Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama Slepí manželé (Stroheimův námět, scénář i dokončený film měly v souladu s režisérovou ctižádostí název The PinnacleVrchol) bylo v americkém raném filmu výjimečným autorským debutem. Film má – na dnešní poměry – úsměvný děj: mladá Američanka, která je spolu se svým manželem na dovolené v evropském horském středisku, se stává středem zájmu cynického svůdce, zatímco její partner je zaujatý výhradně horolezectvím. Erich von Stroheim využil příběh k pojednání pojmů vášně a viny prostřednictvím religiózní a sexuální metaforiky, před sto lety v kinematografii puritánské Ameriky rozhodně nevídané. (NFA)

(více)

Recenze (7)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Erich von Stroheim bol formálny vydierač. Nechápte ma zle, ale jeho precízna réžia dávala všetkému zmysel. Ako herec skôr prehrával a škeril sa, ale išla z neho akási charizma, ktorá mu dávala punc originálnosti. Na to, ako bol tento režisér a herec ( práve v tom poradí ) uznávaný, mi akosi stále neprichádzať na um, prečo bol tak geniálny. Jeho GREED je majstrovské, opulentné dielo a jedno z najlepších nemých diel v histórii kinematografie...budem musieť preskúmať zvyšok jeho tvorby, aby sa mi dostalo odpovede na moju otázku. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009 Režijni debut Ericha von Stroheima, na kterém je patrné jeho pozdější velikáštví a obdivuhodný žánrový veletoč v závěru, má dvě slabiny, jež dělí tento netradiční - v dané době určitě - pohled na nevěru od výborného zážitku (je vina jen na straně ženy?): (1) jednoduchá fabule (snové sekvence působí křečovitým, nepatřičným dojmem), (2) na sebe strhávající pozornost výkon samotného Stronheima, který jako jediný nedokázal ze své postavy udělat víc než žánrovou figuru, karikaturu, 8+/10 ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem neznala, film, o kterém jsem ani neslyšela. Ale jméno Stroheim je dostatečně známo, proto jsem se podívala. Slepí manželé mají dvě roviny, drama či thriller - situace na horách, ale i milostný příběh. Nevím, co mě bavilo více. Obojí se celkem zdařile doplňuje, ale film celkově mě zase až tak nechytnul. Opět jedno z děl, u kterého jsem sice ráda, že jsem jej viděla, protože jméno režiséra je pojem, ale nemám potřebu to vidět znovu, zvlášť, když se jedná o němý film. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Více než drama z prostředí velehor a horolezců se jedná o vztahovou hříčku, kdy muž zanedbává manželku, která touží po lásce, čehož využije oficír, aby se jí dvořil. Když na to manžel přijde, dostaví se žárlivost a po vysvětlení mu dojde, že by se své ženě měl věnovat. Nebylo to špatné, ten nápad byl ve své době originální a herci byli sympatičtí skoro všichni, jen tomu chyběla trochu větší jiskra. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Debut Von Stroheima pozostáva z manželskej krízy, kedy flagrantnejší manžel (resp. muž s laxnejším prístupom k svojej polovičke) venuje svoj voľný čas na výlete horolezectvu a mladá manželka pod vplyvom nového nápadníka váha nad svojim budúcim osudom. A práve zápornejšiu postavu si vzal na plecia samotný Stroheim, ktorý so svojím imidžom uniformovaného (v tomto prípade i dotieravého) muža vyzerá hádam vždy rovnako (s črtami podobností M.R.Štefánika). Keď bolo treba, pohral sa s montážou, keď bolo potrebné členiť interiéry a obmeniť ich za technicky náročnejšie zábery exteriérov, aj to zvládol, čo je ale najdôležitejšie, naratívnosť neutrpela až takou lacnosťou, finále bolo docela nepredvídateľné a psychológia charakterov tomu náležite odpovedala. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama