnění stopařky (S02E04)
2015 Labyrint záhad (TV seriál) - vyp.
Tajemství Voynichova rukopisu (TV film) - vyp.
2002 Šumné Karvinsko (TV film)
2001 Na lovu příšer
2000 Ostrovy mezi oceány (TV film) - vyp.
1996 Planeta záhad (TV seriál) - vyp.
1995 Šumná města (TV seriál)
1990 Expedice Everest 91 (TV film)

Divadelní záznam

2012 Konec masopustu (divadelní záznam)
2003 Portugálie (divadelní záznam)
2000 Věc Makropulos (divadelní záznam)
1998 Revizor (divadelní záznam)
1989 Antigona (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2009 Zázraky přírody (TV pořad)