Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sociální výpověď z československých osmdesátek. Na okraji příběhu zvrácených puberťáků terorizujících Jižní sídliště můžeme zázračně vidět i obraz světa socialistických elitářů s jejich miláčky... Obdivuji, že tohle, spolu se zastáním se metalové mládeže, prošlo cenzurou. Obě Lucie... Bílá i Benešová,  jsou skvělé. ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

Jsem metalista tělem i duší. 80. léta si velmi dobře pamatuji - bylo nám 13, když jsme v roce 1986 založili svou kapelu. Nicméně tento film mne nenadchnul už ve své době, stejně jako česká metalová scéna, která tehdy za nic nestála. Mnohem zajímavější byl punkový předfilm, běžící v kinech před Horkou kaší. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Taková byla doba a tím nemyslím betonovou džungli terorizovanou nudícími se máničkamy, ale osmdesátkovou vlnu filmů o mladých pro mladé. Já se bavil. Může za to moje slabost pro retro záležitosti a osmdesátá léta především. Určitě má tento portrét "závadové mládeže" vypovídací hodnotu asi jako výzkum možného života na planetě Zemi, ale kdo se dokáže oprostit od normalizačního pohledu na věc a ke všemu přistoupí jenom jako k prostému příběhu o dospívání, tak.............. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Rebélia je zvláštny fenomén. Pokiaľ je využitá umne, dokáže pomôcť, ale pokiaľ nerešpektujete jej mantinely, padnete na zem. Lenže mňa heavy metal vôbec neťahá (počet koncertných šotov výrazne prevyšuje tématickú plochosť) a všeobecné posolstvá snímky tu prakticky neexistujú. Dalo by sa to akceptovať za záštitou rozprávačskej vyspelosti opisujúcej spoločenskú náladu miesta a doby. Bohužiaľ, ani tento aspekt tu nie je bohvieako prítomný. Tých pár (prekvapivých) výčitiek k režimu nestačí. Tvorca na nich nedokázal staviať. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Film má skvělou atmosféru podzimního upršeného Jižního města, kterým mezi haldami suti a uniformními paneláky bloudí chuligáni v džínových bundách s nášivkami a chlastají v betonových diskotékách. Dějově je ale bohužel poslabší. Nic moc se tam neděje a parta hlavních potížistů je až moc přepálená a nerealistická. Ztrácí se kvůli tomu zamýšlená sociální sonda a je to spíš příběh hodného kluka, co se z nějakého neznámého důvodu tahá se špatnou partou a dostává se do problémů. Ale i tak to má pro mě jakési kouzlo, kvůli kterému je ten film pro mě koukatelný. Asi ten metal a těžké boty. ()

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je kapela Vitacit vôbec prvý krát zaznamenaná na filmovom páse. (Smok)
  • Na záberoch z koncertu Vitacitu robili komparz členovia oficiálneho fan klubu kapely. (Smok)
  • Film sa natáčal v meste Praha a pri vodnej nádrži Hostivař. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama