Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepochybně velmi osobní projekt debutujícího scenáristy a režiséra Randyho Redroada se zabývá problémy identity a místa ve společnosti domorodých Američanů. Hrdina příběhu Hunter se podobně jako řada jiných dospívajících cítí osaměle a nedokáže se vzdát dojmu, že se proti němu postavil málem celý svět. Není to jen tím, že je dítětem ze smíšeného manželství. Otec je běloch a matka patří k původním obyvatelům amerického kontinentu, je z kmene Cherokee. Od svých součastníků žijících v oklahomské rezervaci se Hunter vzdaluje hlavně tím, že je postižen vrozenou hemofilií. To mu znemožňuje jednat občas tak, jak od něj požaduje jeho poněkud nevyrovnaný otec, anebo řešení obyčejných úkolů a záležitostí, při nichž je nutné prokázat mužskou čest. Snímek získal na Americkém festivalu indiánských filmů v roce 2001 pět výročních indiánských cen: za hlavní mužskou roli (James Duval), za hlavní ženskou roli (Jeri Arredondoová), za ženský herecký výkon ve vedlejší roli(Jade Herreraová) za Nejlepší film a režii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Radko 

všechny recenze uživatele

Dospievajúci poloindiánsky chlapec prezývaný Laňka, postihnutý nezrážanlivosťou krvi si hľadá svoje miesto vo svete. Otec, zakomplexovaný nenaplnenou militaristickou túžbou, by z neho rád mal úspešného lovca a silného chlapa, ktorý by naplnil nezrealizované sny. Synova choroba to však neumožní. Laňka je naviazaný skôr na indiánske tradície ctiaceho deda. Príbeh sa snaží citovo zaangažovať diváka civilným zobrazením problémov. V mojom prípade to nevyšlo nielen vďaka prehnanej symbolike s jeleňom, banálnemu príbehu a do stratena vyšumievajúcemu koncu. Celkovým spracovaním pôsobí totiž Laňka nanajvýš ako lepší televízny film. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Laňka je takový ten nezávislák, který se vám bude v průběhu jeho sledování poměrně líbit - slušní herci, vcelku jednoduchý, ale zajímavý a dramatický příběh, trochu vás i dojme - ale po jeho skončení to všechno tak nějak vyšumí do ztracena, bez jediného opravdu výrazného okamžiku a vy si uvědomítte, že podobných menších filmů jsou tuny a tuny. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příliš zmatený film, který se snaží říct svým způsobem asi hodně, ale používá k tomu natolik nečitelné nápady a znaky, že obyčejný divák bude pouze unuděn stále smutně se dívajícím indiánem a jeho cestou za velkým úlovkem jménem život. Jde o film postradatelný, který vám v hlavě neuvízne a ani já si nemohu vybavit pořádnou scénu, který by mě aspoň potěšila. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Co je v životě důležité? Ukázat, jaký je člověk chlapák? Ukázat to svému okolí? Nebo dospět v člověka, který se nemusí sám za sebe stydět, aniž by musel komukoliv něco dokazovat? Tak asi o tom je tenhle film, odehrávající se ve městě Tahlequah v Oklahomě, tudíž by mělo jít o Indiány Cherokee. Vcelku příjemný film, ale na Kouřové signály zdaleka nemá. ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký výkon hlavního protagonisty, krásná hudba i kamera. Nedbalost scénáristy, který se pokoušel namluvit divákům, že hemofilie je nemoc bělochů a syn ji zdědil po bělošském otci, ač i dítě ze střední školy ví, že hemofilii může přenést pouze matka, dost zamrzela. Víc, než nejasný konec, kdy nebylo zřejmé, jestli hrdinovy slzy jsou z deprese z toho, že má AIDS, nebo úlevy z toho, že ho nemá.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama