Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o dvojici mladých učitelek, jimž jedna nenávistná dětská lež bezmála zničí život, je prvním významným snímkem v kariéře Williama Wylera a zároveň okamžikem několika klíčových tvůrčích i lidských setkání. (Letní filmová škola)

Zajímavosti (4)

  • Producent Samuel Goldwyn svěřil realizaci filmu tehdy málo známému Williamu Wylerovi a Vražedná lež se tak stala počátkem jejích dlouhého tvůrčího partnerství, z nějž v následujících letech mělo vzejít dalších sedm veleúspěšných snímků. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Příběh dvou nadšených, začínajících učitelek, které si otevřou vlastní soukromou školu, vychází z divadelní hry Lillian Hellmanové „Dětská hodinka“ („The Children’s Hour“), která byla uvedena v roce 1934 s mimořádným úspěchem na Broadwayi. Její zfilmování se tedy nabízelo a producent Samuel Goldwyn si proto obratem zajistil práva. Adaptace hry ve stávající podobě byla ovšem vyloučená, protože její zápletka – totiž že jedna z žákyň obviní své učitelky z lesbického vztahu – by přes cenzurní Hayesův úřad nikdy neprošla. Vyloučeno bylo i použití originálního názvu, který by mohlo ke skandální hře odkazovat. Lillian Hellmanová proto příběh přepracovala tak, že lesbický vztah nahradila nevěrou, resp. nedovoleným vztahem jedné z učitelek ke snoubenci učitelky druhé, a vlastním tématem snímku se tak stala síla lži. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama