Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Do detailu stylizovaný a přesto nebo proto výtečný dokument, za nímž je vidět moře práce, zaujetí a zároveň nadšení a vtipu, které je krajně nakažlivé při jeho sledování. Po tomhle domácím předkrmu si prý sklepní architekt ukosl ještě větší sousto - zmapovat otisky svých českých kolegů ve světě. Už se těším! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* putování po městech České republiky po krásách moderní architektury asi moc nepřitáhne pozornost běžných díváků, když často na první pohled nejsou nijak zajímavé. Ale David Vávra to prostě umí a v každém díle používá jiný dopravní prostředek a pobaví rýmovaným vyprávěním. Rozhodně tohle pojetí je originální a za něj má ode mě 5 hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Tak bravo a potlesk. Pánům Vávrovi a Lipusovi se povedlo něco nádherného. David nás provedl řadou našich měst, pro někoho rodných a udělal to způsobem, který je velice silný a zanechává intenzivní dojem. Dojem sounáležitosti s tím v čem žijeme. Dozvěděli jsme se ohromné množství informací o místech, kde žijeme, či žili naši předkové. Já osobně jsem poprvé ochutnal Davidův kumšt v Pražské pětce, poté v Kopytu....No a pak jsem ho poznal i osobně. Ale nazpět k seriálu. Mimo sebe zaměstnal tu a tam i rodinu a opět velmi inteligentním a nevtíravým způsobem. Mimo jiné jsem viděl také Davidovo dílo o rodišti arch.Plečnika. Také krása. A to jak Plečnikova, tak Davidova. David údajně cosi chystá i v zahraničí. Inu dejme se překvapit. Bravo Davide! Bravo pane Lipus! Jen tak dál! Jen tak dál! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Od dávno zapomenuté marginální repliky z filmu Anděl na horách ,,Ta vyhlídka je ale šumná" se tvůrci tohoto šumného dokumentárního cyklu odrazili k nadčasové ukázce mistrovského propojení geniálně stylizačně usazeného Davida Vávry coby žasnoucího architekta s neoddiskutovatelně zábavnou formou všech podávaných informací, které sami o sobě jsou zábavné asi jako normalizační Televizní noviny. David Vávra spolu s Radovanem Lipusem z nich ale udělali tak lehko vstřebatelnou taškařici, že si mnohdy ani neuvědomíte, jak ,,náročný" naučný pořad sledujete. Tak by měl ale fungovat každý televizní i filmový dokument. Známe to z dokumentů BBC, Šumná města jsou však (alespoň pro mě) ještě lepší... ()

riza-do 

všechny recenze uživatele

Akademický architekt David Vávra, taktéž básník.. Člověk, který stvořil seriál, na který by snad nikdy nikdo nekoukal - ale protořže ty informace, o českých městech, dokáže podat svérázným způsobem, kterému porozumí kdejaký prostý člověk, který se zrovna o architekturu nezajímá, přivede k obrazovkám tisíce lidí.. a důležité je, že je nezklame. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama