Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

honajz 

všechny recenze uživatele

Šumná města 1 Konečně! Po jedenácti letech od svého vzniku se tolik populární cyklus České televize dostává konečně na DVD. Ne však chronologicky, jak bychom asi logicky čekali, ale rozdělený podle regionů. Nápad zmapovat pozapomenuté architektonické památky přelomu 19. a 20. století i současnosti vyšel z hlavy ostravského divadelního režiséra Radovana Lipuse, který se domluvil se skutečným vystudovaným architektem, nyní hercem, Davidem Vávrou, který celým cyklem Šumných měst neopakovatelným způsobem provází. Každý díl trvá kolem dvaceti minut a je podbarven nějakou známou písničkou populární kapely či zpěváka regionu, která pak zní jako leitmotiv. Navíc David Vávra pojal výklad jednotlivých budov a jejich historie nikoliv suše, ale s nadhledem, často jako by i pohádkově (když každý den vychází od svých dětí vstříc novým zážitkům, aby je pak večer dětem vyprávěl), dokonce se objevují i určité nadpřirozené motivy (třeba když Davidu Vávrovi narostou křídla a on se jako motýl vznáší nad nějakou architektonicky zajímavou třídou či ulicí). Na první části Šumných měst najdeme dva regiony – oblast Severní Moravy a Slezska (Ostrava, Opava, Krnov, Nový Jičín, Těšín, Karvinsko, Frýdek-Místek) a Střední Moravy (Olomouc, Prostějov, Radhošť, Hranice, Šumperk a Kroměříž). Za dva měsíce se můžeme těšit na další dvoudisk, na němž budou Východní Čechy a Vysočina (Náchod, Hradec Králové, Divoká Orlice, Pardubice, Špindlerův Mlýn, Český ráj, Jiráskův kraj, Litomyšl, Třebové, Trutnov, Pelhřimov a Humpolec, Jihlava). Dále pak má vyjít třetí díl s oblastmi Severní, Jižní a Západní Čechy, a na čtvrtém jednodiskovém vydání již jen Střední Čechy a Jižní Morava. První díl Šumných měst tedy přichází na dvou naplněných DVD, takže není divu, když tu nenajdeme žádné bonusy. Obraz je jako v televizi, tedy 1,33:1 (4:3), zvuk byl rozmixován do Dolby Digital 5.1. A kdybyste šumnými městy chtěli udělat radost i v zahraničí, jsou zde vedle českých i anglické titulky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Maestro David Vávra je bůh, který je podepsaný i pod Českou sodou, a tak má na svědomí nejlepší původní "seriálovou" tvorbu, jaká se kdy na obrazovkách České televize objevila. Pro mě jako pro fandu architektury je každý díl čistá radost, znásobená tehdy, když Vávra zabloudí do míst, která jsem sám kdysi poznal a obdivoval. K Vávrovi chovám hluboký respekt, je to výjimečný člověk se srdcem na pravém místě. ()

Reklama

v.v.v. 

všechny recenze uživatele

100% Zbožňuji humor Davida Vávry, celý cyklus je jednoduše vynikající. Pobavila mě také historka ohl. vzniku dílu Šumné Hranice, kdy si údajně Radovan Lipus koupil na Václaváku knihu fotografií hnanického rodáka Tomáše Pospěcha, prolistoval ji a bylo jasné, že jeden díl bude o Hranicích. Tomáš pak pije v bývalé kavárně Beseda kávu z boty. Zajímavé pak je, že T. Pospěch studoval fotografii v Opavě pod vedením výborného fotografa Prof. Jindřicha Štreita, ten pak ztvárnil v dílu nazvaném Šumný Praděd na vrcholku stejnojmenné hory právě děda "Praděda". ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčně provedené seznamování a prezentování naší architektury, s informacemi, které kolikrát nevědí ani rodáci z navštívených měst... mít estetické oko a vidět, mít znalosti a zábavně je podat - je to trochu jako z Komenského, "škola hrou", tady dokonce spíš zábavou... Neznám nikoho, a to ve všech věkových kategoriích, kdo by se o Šumných městech nevyjadřoval v superlativech, anebo alespoň kladně. Seriál, na který se člověk těšil, čekal na něj, v nepřítomnosti nahrál na video, aby mu další díl neutekl... Je nádherné se dívat na něco, co někdo dělal s láskou. A tady ji máme dvakrát: jednak zabudovaná v představených domech, a taky v natáčení dílů. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

První seriál, který především díky vtipnému a originálním pojetí průvodce Davida Vávry, podnítil u nás zájem o architekturu v masovějším měřítku, a to je jen dobře! Tato země, naše města, domy, architekti mají co nabídnout a každá takováto prezentace je velké plus! Nebojme se udělat své šumné město svým přátelům, známým či návštěvám... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)

Reklama

Reklama