foto

Alfred Newman

  • nar. 17.3.1900
    New Haven, Connecticut, USA
  • zem. 17.2.1970 (69 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký skladatel Alfred Newman se narodil 17. března 1900 ve městě New Haven ve státě Connecticut a byl nejstarší z deseti dětí. Na piáno se učil hrát už od pěti let u polského pianisty a skladatele Sigismunda Stojowského, k němuž chodil každý den celkem 18 kilometrů.

Když trochu vyrostl, přispíval těžkému finančnímu stavu své rodiny výdělky z hraní na klavír v divadlech a restauracích. V tomto období se učil hudební kompozici u skladatele Rubina Goldmarka. Ve svých dvaceti letech se přemístil do New Yorku, aby se věnoval své kariéře dirigenta v muzikálech na Broadwayi. Roku 1930 jel spolu se skladatelem Irvingem Berlinem pracovat na filmu REACHING FOR THE MOON do Hollywoodu, kde také zůstal.

Navázal pracovní vztah s producentem Samuelem Goldwynem filmovým studiem United Artists, s nimiž napsal svou první vlastní kompozici k dramatu STREET SCENE. Motiv napsaný pro tento film Alfred použil během své kariéry ještě několikrát.

Roku 1940 se stal hudebním ředitelem ve studiu 20th Century Fox, pro nějž také napsal světoznámou hlavní znělku, kterou studio používá dodnes. V roce 1953 ji však mírně upravil a roku 1997 jeho syn David pořídil její novou nahrávku, která se právě nyní používá. Během svého působení v 20th Century Fox vyvyinul takzvaný Newmanův Systém, který definuje synchronizaci mezi hudební a obrazovou složkou filmu, a který se také používá dodnes. Ve studiu působil až do roku 1960, přičemž jeho posledním filmem pro tuto společnost se stalo romantické drama THE BEST OF EVERYTHING (1959).

Po svém odchodu ze studia podnikal Newman sám na sebe a složil hudbu například ke snímkům JAK DOBÝT ZÁPAD (1962) nebo NEJVĚTŠÍ PŘÍBĚH VŠECH DOB (1965). První z obou jmenovaných dnes stále drží 25. pozici na žebříčku nejlepších filmových soundtracků "AFI's 100 Years of Film Scores" Amerického filmového institutu.

Posledním Newmanovým filmem se stalo drama LETIŠTĚ (1970), krátce po němž, dne 17. února, zemřel. Za svého života byl celkem 45krát nominován na Oscara, z nichž devět proměnil a stal se tak druhým v počtu Oscarů, hned za Waltem Disneym.

Jirka "Broxigar" Havlíček

Skladatelská filmografie

Filmy

1970 Letiště
1968 Firecreek
1966 Nevada Smith
1965 Největší příběh všech dob
1962 Jak byl dobyt Západ
State Fair
The Counterfeit Traitor
1961 Flower Drum Song
The Pleasure of His Company
1959 Deník Anny Frankové
The Best of Everything
1958 Bravados
Certain Smile, A
South Pacific
1957 April Love
1956 Anastasia
Carousel
Král a já
Zastávka v Kansasu
1955 A Man Called Peter
Daddy Long Legs
Je krásné lásku dát
Slaměný vdovec
1954 Egypťan Sinuhet
Hell and High Water
Není nad showbyznys
1953 Call Me Madam
Jak si vzít milionáře
Roucho
The President's Lady
Tonight We Sing
Treasure of the Golden Condor
1952 O. Henry's Full House
Wait Till the Sun Shines, Nellie
What Price Glory
With a Song in My Heart
Zajatec ze Zendy
1951 David a Batšeba
Elopement
Fourteen Hours
Guest, The
Half Angel
On the Riviera
Take Care of My Little Girl
1950 Cheaper by the Dozen
For Heaven's Sake
Letecký most
No Way Out
Panika v ulicích
Pistolník
Vše o Evě
When Willie Comes Marching Home
1949 Alias the Champ
Dopis třem manželkám
Down to the Sea in Ships
Everybody Does It
Mother Is a Freshman
Mr. Belvedere Goes to College
Oh, You Beautiful Doll
Pinky
Prince of Foxes
Přímo nad hlavou
Thieves' Highway
1948 Chicken Every Sunday
Dáma v hermelínu
Give My Regards to Broadway
Pláč města
Sitting Pretty
The Snake Pit
Volejte Northside 777
When My Baby Smiles at Me
Železná opona
Žluté nebe
1947 Captain from Castile
Džentlemanská dohoda
I Wonder Who's Kissing Her Now
Mother Wore Tights
The Foxes of Harrow
The Homestretch
The Shocking Miss Pilgrim
1946 Centennial Summer
Dragonwyck
Margie
The Razor's Edge
1945 Královský skandál
Smrtelný hřích
State Fair
The Dolly Sisters
V Brooklynu roste strom
Zvon pro Adano
1944 Irish Eyes Are Smiling
Pět Sullivanů
Sunday Dinner for a Soldier
The Keys of the Kingdom
The Purple Heart
Wilson
1943 Claudia
Coney Island
December 7th
Láska není hřích
O věrném přátelství
Píseň o Bernadettě
The Moon Is Down
Wintertime
1942 Girl Trouble
Kavalír pomsty
Life Begins at Eight-Thirty
Manželky orchestru
Roxie Hart
Song of the Islands
Springtime in the Rockies
Ten Gentlemen from West Point
The Black Swan
The Loves of Edgar Allan Poe
The Pied Piper
This Above All
To the Shores of Tripoli
1941 A Yank in the R.A.F.
Belle Starr
Bylo jednou zelené údolí
Charley's Aunt
Gangsterská nevěsta
Hudson's Bay
Krev a písek
Man Hunt
Moon Over Miami
Rise and Shine
Sbohem mládí
That Night in Rio
The Great American Broadcast
Tobacco Road
Week-End in Havana
Wild Geese Calling
1940 Brigham Young
Earthbound
Girl in 313
Hrozny hněvu
Johnny Apollo
Lillian Russell
Little Old New York
Maryland
Public Deb No. 1
The Blue Bird
They Knew What They Wanted
Tin Pan Alley
Vigil in the Night
Zahraniční dopisovatel
Zorro mstitel
Člověk ze Západu
1939 Beau Geste
Bubny víří
Gunga Din
Když nastaly deště...
Na Větrné hůrce
The Real Glory
The Star Maker
They Shall Have Music
Young Mr. Lincoln
Zvoník od Matky Boží
1938 Alexandrův ragtime band
The Cowboy and the Lady
Trade Winds
1937 52nd Street
Poslední otrokář
Rekrut Willie Winkie
Stella Dallas
Uragán
V newyorském přístavu
When You're in Love
Woman Chases Man
You Only Live Once
Zajatec na Zendě
1936 Beloved Enemy
Děvče z baru
Ramona
The Gay Desperado
Továrník Dodsworth
Vražedná lež
1935 Barbary Coast
Bídníci
Dobyvatel Indie
Folies Bergère de Paris
Kardinál Richelieu
Melodie světa 1936
Metropolitan
Splendor
Svatební noc
Temný anděl
The Melody Lingers On
1934 Born to Be Bad
Bulldog Drummond Strikes Back
Hrabě Monte Cristo
Kid Millions
Moulin Rouge
Nana
Nový život
Our Daily Bread
Rothschildové
The Affairs of Cellini
The Last Gentleman
The Mighty Barnum
Transatlantic Merry-Go-Round
1933 Advice to the Lovelorn
Blood Money
Broadway Through a Keyhole
Gallant Lady
Hallelujah, I'm a Bum
I Cover the Waterfront
Secrets
The Bowery
The Masquerader
Římské aféry
1932 Bláznivé natáčení
Cock of the Air
Cynara
Mr. Robinson Crusoe
Night World
Okay, America!
Rain
Sky Devils
The Greeks Had a Word for Them
The Kid from Spain
1931 Arrowsmith
Corsair
Indiscreet
Kiki
Palmy Days
Světla velkoměsta
The Unholy Garden
Tonight or Never
1930 The Devil to Pay!
Whoopee!

Dokumentární

1944 Fighting Lady: Letadlová loď Yorktown
1942 Bitva o Midway
1931 Around the World in 80 Minutes with Douglas Fairbanks

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace