foto

Gil Birmingham

  • nar. 13.7.1953 (64 let)
    San Antonio, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gil Birmingham se narodil 13.července 1966 v San Antoniu ve státě Texas. Když byl malý, tak se s rodinou často stěhoval, protože jeho tatínek působil v armádě. Nakonec zakotvili v Kalifornii, tu pokládá za svůj domov. Je nejstarší z pěti dětí. Již v 10 letech vzal do ruky první kytaru a učil se hrát. Později cestoval po zemi a hrál s různými kapelami. Inspirací mu byl například Jimi Hendrix nebo Eric Clapton. Vystudoval univerzitu Jižní Kalifornie, poté se měl věnovat oboru petrochemie. Ovšem jednoho dne se objevil v hudebním klipu zpěvačky Diany Ross a uchvátil ho film.

Debut na televizních obrazovkách si odbyl účinkováním v jednom díle seriálu RIPTIDE. V televizi se neztratil a dále se objevil například v seriálu BUFFY,PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ nebo VERONICA MARS či 10 ITEMS OR LESS. Díky svým předkům z amerického kmene Komančů se také objevil ve filmech RUDÉ KŮŽE a LAŇKA. Zajímává je i jeho role ve filmu STRÁŽCE SNŮ, za kterou dostal i nějakou tu cenu. V roce 2005 se také objevil v úspěšném seriálu NA ZÁPAD.

Úplně nejznámější role Gila Birminghama, aspoň co se týče mladšího publika, je postava Billyho Blacka v upírské romanci STMÍVÁNÍ. Pravděpodobně by se mohl objevit i v dalších pokračováních této ságy autorky Stephenie Meyerové.

Kromě herectví se také angažuje jako dabér. Jeho hlas můžeme slyšet například v seriálu THE WILD THORNBERRYS, nebo filmu TUROK: SON OF STONE.

Iveta "McIvet" Žďárská

Herecká filmografie

Filmy

2017 Vesmír mezi námi
Wind River
2016 Te Ata
Za každou cenu
2012 Šampioni lakrosu
2011 California Indian
Rango
Shouting Secrets
Twilight sága: Rozbřesk - 1. část
2010 Hnízdo neřesti
Twilight sága: Zatmění
2009 Twilight sága: Nový měsíc
2008 Stmívání
Turok: Son of Stone
2007 Cosmic Radio
2005 Cesta lásky a naděje (TV film)
Na konci světa
2003 Dobrák Ben: Černé zlato (TV film)
Osamělý strážce (TV film)
Strážce snů
2002 Dobrák Ben (TV film)
Rudé kůže
2001 Laňka
1996 Jaguár
1987 Dům II

TV seriály

2017 Animal Kingdom (TV seriál)
Betrayal (S02E13)
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Pulls Off a Heist! (S03E10)
Kimmy Can't Help You! (S03E03)
2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Goes to a Hotel! (S02E08)
Kimmy Walks Into a Bar! (S02E07)
Kimmy Goes Roller Skating! (S02E01)
2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Makes Waffles! (S01E13)
Kimmy Goes on a Date! (S01E03)
2014 Banshee (TV seriál)
Návrat domů (S02E09)
Jak pohřbít chlapa (S02E07)
Pokrevní linie (S02E04)
další epizody (5)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 24 (S02E11)
Chapter 23 (S02E10)
Chapter 21 (S02E08)
další epizody (4)
2012 Vegas (TV seriál)
2010 Castle na zabití (TV seriál)
Prastará kletba (S02E19)
2008 Mentalista (TV seriál)
2006 10 Items or Less (TV seriál)
2005 Na Západ (TV seriál)
2004 Lékařské záhady (TV seriál)
Veronica Mars (TV seriál)
2002 Body & Soul (TV seriál)
1999 Rodinné právo (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
Thornberryovi na cestách (TV seriál)
V.I.P. (TV seriál)
1997 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Incká mumie (S02E04)
Night Man (TV seriál)
1993 Doktorka Quinnová (TV seriál)
1984 Riptide (TV seriál)
1981 Síla rodu (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace