foto

Walter Brennan

  • nar. 25.7.1894
    Swampscott, Massachusetts, USA
  • zem. 21.9.1974 (80 let)
    Oxnard, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se irským emigrantům ve Swampscottu ve státě Massachusetts a pokřtěn byl jako Walter Andrew Brennan. Otec byl inženýrem a vynálezcem a Walter, než se stal hercem, také studoval inženýrství. Herectví jej přitahovalo už na škole, začínal v různých varieté a po službě v armádě (přímý účastník bojů 1. světové války, během kterých, jak praví legenda, byly jeho hlasivky poškozeny hořčičným plynem a on díky tomu prý předčasně vyspěl) žil nějakou dobu v Guatemale, kde pěstoval ananasy, poté se odstěhoval do Los Angeles. Během 20. let měl podíl na obchodu s nemovitostmi, ve kterém také dosáhl určitého jmění - o většinu peněz ale později přišel během úpadku.

Když se ocitl na dně, začal brát tolik roliček, kolik jen byl schopen – za zmínku stojí třeba úspěšné pokračování slavného sci-fi hororu s Borisem Karloffem FRANKENSTEINOVA NEVĚSTA (1935) – a také se živil jako kaskadér. Počátkem 30. let se začal objevovat v kvalitnější produkci a jak se postupně odkrýval jeho talent, tak také rostl význam jeho rolí. Vrcholem byl první Oskar pro “Nejlepšího herce ve vedlejší roli” za roli Swana Bostroma v dramatu DĚVČE Z BARU (1936), na jehož režii se podíleli mj. i William Wyler a Howard Hawks. Od dva roky později ztvárnil městského opilce a obviněného vraha Muffa Pottera v THE ADVENTURES OF TOM SAWYER.

Během své kariéry Brennan často zpodobňoval charaktery podstatně starší než byl on sám. Starší než ve skutečnosti vypadal “díky” nehodě z roku 1932, kdy přišel o mnoho zubů, dále “díky” prořídlé kštici, hubenému zevnějšku a svému nakřáplému hlasu. Těchto svých atributů používal s velkým úspěchem. V mnoha úlohách byl nucen nosit zubní protézu; ve filmu CESTA NA SEVEROZÁPAD - jehož příběh byl zasazen do konce 18. století, kdy měli lidé zuby většinou dosti špatné – nosil protézu, která imitovala zkažený a vylámaný chrup. Slavný režisér Jean Renoir ho obsadil do vedoucí úlohy v dramatu BAŽINY (1941). Ve filmu SERŽANT YORK (1941) hraje sympatického kazatele a majitele obchodu, za kterým titulní postava (Gary Cooper) přichází pro radu. Za tuto roli byl Brennan nominován na Oskara (jediná jeho nominace, která zůstala pouze nominací). Filmoví historikové a kritikové považují Brennana za jednoho z nejlepších charakterních herců filmové historie. Ačkoli byl schopen obstát v rolích neobyčejně různorodých, nejznámější je pro své účinkování ve westernech. Příkladem je “Nadine Groot” ve snímku ČERVENÁ ŘEKA (1948) nebo zástupce šerifa “Šlupka” v RIO BRAVO z roku 1959 (oba v režii Howarda Hawkse).

Obratně na plátně ztvárňoval různé parťáky hlavních hrdinů či mrzuté “staříky”. Málokdy jej můžeme vidět v postavě lumpů, pozoruhodnou výjimkou je jeho role “starého Clantona” ve Fordově klasice s Henrym Fondou MŮJ MILÁČEK KLEMENTINA (1946), “zabijáckého plukovníka Hawkinse” v hvězdném JAK BYL DOBYT ZÁPAD (1962) a “soudce Roye Beana” ve Wylerově westernu s Gary Cooperem ČLOVĚK ZE ZÁPADU, za kterou v roce 1940 získal svého třetího Oskara. (druhého obdržel v roce 1938 za vedlejší roli ve filmu KENTUCKY).

V 50. letech, po boku Richarda Crenny a Kathleen Nolanové, zářil v televizní sérii stanice ABC (později CBS): THE REAL McCOYS (1957-1962), komediálním seriálu o osudech chudé západoviržinské rodiny, která přesídlila na farmu v jižní Kalifornii. Brennan účinkoval v několika dalších filmech a televizních programech, obvykle jako výstřední “člověk starých časů” nebo “zlatokop”. Natočil také několik písní, neznámější je asi “Old Rivers” (1962). Brennan sehrál bohatého vysokého úředníka Waltera Andrewse v krátkodobé televizní sérii z poloviny 60. let s názvem MAGNÁT. V roce 1967 účinkoval v televizním seriálu “The Guns of Will Sonnett”, kde hrál muže hledajícího svého syna – pistolníka. Získal roli místo Pata O'Briena v televizním filmu THE OVER-THE-HILL GANG (1969) a místo Freda Astaira v THE OVER-THE-HILL GANG AGAIN v roce následujícím. V letech 1970 až 1971 se představil v seriálu “To Rome With Love”, který také znamenal jeho poslední trvalejší obsazení.

Byl vůbec prvním hercem, který získal tři ceny Akademie a zůstává jedinou osobou, která kdy získala tři zlaté sošky pro “Nejlepšího herce ve vedlejší roli”. (je pravdou, že ceny získal v letech, kdy se hlasování zúčastňovali také členové Unie komparsistů, mezi kterými byl velice oblíbený a kteří tvořili drtivou většinu hlasujících – nebylo tedy divu, že Brennan proměnil každou svoji nominaci. Ačkoli byly ceny jistě zasloužené, jeho třetí Oskar byl tehdy jedním z důvodů úpravy hlasovacích podmínek do budoucna).

Brennanova kariéra, jako jednoho z mála, vskutku nikdy nedoznala úpadku. S přibývajícími léty byl stále schopen výborného výkonu v tuctech vysoce kvalitních filmů a později, během 50. a 60. let, i v televizních pořadech. S přibývajícími léty se stal hercem všeobecně známým a jeho milé postavičky mu získávaly oblibu dalších generací diváků. Během své bezmála padesátileté kariéry se objevil ve více než 230 filmových a televizních rolích.

Brennan byl konzervativcem. V roce 1964 veřejně podporoval republikánského kandidáta, senátora Barryho Goldwatera. O čtyři roky později ovšem pomáhal v kampani kandidátovi Nezávislých, dřívějšímu guvernérovi Alabamy, Georgi Wallaceovi juniorovi, proti tehdy postavenému kandidátovi Republikánů a bývalému viceprezidentu Richardu Nixonovi, který mu přišel příliš liberální. Podporoval také Ronalda Reagana v úsilí o post kalifornského guvernéra. V jednom ze svých filmů, v muzikálu THE ONE AND ONLY, GENUINE, ORIGINAL FAMILY BAND (1968), ztvárnil demokratického stoupence prezidenta Grovera Clevelanda. Buddy Ebsen, který hraje ve filmu Brennanova syna, podporoval naopak Clevelandova rivala, Republikána Benjamina Harrisona (šlo o období 80. let 19. století). Ve filmu Brennan Ebsenem pohrdá – “na Republikána nikdy nebyl dost chytrý” - jak Brennan tak Ebsen, byli přitom považováni za zaryté hollywoodské Republikány.

Za svůj přínos televiznímu průmyslu má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy i Walter Brennan. V roce 1970 byl uveden do westernové síně slávy v Národním muzeu kovbojského a westernového dědictví v Oklahoma City, kde stěnu zdobí jeho velká fotografie. Umírá v Oxnardu v 80 letech na emfyzém a pohřben je na hřbitově misie San Fernando v Los Angeles. Jeho žena Ruth, kterou si vzal v roce 1920, žila až do devětadevadesáti a je dnes pohřbena vedle něj. Spolu mají dceru a dva syny.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2000 The Real McCoys Reunion (TV film) - a.z.
1975 Smoke in the Wind
1972 Home for the Holidays (TV film)
Two for the Money (TV film)
1971 Smoke in the Wind
1970 The Over-the-Hill Gang Rides Again (TV film)
Young Country, The (TV film)
1969 The Over-the-Hill Gang (TV film)
1968 Podporujte svého šerifa!
The One and Only, Genuine, Original Family Band
1967 Gnome-Mobile, The
Go!!! (TV film)
Poprask v mincovně
1966 Horatio Alger Jones (TV film)
The Oscar
1965 Those Calloways
1962 Jak byl dobyt Západ
Shoot Out at Big Sag
1960 A Date with Debbie (TV film)
1959 Rio Bravo
1957 God Is My Partner
Tammy and the Bachelor
The Way to the Gold
1956 Come Next Spring
Glory
Good-bye, My Lady
The Proud Ones
1955 At Gunpoint
Man On a Bus
Screen Snapshots: Hollywood Plays Golf
Černý den v Black Rock
1954 Drums Across the River
Four Guns to the Border
Vzdálená země
1953 Sea of Lost Ships
The Marshal's Daughter
1952 Lure of the Wilderness
Return of the Texan
We're Not Married!
1951 Along the Great Divide
Best of the Badmen
The Wild Blue Yonder
1950 A Ticket to Tomahawk
Curtain Call at Cactus Creek
Singing Guns
Surrender
The Showdown
1949 Brimstone
Task Force
The Green Promise
1948 Blood on the Moon
Scudda Hoo! Scudda Hay!
Červená řeka
1947 Driftwood
1946 Centennial Summer
Můj miláček Klementina
Nikdo nežije věčně
Uloupený život
1945 Dakota
1944 Home in Indiana
Mít a nemít
Princezna a pirát
1943 I katové umírají!
Last Will and Testament of Tom Smith, The
Severní hvězda
Slightly Dangerous
1942 Pýcha Yankeeů
Stand by for Action
1941 Bažiny
Nice Girl?
Rise and Shine
This Woman Is Mine
To je John Doe
Četař York
1940 Cesta na severozápad
Maryland
Člověk ze Západu
1939 Joe and Ethel Turp Call on the President
Stanley and Livingstone
They Shall Have Music
Život v tanci
1938 Bukanýr
Kentucky
Mother Carey's Chickens
Texaští střelci
The Adventures of Tom Sawyer
The Cowboy and the Lady
1937 She's Dangerous
The Affairs of Cappy Ricks
When Love Is Young
Wild and Woolly
1936 Banjo on My Knee
Byl jsem lynčován
Děvče z baru
The Moon's Our Home
Three Godfathers
Vražedná lež
1935 Alice Adamsová
Barbary Coast
Biography of a Bachelor Girl
Brick-a-Brac
Frankensteinova nevěsta
Gold Diggers of 1935
Helldorado
Horses' Collars
Hunger Pains
Lady Tubbs
Law Beyond the Range
Man on the Flying Trapeze
Metropolitan
Mystery of Edwin Drood
Northern Frontier
Party Wire
Public Hero #1
Restless Knights
Seven Keys to Baldpate
She Couldn't Take It
Spring Tonic
Svatební noc
The Perfect Tribute
We're in the Money
Welcome Home
West Point of the Air
1934 A Wicked Woman
Beloved
Cheating Cheaters
Cross Country Cruise
Death on the Diamond
Fishing for Trouble
Fugitive Lovers
George White's Scandals
Good Dame
Great Expectations
Gridiron Flash
Half a Sinner
I'll Tell the World
Murder in the Clouds
Murder in the Private Car
Paradise Valley
Pestrý závoj
Poor Rich, The
Prescott Kid
Radio Dough
Riptide
Sing and Like It
Tailspin Tommy
The Crosby Case
The Life of Vergie Winters
There's Always Tomorrow
Uncertain Lady
Whom the Gods Destroy
Woman Haters
You Can't Buy Everything
1933 Baby Face
Curtain at Eight
From Headquarters
Girl Missing
Golden Harvest
Goldie Gets Along
King for a Night
Ladies Must Love
Lilly Turner
Lucky Dog
Man of Action
Meet the Champ
My Woman
Neviditelný muž
One Year Later
Parachute Jumper
Sailors Beware!
Saturday's Millions
Sensation Hunters
Silent Men
Sing, Sinner, Sing
Strange People
The Big Cage
The Cohens and Kellys in Trouble
The Keyhole
The Kiss Before the Mirror
The Phantom of the Air
The Rustler's Roundup
1932 Cornered
Fighting for Justice
Hello Trouble
Iceman's Ball, The
Law and Order
Manhattan Tower
Miss Pinkerton
Once in a Lifetime
Scandal for Sale
Speed Madness
Strange Justice
Texas Cyclone
The Airmail Mystery
The All-American
The Fourth Horseman
The Impatient Maiden
Two-Fisted Law
Women Won't Tell
1931 A House Divided
Dancing Dynamite
Grief Street
Hello Russia
Heroes of the Flames
Honeymoon Lane
Is There Justice?
Many a Slip
Neck and Neck
Scratch-As-Catch-Can
1930 Captain of the Guard
Dames Ahoy
King of Jazz
Little Accident
Ooh La-La
Parlez Vous
See America Thirst
1929 Flying High
Lariat Kid, The
Letec
Long, Long Trail, The
One Hysterical Night
Shannons of Broadway, The
Silks and Saddles
Smilin' Guns
The Cohens and Kellys in Atlantic City
1928 Ballyhoo Buster, The
1927 Alias the Deacon
Blake of Scotland Yard
Flashing Oars
Hot Heels
Ridin' Rowdy, The
Sensation Seekers
Tearin' Into Trouble
1926 Spangles
The Collegians
The Ice Flood
Watch Your Wife
1925 Lorraine of the Lions
Webs of Steel

TV seriály

1969 To Rome with Love (TV seriál)
1967 The Guns of Will Sonnett (TV seriál)
1964 The Tycoon (TV seriál)
1957 The Real McCoys (TV seriál)

Dokumentární

2008 How the West Was Lost
2000 Golden Saddles, Silver Spurs (TV film)
1997 Hidden Hollywood: Treasures from the 20th Century Fox Film Vaults (TV film) - a.z.
The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1955 Wide Wide World (TV seriál)
1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)
1939 Land of Liberty - a.z.

TV pořady

1969 Jimmy Durante Presents the Lennon Sisters (TV pořad)
1962 The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1959 The 11th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace