Reklama

Reklama

Shan zhong zhuan qi

Obsahy(1)

Mladý učenec Ho je pověřen úkolem přepisu záhrobní sútry k uctění padlých vojáků, a aby měl na práci klid, je vyslán do pohraniční tvrze, kde se bude moci soustředit na svůj úkol. Na konci cesty nalezne opuštěnou pevnost jen s několika málo obyvateli, kteří se chovají velice zvláštně. Poté, co se zaplete s jednou místní dívkou a souhlasí se svatbou, začíná být zřejmé, že přestává mít kontrolu nad nadcházejícími událostmi. (Flaxik)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Rozjimatel dílo perfektně vystihl. Film je magický, kouzelný, tajuplný. A ty souboje bubínků, činel a vrhání ohňů až oči přecházejí! Prostě paráda.(90%) ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná duchařina, kde se konečně nevymítá ani krucifixem, ani svěcenou vodou a vsadím svůj taoistický bubínek, že recitování z bible by taky nefungovalo. Hlavním kazisvětem divákova potěšení je naneštěstí hlavní hrdina, proplouvající dějem s výrazem naprostého idiota. Když překousnou afektované hraní, pro fanoušky duchařin stojí za podívání. Bojovníci s duchy v oranžových hábitech nejsou tak okoukaní, jako panáci v černém s křížem na krku. Při pohledu na lepé představitelky dívčích rolí malinko zamrzí, že místo té duchařské sútry raději nepřekládal Kamasútru. Za tři. P.S. TENHLE pan Ho si členství v Nočním klubu nezaslouží. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "Ľúbostný vzťah medzi človekom a duchom nikdy nevyjde."     Nesmierne magické dielo, ktoré mi učarovalo tak, že som z neho nemohol viac ako 3 hodiny odtrhnúť oči. Dokonca ma to uchvátilo ešte viac ako Dotyk zenu (1971), a to už je čo povedať. King Hu je fakt king! V tomto krásne umelecky stvárnenom fantazijnom diele na spôsob čínskej legendy sa v nádhernej harmónii snúbia všetky jeho prvky. Malebný obraz so slnkom prehriatymi farbami (krásna krajina s pôsobivými stavbami), nádherná tradičná hudba, pútavý, pozvoľne plynúci, tajuplný príbeh, priam nabitý mystickým nábojom, to všetko dokopy vytvára ohromnú atmosféru. Hlavný hrdina Ho (Chun Shih) je ušatý a zubatý chlapík s komickým výrazom a pôvabne prihlúplym úsmevom. Napriek svojej učenosti tak trochu truhlík, ale inak veľký sympaťák, s ktorým sa divák na jeho dobrodružnej ceste plnej nebezpečenstva veľmi ľahko stotožní. A kto by si tajne neprial, aby sa o neho bili dve také spanilé devy, ako Melódia (Feng Hsu) a Oblak (Sylvia Chang)? A že sú akési zvláštne a vrcholne podozrivé? Nikto nie je dokonalý. Po skúsenosti s Dotykom zenu som akosi podvedome čakal, kedy už prídu nejaké ohromujúce kung-fu súboje. Prišlo však niečo ešte lepšie a veľmi prekvapivé - úžasné "hudobné súboje", predovšetkým súboje perkusií. Je neuveriteľné, akú pôsobivú silu môžu mať vo filme bubny (a o tej úžasnej flaute ani nehovorím!), ako dokážu dodať filmu mystický rozmer, či navodiť až zimomriavkovú strašidelnosť. King Hu opäť raz preukázal svoju úžasnú nevyspytateľnosť v tom, akou cestou sa príbeh znenazdania vydá - tu sa v závere odrazu vydáva hororovou cestou a treba dodať, že výbornou. Celkovo je inak to miešanie rôznych žánrov spravené veľmi podmanivým spôsobom (prírodopisné vsuvky s vtipnou symbolikou, komické scény s protivnou "svokrou" a švihnutým starým Changom).     "Nemáme tu nič horúce." "Dobre. Potom nech je aspoň polievka horúca." "Všetko je tu studené." ()

Reklama

Reklama