Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007 Autor Bart
Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například nový film Korejce Park Chan-wooka Jsem cyborg, ale to nevadí, hvězdná thrillerová spolupráce Železný trojúhelník (Tsui Hark, Ringo Lam, Johnnie To) nebo akční historická podívaná Souboj stratégů s Andy Lauem v hlavní roli.

Profilovou národní sekcí je Zaostřeno na Hongkong. Nejúspěšnější a nejoblíbenější asijská kinematografie uvede na plátno detektivy, policisty a mafiány, ale i hrdiny zcela jiného ražení. Šíři produkce může ukázat například dokumentární podraz Čtyři nebeští králové, který natočil herec Daniel Wu a ve kterém se pomocí pokusné popové kapely vypořádává s hudebním byznysem. Některé filmy zajímavě tematizují Hongkong samotný, nebo vztah k pevninské Číně, říká dramaturg Jiří Flígl. Jde například o snímek Jedna noc v Mongkoku. Režisérská pocta na profilovou zemi navazuje, takže se jí dočká hongkongská značka kvality a zábavy, režisér a producent Johnnie To. Festival ve Světozoru zahájí jeho nejnovější dokončený počin Šílený detektiv. Uvádíme také unikátní filmový projekt Železný trojúhelník, ve kterém si film po cca půl hodině stopáže předávají tři režiséři¨včetně Johnnieho Toa. Přechody mezi jejich částmi jsou patrné pouze z odlišného filmového stylu! A přitom jde o celistvý akční thriller obsahuje vzájemně se zrazující postavy a spoustu nečekaných zvratů. říká Karla Stojáková, ředitelka festivalu.

V asijských novinkách jsou z etablovaných jmen například zastoupeni režiséři Ang Lee a Park Chan-wook. Nezávislejší autorskou tvorbu představují korejské filmy Špinavé ulice a Dvě esa. Dramaturg Přemysl Martinek k tomu říká: Jak už to tak u asijských filmů bývá, můžete se těšit na nevšední tempo vyprávění (ať už rychlé nebo pomalé), zajímavě pojatou morálku filmových hrdinů a jejich podivné vztahy s lidmi okolo nich. Asijský film už dávno není neproniknutelnou stopou kulturně odlišné společnosti, ale nečekaným úhlem pohledu na dnešní globalizovaný svět.

Web festivalu s dalšími informacemi: www.filmasia.cz.

Reklama

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023 Reklama

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

24.03.2023

Bylo to nejspíš jen otázkou času, studio Paramount Pictures každopádně nyní oznámilo, že se chystá natočit remake slavného Vertiga. Thriller legendárního režiséra Alfreda Hitchcocka (Psycho) z roku… (více)

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

28.05.2022

75. ročník prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému konci a dnes večer proběhl zakončovací ceremoniál celé letošní filmové akce, kde byli mimo jiné oznámeni vítězové… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

23.10.2019

Režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Ulička slávy) dlouhodobě vsází na to, že vyšší snímková frekvence (HFR) je budoucnost kinematografie. Jeho poslední pokus přesvědčit diváky, že má pravdu, nicméně… (více)

Režisér Old Boye vezme do ruky sekeru

Režisér Old Boye vezme do ruky sekeru

08.10.2019

Oceňovaný jihokorejský režisér Chan-wook Park (Old Boy, Komorná) si vybral svůj další projekt. Bude jím remake francouzsko-belgické komedie Sekera od režiséra Costy-Gavrase (Město šílenců). Film… (více)

Ultranásilný western na obzoru

Ultranásilný western na obzoru

16.03.2019

A teď jedna milá zpráva pro fanoušky drsných westernů. Oslavovaný jihokorejský tvůrce Chan-wook Park (Old Boy, Komorná) se spojí se scenáristou a režisérem S. Craig Zahlerem (Kosti a skalp, Blok 99),… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Godzilla vs. Kong nabírá obsazení

Godzilla vs. Kong nabírá obsazení

26.10.2018

Začalo to snímkem Godzilla, po ní přišel Kong: Ostrov lebek, příští rok to bude pokračovat ve filmu Godzilla II Král monster, a v roce 2020 se konečně dočkáme epického vyústění v podobě Godzilla vs.… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

včera Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Reklama

Reklama