Reklama

Reklama

Bílý tygr

  • Indie The White Tiger
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Jestli chce ambiciózní řidič bohaté indické rodiny uniknout před chudou a začít podnikat, musí vzít rozum do hrsti. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Z chudáka chlebodárcem snadno a rychle: ve filmu.... jako tragikomedie vypovídající o malichernosti života v banánových republikách/sociální kritika indického kastovního systému - který není pouhým obrazným kontrastem mezi luxusem a chudobou - funguje koprodukční snímek 'Bílý tygr' na výbornou. Když se ale příběh v polovině stopáže žánrově až agresivně otočí o 180° a bezprecedentně přepne na kriminální thriller, Ganéša snímku pozitivní karmu moc nepřeje, a zbytek děje tak marnotratně vyšumí do ztracena - a to je ohromná škoda. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sonda do indickej spoločnosti a predovšetkým do mentálneho nastavenie obyvateľov. Ľudia pri narodení dostanú nezmazateľný cejch svojej kasty. A z tejto kasty nie je na 90% úniku. Dôvody? Do vyššej kasty Vás nechce pustiť práve tá vyššia. India má cez miliardu obyvateľov, takže koláč je už aj tak až priveľmi rozkrájaný. Vaša vlastná rodina Vás nepustí, pretože v ich hlavách je to niečo nemožné. Vy sám ste od mala naučený prijímať svoje postavenie a ak by sa Vám naskytla príležitosť zmeniť pravidlá hry, tak to zrejme ani nepostrehnete. A o tomto všetkom je Bílý tygr. O ceste chudého chlapca, ktorý si postupne krok za krokom otvára oči a tým pádom príležitosti. Film o neustálom vedomom ponižovaní a výsmechu, a zároveň dosť úprimný/smutný pohľad na outsourcing. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po Milionáři z chatrče a dojemném zatoulaném Lionovi tu máme pro změnu řidiče z chatrče. Předně je třeba říci, že kdo zná bollywood, nikdy by toto nemohl nazvat indickým filmem. Ten je indický asi tak jako kuřecí maso s rýží po sečuánsku, které zná každý Čech, v Sečuánu jej však nikdo nikdy nejedl.  Film je rovnou točen západní formou bez typických zpěvů a tanců a na západního diváka dle mého názoru cílí. První půlka byla milá. Já mám Indii rád i když mně děsí taková ta její utlapanost, upatlanost a ušmudlanost toho šíleného lidského mraveniště a také ten všudypřítomný bordel, lidé vyměšující v podřepu na ulicích, roztodivní parazité a další libůstky... Ale zem je to čarokrásná, mám rád indickou hudbu i básně Rabindranátha Thákura. A za to vše u mne může jediný člověk a tím je ale kupodivu typický Angličan jménem Kipling, který v Indii paradoxně pobýval jen velmi krátký čas. Bohužel od druhé půlky se film překlopí z milého vyprávění o chudém chlapci z nižší kasty u bohaté rodiny do obhajovaní krádeže ve stylu když oni kradou, jejich okradením nepáchám zlo... A to sobecké vědomí co se stane dál, to už bylo přes čáru. Stále jsem čekal, že se film nějak mile vyvrbí, dojde k vtipnému a chytrému zakončení, ale byl jsem zklamán. Ke konci to už dokonce nudilo.  Z milého hrdiny se stal celkem odporný sráč a jeho vzkaz, že toto století bude patřit hnědým a žlutým by měl působit jako vztyčený varovný prst, protože leckde se to už děje a to stejným způsobem jako v tomto filmu. A tak nevím, zda Ramin Bahrani tento vzkaz k nám vyslal schválně, nebo je jenom tak blbej, že vidí svět takto... Nemám optiku Indie, ale než ještě někdy útěk  z kurníku, to si raději pustím Slepičí úlet !  Dávám za 3 rupie. * * * ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výstižně popsané, jak chudý člověk bez postavení nemá ve světě boháčů šanci. I když se chovají jako blahosklonní přátelé, ve skutečnosti je pro ně jejich sluha maximálně kašpárkem. Kterému dají odškodné ve výši dvou biodeodorantů, co se jim válí v koupelně. ____ Nemorální moralita o tom, že když se chceš vyšvihnout, musíš začít používat nečestné metody bohatých, je zábavná a plnokrevná. Ukazuje různé aspekty soužití podřadných sloužících a nadřazených pánů. Jistá tezovitost filmu příliš nepřekáží, protože dokáže udržet zajímavý děj. SHRNUTÍ: Když se ocitneš mimo systém oficiální spravedlnosti, musíš to skousnout nebo si prosadit vlastní variantu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

něco jako Milionář z chatrče,s tím rozdílem,že White Tiger není vtipný a skončí minimálně rozporuplně.Na druhou stranu je ten konec ale poměrně realistický a do optimistické skoro pohádky již zmíněného Milionáře má docela daleko.Upřímně ten film teď nejsem schopen úplně zařadit.Není to klasický Bollywood (ani náznakem) a úplně moc to nefunguje ani jako plnokrevné drama.Přesto ty dvě hodiny celkem utečou a WT nijak neurazí.Taky se ale velmi pravděpodobně rychle vykouří z hlavy...60% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Väčšina hlavných postáv je vykreslená ako zvieratá, ktoré symbolizujú ich povahu. Napríklad biely tiger Balram (Adarsh Gourav) za to, že bol vypočítavý a nebezpečný, jahňa Ashok (Rajkummar Rao) za to, že bol mäkký a rozmaznávaný, Mukesh (Vijay Maurya) ako mungo a otec (Mahesh Manjrekar), ako bocian. (belinko)

Reklama

Reklama