Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

v.v.v. 

všechny recenze uživatele

100% Zbožňuji humor Davida Vávry, celý cyklus je jednoduše vynikající. Pobavila mě také historka ohl. vzniku dílu Šumné Hranice, kdy si údajně Radovan Lipus koupil na Václaváku knihu fotografií hnanického rodáka Tomáše Pospěcha, prolistoval ji a bylo jasné, že jeden díl bude o Hranicích. Tomáš pak pije v bývalé kavárně Beseda kávu z boty. Zajímavé pak je, že T. Pospěch studoval fotografii v Opavě pod vedením výborného fotografa Prof. Jindřicha Štreita, ten pak ztvárnil v dílu nazvaném Šumný Praděd na vrcholku stejnojmenné hory právě děda "Praděda". ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O architektuře nemáte ani páru a řekli byste, že vás ani trošku nezajímá? Tak vás šumný David Vávrů svou šumně poetickou mluvou vyvede z omylu. Vezme vás sebou na poučnou, chytrou a především zábavnou cestu po městech našich tuzemských lesů, luk i hájů. A to i pokud jste naprosté architektonické bé-hovado. ()

Reklama

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Skvělá exkurze po českým městech a jejich architektonických skvostech. Tomuto oboru nerozumím, ale vlivem seriálu se dívám na domy "zasvěceněji". Najednou i v předtím hnusném baráku vidím náznaky konstrukčních fines. Vávra musí mít velmi zajímavý život, když tomu ke všemu ještě rozumí. Jedna hvězdička (spíš půl hvězdy) dolů za přílišnou poetičnost. To rýmování je prostě přehnané. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o několika městech a jejich architektuře, jejichž krása dnešní generaci uniká. Někomu nebude sedět styl Davida Vávry, který občas své hraní před kamerou trochu přežene, ale přesto je to zajímavý průvodce s příjemným hlasem. Mimo to tam byly i (mé) Pardubice a to ve velmi povedeném díle. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní projekt. Chválím tvůrce za vznik. V každém díle vidíme města v naší republice. Díky tomuto pořadu máme plno zajímavých informací, které nás nutí k výletům. Nemůžu opomenout pochválit pana Vávru, protože to je neuvěřitelný průvodce. Má zajímavý přednes. A jeho přehled by mu mohl leckdo závidět. Zatím jsem viděl šest dílů. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)

Reklama

Reklama